Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Musíme to teď vydržet v zájmu všech Evropanů, říká ukrajinský velitel. Češi pomohli 160 miliony

Autor: pma - 
10. března 2022
18:05

Projekt Paměť národa, organizovaný neziskovou organizací Post Bellum, se také rozhodl zapojit do pomoci válkou sužované Ukrajině. Ve sbírce se od začátku ruské invaze vybralo zatím přes neuvěřitelných 160 milionů korun. Mimo peněz Paměť národa pomáhá i dodávkou zdravotnického materiálu, helem nebo ochranných vest. Těch na Ukrajinu v minulých dnech organizace dodala několik tisíc. A poděkoval za ně i velitel Ozbrojených sil Ukrajiny.

Válka na Ukrajině probíhá již dva týdny. Organizace Paměť národa, která přibližuje vzpomínky pamětníků důležitých historických událostí 20. století, se rozhodla pomoci hned v prvních hodinách ruské invaze. Okamžitě byla spuštěna sbírka Pomozte Ukrajině s Pamětí národa, ve které se vybralo přes neuvěřitelných 160 milionů korun.

Materiál je na Ukrajině do druhého dne

Za vybrané peníze pracovníci nakupují vybavení, které Ukrajincům v zemi zasažené válkou může pomoci zachránit život. Konkrétně se jedná o zdravotnický materiál, spacáky, vysílačky, baterie, potraviny nebo helmy a zejména ochranné vesty.

„Vybavení, které jeden den nakoupíme, většinou již druhý den pomáhá v místech bojů. Finanční prostředky využíváme rovněž ke zlepšení zdravotní péče dětem a lidem postiženým invazí ruské armády,“ uvádí na svých stránkách Paměť národa.

Veteráni darují Ukrajincům své vesty

Dodávky stovek neprůstřelných vest a helem odjíždí z Prahy víckrát denně a na místo potřeby dorazí do 24 hodin. Přesná místa, kam vesty putují, ale organizace z bezpečnostních důvodů neuvádí. A s distribucí vest a vojenského materiálu pomáhají i sami čeští veteráni, kteří si sami dobře pamatují, co musejí vojáci na Ukrajině aktuálně prožívat.

„Jsou tam normální lidé, kteří to teď potřebují. Ty moje vesty sice nesplňují specifikace pro použití pro boj v první linii, ale pomohou při výbuchu, proti pistolím, odraženým kulkám a střepinám. Lidé mají prostě větší šance na přežití. Ty vesty jsou sice staré a použité, ale pořád lepší než nic,“ říká jeden z veteránů.

Za materiální pomoc do válečných zón poděkoval organizaci na sociálních sítích i sám velitel Ozbrojených sil Ukrajiny. „Chci vyjádřit vděčnost společnosti Post Bellum za pomoc mé jednotce Ozbrojených sil Ukrajiny, která se účastní bojů a chrání naší vlast. Jsme součástí Evropy a nyní držíme ofenzivu ruských vojsk. Musíme to teď vydržet v zájmu všech Evropanů,“ děkuje velitel.

Video  Putin šokuje útoky! Příměří se nekoná. A sniper Wali jde do akce.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa