Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusové hájí svržení bomby na porodnici: Tři mrtví, včetně dítěte, zraněna i rodící žena

Aktualizováno -
10. března 2022
09:23
Autor: rix - 
9. března 2022
17:21

Ruská okupační vojska rozbombardovala v ukrajinském Mariupolu místní porodnici a dětskou nemocnici. Podle gubernátora Doněcké oblasti si nálet vyžádal tři oběti  na životech, z toho bylo jedno dítě, a téměř dvě desítky zraněných. Bomba údajně vážila 1000 kilogramů. Ukrajinský prezident v reakci na útok opět volá po zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. Svět útok jednohlasně odsoudil, Rusové ho hájí a obviňují Ukrajince. 

„Přímý úder ruských jednotek na porodnici. Lidi, na místě jsou pod troskami malé děti,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru a vyzval k zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. „Zastavte zabíjení! Máte moc, ale vypadá to, že ztrácíte lidskost,“ dodal k útoku v Mariupolu. Gubernátor Doněcké oblasti mezitím potvrdil sedmnáct zraněných. Útok měl přijít v době klidu zbraní. 

Reportér The Kyiv Independent Ilja Ponomarenko ve středu ve večerních hodinách na sociální síti uvedl, že bomba, která na místo dopadla, měla vážit 1000 kilogramů. 

Velvyslanec z Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis uvedl, že na místě je mnoho obětí z řad dětí i žen. Ruské síly, které zaútočily, označil za nacisty. Invazní jednotky na Ukrajině se stále více zaměřují na civilní cíle, ačkoli Kreml tvrdí, že se nic takového neděje. Okupanti se neštítí střílet na nemocnice, školy nebo na auta, ve kterých sedí nevinní Ukrajinci. 

Jak informoval ukrajinský Interfax s odvoláním na místní úřady, zraněno při něm bylo 17 lidí, včetně ženy, která právě rodila, děti zasypala suť a nemocnice byla zcela zničena. Ve čtvrtek ráno BBC s odvoláním na zástupce starosty uvedlo, že si zrůdný nálet vyžádal tři lidské životy, včetně jednoho dítěte. "Jsem přesvědčený, že Rusové přesně věděli, na jaké zařízení míří. Jedná se o třetí zdravotnické zařízení v Mariupolu, na které zaútočili," cituje BBC Sergeje Orlova. 

Útok na jeden z nejzranitelnějších cílů, který ukázal Putinovo nové dno, odsoudil jednohlasně celý šokovaný svět. Spojené státy odsoudily jako „barbarský“ středeční letecký útok na porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu, uvedla agentura Reuters.

Naopak Rusko obhajuje zničení porodnice v Mariupolu. Podle mluvčí tamního ministerstva zahraničí Marie Zacharovové ukrajinské vojenské síly v komplexu umístily svá palebná postavení. Její tvrzení není v současné době možné ověřit, konstatuje americký portál ABC News. Cituje ovšem stanovisko ukrajinských představitelů. Vyjádření Ruska podle nich dokazuje že Rusko přiznává, že na nemocnici zaútočilo úmyslně.

"Je málo zvrácenějších věcí než brát si na mušku zranitelné a bezbranné," zareagoval na zprávy o náletu britský premiér Boris Johnson. Na twitteru přislíbil další pomoc Ukrajině, aby se země mohla lépe bránit před nálety.

Za naprosto nepřijatelné a bezdůvodné označil bombardování nemocnice šéf vatikánské diplomacie Pietro Parolin.

"Je děsivé vidět takové barbarské použití vojenské síly proti nevinným civilistům suverénní země," komentovala nálet na nemocnici v Mariupolu mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Jak již deník Blesk informoval, pod masivní palbou se ocitlo i ukrajinské město Irpiň, kde ruská armáda měla zajistit humanitární koridory, aby civilní obyvatelstvo mohlo opustit bezpečně město. Nicméně právě dění v Irpiňu ukázalo, že ruská armáda nedbá dohod mezi vládami a začala ostřelovat město a zabíjet nevinné obyvatele. 

Mezi oběťmi krutého útoku byla i do té doby šťastná maminka s dětmi. Na útěk se dala Tatjana Perebejnosová se svými dvěma dětmi Alisou (†9) a Nikitou (†18). Trojice se snažila opustit město, když ruští vojáci zahájili minometnou palbu. Rodina zůstala ležet na chodníku v tratolišti krve.

Rusko 24. února 2022 zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Ukrajinská města stále hlásí výbuchy, ostřelování, ruské jednotky se na zemi vrhly i ze sousedního Běloruska. Ukrajina evakuuje civilisty šesti humanitárními koridory. Velké potíže jsou v Černobylu, Rusové odpojili jadernou elektrárnu od proudu, ta tak přestala vysílat monitorovací zprávy.

13:45
Dnes

Evropská komise dnes uvolnila dalších 1,5 miliardy eur (38 miliard korun) z balíku finanční pomoci Ukrajině. Částka je poslední platbou z celkově šestimiliardového grantu, který má zemi čelící ruské agresi pomoci se základními výdaji státu, prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

13:15
Dnes

V důležitých věcech v rámci V4 najdou nejvyšší armádní představitelé Maďarska, Polska, Slovenska a ČR vždy shodu bez ohledu na možné politické rozdíly. Novinářům to po dvoudenním jednání nejvyšších armádních představitelů v liblickém zámku řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Jednání bylo zároveň i zhodnocením českého předsednictví V4. Tématem byl také průběh konfliktu na Ukrajině, jeho vývoj a potřebné kroky k podpoře Ukrajiny, ale také koordinace v rámci aktivit EU a NATO.

12:42
Dnes

Toto jsou orientační odhady bojových ztrát Ruska k dnešnímu dni, uvedly Ozbrojené síly Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Video  Ruská armáda bombardovala porodnici v Mariupolu  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa