Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bývalá první dáma Juščenková: Bojujeme o naši existenci. Zvítězíme, ale potřebujeme letadla a rakety

Autor: amb, CNN - 
15. března 2022
02:49

K hrůzám války na Ukrajině, která trvá už třetí týden, se vyjádřila i bývalá první dáma Ukrajiny Kateryna Juščenková, manželka Viktora Juščenka. „Je to obrovská tragédie. Každý den mi v některých chvílích připadá, že je to jen noční můra, ze které se probudím,“ uvedla.

„Nejsme poraženi. Bojujeme za naši existenci, za naši identitu, za naši státnost. Budeme bojovat dál a jsem si jistá, že zvítězíme, protože jiná cesta neexistuje. Ale k jakým ztrátám bude muset dojít, to záleží na tom, jak velké opory se nám dostane,“ vysvětlila Juščenková.

Navzdory pomoci, kterou už Ukrajina od začátku války dostala, bývalá první dáma zdůraznila nutnost další podpory. „Je toho ještě hodně, co musí svět udělat. A my jsme velmi vděční, nesmírně vděční za všechno, co už pro nás udělal,“ řekla během živého rozhovoru pro CNN.

„Potřebujeme prostředky, abychom mohli pokračovat v boji, abychom mohli chránit naši oblohu. Potřebujeme letadla, rakety protivzdušné obrany, protiraketovou obranu," pokračovala.

„A naši představitelé řekli, že kdybychom tato letadla měli před týdnem, dvěma nebo třemi, tak by dnes byly naživu stovky, tisíce lidí. Sankce by mohly mít mnohem větší dopad, než jaký mají teď,“ dodala.

V souvislosti s probíhajícími útoky Juščenková promluvila o tom, jak velkou oběť Ukrajinci ve válce přinesli. „Útoky byly barbarské a potřeby obrovské,“ sdělila a doplnila:

„Ukrajinská vláda nemá zdroje, které potřebuje, a je velmi důležité, aby lidé přispívali, aby vláda mohla platit sociální náklady, aby mohla platit svou armádu. Existuje velké množství organizací, které pracují přímo na místě nebo na mezinárodní úrovni, a které musíme podpořit.“

Viktor Juščenko byl prezidentem Ukrajiny mezi lety 2005 - 2010, jeho politika Ukrajinu více otevřela Evropě. Juščenkova popularita ale slábla a v roce 2010 ho nahradil proruský Viktor Janukovyč. 

Video  Veterán: Rusové zvolili děsivou taktiku, civilisté jsou živé štíty. Ukrajinu chválí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa