Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Abramovičovi zbyly jen oči pro pláč: Británie oligarchům zmrazila majetek za 450 miliard!

Autor: ČTK, rc - 
10. března 2022
13:54

Marně se snažil vyhnout sankcím ze strany Západu ruský oligarcha Roman Abramovič. Po vypuknutí války na Ukrajině prohlásil, že hodlá prodat fotbalový kub Chelsea a výtěžek prodeje daruje obětem války rozpoutané Ruskem. Nicméně Británie rozšířila sankční seznam o dalších sedm ruských oligarchů včetně Abramoviče. Na seznamu se nově ocitl podnikatel Oleg Děripaska, šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a blízcí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Británie jim zmrazila pořádně tučné majetky!

Sankce míří na majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard Kč). Většinu částky tvoří Abramovičův majetek, který podle prohlášení britské vlády přesahuje devět miliard liber (více jako 270 miliard Kč); na Sečina připadají asi dvě miliardy liber. Sankce zahrnují zmrazení aktiv, zákaz transakcí s britskými občany i podniky a zákaz cestování. Nově se týkají i šéfa ruské banky VTB Andreje Kostina, generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera, ředitele petrochemického podniku Transněfť Nikolaje Tokareva a člena správní rady banky Rossija Dmitrije Lebeděva.

„Pro ty, kteří podpořili Putinův krutý útok na Ukrajinu, nemůže existovat žádné bezpečné útočiště,“ uvedl britský premiér Boris Johnson. „Dnešní sankce jsou nejnovějším krokem v neochvějné podpoře Spojeného království ukrajinskému lidu. Budeme nemilosrdně stíhat ty, kteří umožňují zabíjení civilistů, ničení nemocnic a nezákonnou okupaci suverénních spojenců,“ dodal.

Fotbalový klub Chelsea může nadále hrát, vláda pro tento britský klub vystavila speciální licenci, uvedla na twitteru ministryně kultury a sportu Nadine Dorriesová. Zaměstnanci klubu budou nadále pobírat plat, vstupenky a permanentky zůstávají v platnosti. Sankce přesto zabrání Abramovičovi v plánovaném prodeji klubu, který oznámil v minulém týdnu. Ruský oligarcha uvedl, že hodlá po téměř dvaceti letech prodat svůj klub a peníze, které za něj získá, daruje obětem války na Ukrajině.

Jak uvádí Sky News, Spojené království je první zemí, která se rozhodla uvalit sankce na Abramoviče. Přijít by tak mohl o tryskáče a jachty a další majetek. Abramovič miluje luxus a rád dává na odiv své bohatství. Jeho přepychová superjachta, kterou pojmenoval Eclipse, má rozměry 162 x 22 metrů. Jachta byla naposledy podle informací webu Page Six u karibského ostrova St. Martin. Ovšem to není jediná loď, kterou vlastní. Je ještě majitelem plavidla s názvem Solaris, které je ale o něco menší. Jeho rozměry činí 139 x 26 metrů. Tato jachta podle zpravodajské agentury Reuters naposledy kotvila v Barceloně, kde se plavila pod bermudskou vlajkou. Nicméně Barcelonu už opustila.

18:06
Dnes

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

17:36
Dnes

Lotyšské děti se od roku 2026 nebudou ve školách učit ruštinu jako cizí jazyk, ale budou se muset učit některý z jazyků Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru, oznámilo lotyšské ministerstvo školství.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

Zobrazit celý online

VIDEO: Dima Kasjanov (8) skončil se šrapnelem v hlavě poté, co Rusové ostřelovali jeho domov

Video  Dima Kasjanov (8) skončil se šrapnelem v hlavě poté, co Rusové ostřelovali jeho domov  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa