Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsme ve válce, říká Fiala. Česko posílá Ukrajině zbraně za 400 milionů, první várka už dorazila

Aktualizováno -
27. února 2022
14:00
Autor: ČTK, for, Darina Jíchová, trm - 
27. února 2022
08:24

Vláda se v neděli po poledni mimořádně sejde, aby jednala o aktuální bezpečnostní situaci vyvolané ruskou agresí vůči Ukrajině. Česko pošle Ukrajině zbraně za dalších 400 milionů, oznámila v ČT ministryně obrany Jana Černochová (ODS). První vlak s pomocí  pro Ukrajinu už podle armády dorazil na místo určení, další se chystá.  Kvůli situaci na Ukrajině se v neděli také sejde krizový štáb ministerstva zahraničních věcí. O svých závěrech má informovat veřejnost v odpoledních hodinách.

„Jsme ve válce. Je to útok proti svobodnému světu, musíme udělat vše, abychom Putina zastavili,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) v Partii na Primě. 

Vláda následně schválila dar vojenského materiálu ve výši 400 milionů korunFiala uvedl, že obsah dodávky nemůže specifikovat z bezpečnostních důvodů. „Je to jiný typ zbraní, než jaký jsme schvalovali minule, nejedná se o lehké zbraně, ale věci, které může ukrajinský národ použít ke své obraně,“ řekl. Stát již na převozu pracuje, je schopný ho provést v řádu hodin, doplnil Fiala. Černochová uvedla, že i s ohledem na činnost ruských tajných služeb není možné zveřejnit všechny informace o dodávkách a jejich pohybu. „Není to tak, že bychom nechtěli být transparentní,“ řekla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Fialy požádal o konkrétní zbraně a zbraňové komplexy a vojenskou techniku. Telefonát se Zelenským podle Fialy nebyl standardním hovorem mezi státníky, kde zaznívají zdvořilostní věty. „Na to teď není čas, prezident je osobně terčem ruských útoků, stojí v čele svého národa, který bojuje,“ řekl. Ukrajinský prezident podle něj požádal o konkrétní pomoc a zbraňové systémy. „Zeptal se mě, za jak dlouho si můžeme zase zavolat, já během krátké chvíle dokázal zjistit, že tu pomoc poskytnout můžeme. Ve druhém telefonátu jsem mu tu pomoc slíbil,“ řekl Fiala.

Česko dnes už odeslalo zbraně na pomoc Ukrajině. Vlak s pomocí dnes ráno překročil česko-polské hranice, uvedla na twitteru armáda. Po poledni vlak dorazil na místo určení, další bude následovat.

Česká pomoc míří na Ukrajinu. Česká pomoc míří na Ukrajinu. | reprofoto Twitter Armáda ČR

Černochová se dnes odpoledne sejde se zástupci velkých zbrojařských firem a státních podniků z resortu ministerstva obrany. „Chci od nich vědět, jaké máme jako ČR možnosti. Co můžeme ještě poslat na Ukrajinu, co můžeme nakoupit, abychom měli dostatek zásob a urychlili modernizaci,“ uvedla. Nynější ruská agrese na Ukrajině podle ní ukázala, že Česko musí být připravené. Nechtěla zatím upřesnit, jak by se mohl změnit rozpočet jejího ministerstva.

Nabídku zbraní předložilo i ministerstvo vnitra, hlásí se i městské policie. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v sobotu uvedl, že kvůli složité byrokracii s vyskladněním a odepsáním zbraní nestihne jeho ministerstvo armádní zásilku. K pomoci se ale připojí v dalších dnech, naznačil.

Video  Tisková konference po mimořádném jednání vlády k pomoci Ukrajině. (27.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Ministerstvo průmyslu a obchodu v sobotu připravilo nákup i přepravu stovek tun pohonných hmot, které Česko daruje Ukrajině. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Mluvčí rezortu Vojtěch Srnka následně na dotaz ČTK sdělil, že ministerstvo zatím nebude z důvodu opatrnosti zveřejňovat bližší detaily. „Až to bude v takové situaci, že k tomu budu chtít dodat nějaký další detail, tak ho rád sdělím. Jedná se o dodávky arktické nafty a benzinu pro Ukrajinu,“ řekl dnes ministr Síkela.

Video  Drama v Charkově a civilní oběti! Mírová jednání v Bratislavě?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa