Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin se začal sunout ke Kyjevu: Ruské tanky na mušce!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. března 2022
16:31
Autor: ČTK, mav - 
10. března 2022
13:02

Ruský vojenský konvoj severovýchodně od Kyjeva padl do léčky ukrajinských dronů a dělostřelců. Druhý konvoj, severozápadně od metropole, učinil za poslední více než týden jen malý posun a utrpěl další ztráty, informovalo britské ministerstvo obrany. V posledních dnech zaznamenalo nad Ukrajinou význačné snížení aktivity ruských vzdušných sil, což přičítají pravděpodobně „nečekané efektivitě a odolnosti“ ukrajinské protivzdušné obrany.

Na sociálních sítích se rozšířilo video napadeného konvoje s odposlechnutým hovorem ruských velitelů. Investigativní server Bellingcat potvrzuje pravost. U Brovar, 30 km severovýchodně od Kyjeva, Ukrajinci přepadli kolonu okupantů.

Na sestřihu je vidět, kterak se kolona snaží přeskupit, z některých ruských obrněnců šlehají výstřely... Je patrné, jak některé vozy opouští posádka. Nakonec se třicítka tanků a dělostřelců dává na ústup.

„Spousty ztrát. Čekali na nás. Čelo konvoje padlo do léčky. Velitel pluku zabit v akci,“ zní podle Thomase Bøllingtofta v odposlechnuté komunikaci. „Ostřelovaly nás tanky a artilerie. Drony, zřejmě Bayraktar. Sčítám další ztráty."

Padlým velitelem je plukovník Andrej Zacharov, jak s odkazem na ukrajinské ministerstvo obrany informuje Daily Mail.

„Přepadení provedeno podle učebnic taktiky: Udeřit na první ozbrojené vozidlo a pak na konec kolony," komentuje na Twitteru uživatel Alt Popescu. „Způsobí to chaos: Postup i ústup jsou odříznuté. Vozidla uprostřed se nemohou hnout a lze je snadno zničit."

Zde k přepadení kolony došlo:

 

Branci v nasazení

Britské ministerstvo rovněž uvedlo, že Rusko vyslalo do invaze na Ukrajinu brance, a to navzdory předchozímu veřejnému ujištění prezidenta Vladimira Putina, že se tak nestalo. S tím, jak ztráty porostou, bude Putin nucen nahradit padlé vojáky dalšími členy ruských ozbrojených sil či jiných zdrojů.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

BBC poznamenala, že podle dřívějších odhadů padlo na 5 000 ruských vojáků. Ukrajinská armáda naposledy uvedla, že Rusko při invazi ztratilo téměř 12 000 vojáků, byť není zcela jasné, zda jde o mrtvé, nebo také o zraněné a zajatce. Podle amerických tajných služeb padlo v bojích na Ukrajině 2 000 až 4 000 ruských vojáků.

Moskva své ztráty pravidelně nekomentuje. Už před časem připustila zhruba 500 zabitých a na 1 600 zraněných vojáků. Údaje není možné nezávisle ověřit.

Video  Česká pomoc uprchlíkům: Ochota lidí příjemně překvapila, přišlo ale i podcenění, říká sociolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa