Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč jsou mezi uprchlíky hlavně mladí muži? „Záhadu“ osvětlil dobrovolník

Autor: sou - 
1. února 2016
05:02

Řada kritických hlasů se na adresu běženců dotazuje, proč proudí do Evropy davy "mladých zdravých mužů". Podle dobrovolníka Michala Majznera z projektu Příběhy uprchlíků, který promluvil ve studiu Blesk, je vysvětlení poměrně jasné. Kromě toho zdůraznil, že domněnku, že za celou uprchlickou krizí stojí nějaká organizace, považuje za sci-fi. 

Podle statistik UNHCR tvoří muži stále zhruba padesát procent všech uprchlíků, kteří momentálně připlouvají do Evropy. Důvod je podle dobrovolníka prostý: mají mnohem větší šanci na přežití. „Je pravda, že i já osobně jsem viděl více mužů. Jeden z nich nám to vysvětloval tak, že ta cesta je velice drahá a je velice nebezpečná, zvlášť na tom moři,“ vysvětluje Majzner s tím, že pro určitou skupinu je mnohem logičtější nechat své manželky a děti například v Turecku nebo v části Sýrie, kde je ještě relativně klid. Muži pak v Evropě můžou požádat o sloučení své rodiny a ženy s dětmi v tom případě cestují letecky, což je mnohem bezpečnější alternativa. 

Koho vinit?

Válka v Sýrii už trvá řadu let. Podle jednoho z běženců, kterého zpovídali členové projektu Příběhy uprchlíků, celou věc vyostřila tamní média. „Na začátku, v roce 2011, kdy byly z obou stran násilnosti dávané za vinu vládě, k eskalaci přispěla i média. Jeden z běženců uvedl například zahraniční média, jako je Al Jazeera. To pro mě byla novinka,“ podivil se Majzner. 

Co podle jeho zkušeností vede běžence k opuštění své vlasti? Každý uprchlík má údajně příběh jedinečný. Někdo byl zavřený ve vězení, kde viděl hrůzné věci, další chtěl dostudovat a finančně podpořit zbytek své rodiny v Sýrii. „Říkali, že je tam velice těžká finanční situace. Válka bezprostředně ohrožuje životy, každý zná někoho, kdo byl zabit, ale zároveň přináší i velké těžkosti ekonomické,“ upřesňuje Majzner. 

O organizaci, která by jim platila útěk, žádný nemluvil 

Prezident Miloš Zeman na začátku ledna uvedl, že za celou uprchlickou krizí by mohla stát určitá organizace. „Když jsem byl na návštěvě ve Spojených arabských emirátech, korunní princ, který v podstatě zemi řídí, mi řekl, že střechovou organizací islámských teroristů je Muslimské bratrstvo. A když tu byl marocký ministr zahraničí, tak mi říkal, že Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout celý svět, protože to má ve své ideologii. Na základě těchto zdrojů se domnívám, že tuto invazi organizuje Muslimské bratrstvo,“ uvedl prezident tehdy v rozhovoru pro Český rozhlas. 

„Je úplný nesmysl všechno házet do jednoho pytle. Představa, že někdo přijde za mnou domů a řekne, že by bylo dobré, abych vyrazil a já riskoval svůj život na nějaké bárce v Egejském moři, to mi přijde jako úplné science fiction,“ dodal Majzner.

Video Studio Blesk - Michal Majzner - Daniela Soukalová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...