Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpomínkový seriál: Václav Havel - Spisovatel

Autor: red - 
18. prosince 2011
13:52

V tajných úředních směrnicích z roku 1971 byl Václav Havel uváděn jako autor, jehož všechny knihy se v československých školních, lidových a ostatních veřejných knihovnách vyřazovaly z fondu knih půjčovaných čtenářům a nesměly se číst. Jaký byl umělecký vývoj spisovatele, který směl psát jenom „do šuplíku“?

Havel začínal jako básník, vytvářel hlavně typogramy (obrazy sestavené ze znaků psacího stroje). Jeho neznámější knihou jsou však dopisy Olze, které psal své ženě z vězení v letech 1979-1982. Cenzura mu neumožnila psát o životě ve vězení konkrétně, dopisy manželce se tak časem proměnily v náročné filozofické texty.

Během normalizace pak naspal řadu esejí a úvah, v nichž se zabýval hlavně tématem svobody, moci a morálky. Tohoto tématu se dotýká i Dopis Gustávu Husákovi, kde Havel detailně rozebírá mechanismy života v tehdejší společnosti.

Psát nepřestal ani jako prezident, ať už k lidem promlouval prostřednictvím svých prezidentských projevů nebo jiných úvah.

Pro dějiny české literatury je také důležitá jeho vydavatelská činnost. V roce 1975 totiž Havel založil strojopisnou ediční řadu Edice Expedice a stal se tak jedním z těch, kteří umožnili vydávání nezávislé  literatury za normalizace.