Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové vyhrožují Česku: Vyhoštění ruského diplomata z Prahy nezůstane bez odpovědi

Aktualizováno -
4. dubna 2022
22:00
Autor: ČTK, simao - 
4. dubna 2022
21:34

Ruské ministerstvo zahraničí si podle TASS předvolalo českého velvyslance a sdělilo mu, že nedávné vyhoštění ruského diplomata z ČR nezůstane bez odpovědi. Ruským velvyslancem v ČR je Alexander Zmejevský. Ten v Praze zůstává.

Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka byl předvolán na ruské ministerstvo zahraničí kvůli nedávnému vyhoštění ruského diplomata z České republiky. Velvyslanci bylo mimo jiné sděleno, že „tento nepřátelský krok nezůstane bez odezvy“, informovala dnes agentura TASS s odvoláním sdělení ruského ministerstva.

Podle stejného zdroje byl českému velvyslanci vysloven „důrazný protest v souvislosti s další protiruskou provokací české strany“. „Tento další nepřátelský krok, který posiluje linii záměrně sledovanou českými úřady s cílem zničit bilaterální vztahy, nezůstane bez odezvy,“ sdělilo ministerstvo.

Vyhoštěn zástupce velvyslance?

České ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že jeden diplomatický pracovník ruského velvyslanectví v Praze byl prohlášen za nežádoucí osobu; na opuštění republiky dostal 72 hodin.

Podle Deníku N a týdeníku Respekt resort za nežádoucího označil zástupce velvyslance Feodosije Vladyševského, který má podle českých bezpečnostních složek kontakty na ruské tajné služby a škodí vzájemným vztahům.

Varování pro Prahu

Moskvu podle dnešní zprávy TASS rovněž popudilo, že české ministerstvo zahraničí v pátek v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vyzvalo ruské diplomaty, aby nesloužili ruskému režimu. Rusko to podle sdělení ministerstva zahraničí v Moskvě považuje „za porušení všech myslitelných pravidel a zvyklostí mezinárodní komunikace“ a za krok „hraničící se zasahováním do vnitřních záležitostí“.

„Tím, že dnes tak horlivě ničí všechny vazby s Ruskem, si oficiální Praha musí být vědoma, že svým jednáním vytváří dlouhodobé negativní důsledky pro naše vztahy,“ citovala agentura TASS stanovisko ruského ministerstva zahraničí.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

 

Diplomatické vztahy mezi Českem a Ruskem jsou napjaté delší dobu a napětí se stupňovalo již před válkou na Ukrajině.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle kterých jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo loni na jaře 18 pracovníků ruské ambasády.

Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě a označilo český postup za nepřátelský akt. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka. 

Vyhošťují Němci i Francouzi

Vyhošťování ruských diplomatů ve státech EU pokračuje i nyní. Konkrétní kroky dnes oznámily Německo a Francie, které vyhostí 40 respektive 35 ruských diplomatů. Z Litvy musí odcestovat ruský velvyslanec.

Moskva naopak pozastavila vydávání víz ve zjednodušeném režimu pro občany EU i dalších zemí.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu pozastavilo Česko již dříve provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně. Vláda současně rozhodla o zastavení vydávání víz ruským a později i běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů.

Video  Masakr v Buče? Odporné a zrůdné, přijdou tvrdší sankce, říká náměstek Lipavského Dvořák  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa