„Aktuálně zasahujeme v Moravském Berouně, kde krupobití poškodilo několik střech. Na místě máme tři jednotky, lezecké družstvo a speciální kontejner s materiálem, který využijeme k zajištění poškozených střech. Ty z výškové techniky a s pomocí lezců provizorně zabezpečíme,“ uvedla Balážová. O dalších případných zásazích hasičů v souvislosti s bouřkami zatím neinformovala.

Vývoj počasí můžete sledovat na radaru Blesku

Meteorologové dnes varovali, že odpoledne mohou být bouřky ve východní části Čech extrémně silné. V pásu od jižních Čech přes východ Středočeského kraje a západ Vysočiny do Pardubického a Královéhradeckého kraje může při nich v úhrnu napršet i přes 90 litrů na metr čtvereční. Doprovodit je může i krupobití a poryvy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.

Upozornění před bouřkami platí pro všechny regiony, přičemž na západě a východě území by měly být slabší než ve zbytku republiky. Vyskytnout se tam podle meteorologů mohou přívalové srážky kolem 30 milimetrů, zejména na Moravě a ve Slezsku i kroupy a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. V ostatních částech Česka mají být při silných bouřkách srážkové úhrny minimálně kolem 60 milimetrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině.

Lokální záplavy na jihu Čech

Po večerní bouři a dešti v jižních Čechách vystoupal po 21:00 Zlatý Potok na stanici Hracholusky na 3. povodňový stupeň, tedy ohrožení. Obec Ktiš na Prachaticku voda odřízla od okolí, místní malý rybník je plný, stavidlo je zalité a voda teče dál do obce Brloh, řekla večer ČTK starostka obce Ilona Mikešová (Za hospodářský rozvoj obce Ktiš).

„Situace je velmi vážná, protože obec Ktiš je odříznutá od světa. Jediný přístup do Ktiše je přes boletický prostor a přes Tisovku, takže úplně oklikou přes Český Krumlov. Jiná příjezdová cesta není volná. Do Křemežského potoka spadly stromy a máme rozebranou hráz u horního malého rybníka. Přes bezpečnostní přeliv jde padesát centimetrů vody a je zalité stavidlo: co jde teď přes rybník, jde teď do Brloha. Informuji starostu v Brloze na kritickou situaci, že to tam bude za chviličku kulminovat,“ řekla ČTK kolem 21:00 Mikešová.

21:10
30. 6. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost při sledování online přenosu pokrývajícího průběh a následky silných bouřek, které se Českem prohnaly ve středu večer a v noci na čtvrtek. Další silné bouřky budou hrozit v pátek, kdy bude přes území ČR od západu postupovat další studená fronta, po které v sobotu teploty vystoupají maximálně k 25 stupňům Celsia.

Na shledanou u dalších online přenosů, krásný začátek prázdnin přeje tým Blesk Zprávy.

20:49
30. 6. 2022

Web Meteopress aktuálně upozorňuje na velmi silné bouřky v oblasti Jeseníků. Vyskytovat by se údajně mohly i supercely spojené s kroupami o velikosti kolem 3 cm.

 

19:52
30. 6. 2022

V poslední červnový den byly na devíti místech v Česku zaznamenány dosud nejvyšší měsíční teploty. 21 stanic měřících 30 a více let hlásí rekord pro 30. červen. Nová maxima ukazovaly teploměry hlavně na jihovýchodě a východě Moravy. „Vůbec nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde naměřili 36,7 stupně Celsia,“ sdělil pro ČTK meteorolog ČHMÚ.

Vedle Jihomoravského kraje ve čtvrtek padaly teplotní rekordy také ve Zlínském kraji, třeba ve Strání nebo ve Zlíně. Na jižní Moravě padaly teplotní rekordy také ve středu. V pondělí nová denní maxima hlásila v Česku zhruba dvacítka stanic měřících 30 a více let.

 

Video
Video se připravuje ...

Krupobití při bouři v Hostivici u Prahy (27. 6. 2022) Archiv Blesku

Fotogalerie
70 fotografií