Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příspěvek na ubytování Ukrajinců bude 3000 Kč, schválila vláda. A požádá o delší stav nouze

Aktualizováno -
23. března 2022
20:53
Autor: ČTK, for, Mii - 
23. března 2022
07:03

Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května. Návrh nyní posoudí Sněmovna. Kabinet dnes také rozhodl o solidárním příspěvku pro lidi v Česku, kteří zdarma ubytují běžence. Bude činit 3000 Kč na osobu za měsíc, nejvýš 12 000 Kč. V neposlední řadě vláda schválila další vojenskou a materiální pomoc Ukrajině.

Co vláda schválila

  • Česko poskytne Ukrajině balistickou ochrannou optiku a výzbroj ze zásob policie. Hasiči darují šest vozů s žebříky a další vybavení.
  • Vláda schválila také dodávku dalšího vojenského materiálu Ukrajině. Podrobnosti o hodnotě i podobě daru ministři nesdělili.
  • Návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května.
  • Příspěvek na ubytování uprchlíků bude 3000 Kč, na měsíc nejvýš 12 000 Kč.
  • Post vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi obsadí mediální manažer Michal Klíma.

Horší než černý scénář

„Pan místopředseda vlády navrhl prodloužení nouzového stavu,“ potvrdil premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že debata probíhala o tom, na jak dlouho tento stav má být prodloužen. Nakonec padla shoda o dva měsíce až do konce května. 

„My jsme řekli, že je to klasický instrument krizového řešení,“ argumentoval vicepremiér Vít Rakušan (STAN), proč byl tento stav zaveden. Podle něj je nouzový stav nadále nutný kvůli přilivu uprchlíků z Ukrajiny, kterých je tolik, že s tím nepočítal ani černý scénář.

Ústavní právníci nemají jasno

Ústavní právníci oslovení, které se neshodují na tom, zda je žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o tři měsíce v souladu s předpisy. Podle právníka Jana Kysely by měl kabinet opakovaně žádat o prodloužení maximálně o 30 dní kvůli zachování kontrolní role Sněmovny. Také podle právníka Ondřeje Preusse žádost o delší období oslabuje kontrolní úlohu poslanců, protiústavní postup však v rozhodnutí vlády nespatřuje.

Právník Jan Wintr nepovažuje žádost o tři měsíce za evidentně nelegální. „Ale myslím, že je to odklon od dobré praxe, která lépe respektovala důležité ústavní principy, jako jsou demokratická kontrola moci či dělba moci,“ řekl. Princip opakovaných žádostí maximálně o 30 dní podle něj lépe respektuje princip, že nouzový stav je něco zcela mimořádného, co by mělo být pod kontrolou Sněmovny.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

Zobrazit celý online

Peníze pro domácnosti, které ubytují uprchlíky

Ministři dnes rozhodli i o solidárním příspěvku pro lidi, kteří u sebe doma či ve svých volných bytech ubytovávají uprchlíky. Začne se vyplácet po 11. dubnu, získají ho lidé, kteří ubytovali příchozí zdarma na déle než 16 dní v měsíci. Za osobu dostanou od státu 3000 korun na měsíc, nejvýš ale 12 000 korun. „Solidarita je neuvěřitelná,“ ocenil Čechy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jednotlivá ministerstva dají k dispozici ubytovací kapacity, které mají,“ řekl k dalšímu ubytovávání Ukrajinců ze strany státu Rakušan.

Fiala zmínil také nadcházející summit NATO v Bruselu. „Česká republika bude a tak tomu odpovídá i schválený mandát (…) prosazovat jednotný postup Západu,“ uvedl premiér. 

Posléze Fiala sdělil, že vláda dnes vybrala osobu, která obsadí post vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi, bude jím mediální manažer Michal Klíma, uvedl Fiala. Premiér věří, že funkce zajistí účinný boj s dezinformacemi.

„Pokud jde o pomoc Ukrajině, vláda schválila to, že poskytneme Ukrajině balistickou ochrannou optiku a výzbroj ze zásob Policie České republiky. Hasičský záchranný sbor daruje ukrajinským kolegům šest hasičských vozů s žebříky a další hasičské vybavení,“ uvedl Fiala. O vybavení pro hasiče požádal ve čtvrtek kyjevský starosta Vitalij Kličko. 

Video  Zdevastovaný Mariupol.  - Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa