Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Skiareály v Česku zasněžují a věří v sezonu bez lockdownu. Vleky spustí na začátku prosince

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2021
21:28

V nejvýše položeném lyžařském středisku v Krušných horách na Klínovci začalo tento týden umělé zasněžování. Díky aktuálně vhodným podmínkám zasněžují děla sjezdovky hned na několika místech. Areál pokračuje v přípravách na zahájení sezony za přísných protikoronavirových opatření, řekla v pátek ČTK mluvčí klínoveckého areálu Hana Hoffmannová. Zatímco v běžné sezoně má skiareál otevřeno v průměru 135 dní, loni byl v provozu kvůli epidemii jen devět dní.

„Využíváme příznivých teplot v rámci plochy celého areálu. Teplota i vlhkost, které jsou pro zasněžování klíčové, se v rámci střediska různí, a spouští se tak děla právě tam, kde jsou ideální,“ uvedla mluvčí.

Ačkoli je Klínovec každoročně připraven zahájit sezonu začátkem prosince, loni kvůli epidemii otevřel až v polovině prosince, a to pouze na pár dní. Kvůli nepřízni počasí se lyžovalo pouze na třech uměle zasněžených sjezdovkách. Vládní restrikce poté lanovky zastavily, lidé využívali zasněžené kopce alespoň k sáňkování a bobování. I když areál dál vyráběl umělý sníh a pravidelně zasněžoval sjezdovky, vládní restrikce mu už nedovolily znova spustit vleky.

Lyžařské areály v Česku začaly zasněžovat sjezdovky (26. 11. 2021) Lyžařské areály v Česku začaly zasněžovat sjezdovky (26. 11. 2021) | ČTK / Taneček David

U skipasů dojde ke zdražení

Kdy budou sjezdovky připravené k lyžování, zatím podle mluvčí nelze odhadnout. „Teploty i vlhkost jsou proměnlivé. Teploty teď nejsou stabilně pod bodem mrazu, abychom mohli zasněžovat nepřetržitě několik dní a celou plochu areálu,“ uvedla. Prioritou je nyní připravit páteřní sjezdovky na severní straně Klínovce. „V momentě, kdy jsou tyto sjezdovky v kondici pro lyžování, můžeme se bavit o spuštění provozu,“ řekla mluvčí.

V důsledku ztrát z loňské sezony, které činí okolo 200 milionů korun, a zvyšujícím se nákladům se areál rozhodl zdražit. „U denního dospělého skipasu dojde ke zdražení od pěti do 15 procent, ale naopak dojde k výraznému zlevnění dětského lístku, a to až o 15 procent oproti minulé sezoně,“ řekla mluvčí.

Při nákupu skipasů on-line i na místě budou pracovníci areálu kontrolovat potřebný certifikát o očkování. Skiareál by ale uvítal, aby vláda opět povolila prokazování se negativním testem, jako tomu bylo původně.

„I když nechceme podceňovat epidemiologickou situaci, ale tak, jak jsme argumentovali celý loňský rok, lyžování samotné není z našeho pohledu rizikovou činností, protože lyžař má zpravidla brýle, rukavice, šálu či nákrčník a je tak přirozeně chráněn svou výbavou a při nástupu na lanovou dráhu, kdy se potká více lidí, jsou od sebe stejně na vzdálenost lyží a po celou dobu se pohybují venku v přírodě na čerstvém vzduchu,“ řekla Hoffmannová. Vzhledem k předchozí ztrátové sezoně si už úplné uzavření areálu provozovatel nedokáže představit.

Ve Skiareálu Lipno zasypávají 14 kilometrů sjezdovek

Také lyžařské areály na jihu Čech začaly uměle zasněžovat sjezdovky. Teploty v minulých dnech klesly především v noci pod bod mrazu, což umožňuje výrobu umělého sněhu. Provozovatelé lyžařských areálů předpokládají, že pokud to podmínky povolí, sezonu zahájí nejpozději po vánočních svátcích. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Se zasněžováním jsme začali dříve než v předchozích létech. Loni to bylo například až v prosinci,“ uvedla Martina Ostrýžová z Parku Frymburk. Šest desítek sněžných děl vyrábí sníh v největším jihočeském lyžařském středisku Skiareál Lipno. Zasypávají všech téměř 14 kilometrů sjezdovek. "Přiblížili jsme se tak prvnímu letošnímu lyžování a věříme, že brzy spustíme i lanovky. Termín bude záležet na počasí a dostatku sněhu. Rozhodně chceme otevřít co nejdříve,“ uvedla Olga Kneiflová, mluvčí Skiareálu Lipno. Dodala, že zasněžování areálu začalo ve čtvrtek. Umělý sníh už několik dní vyrábějí také na Zadově.

Lyžařské areály také reagují na aktuální pandemickou situaci. Kvůli ní se na sjezdovku nedostanou lidé, kteří nejsou očkovaní, neprodělali v posledním půlroce covid-19, nebo nepodstoupí testy.

„Rozhodli jsme se vyslyšet výzvu ředitelky krajské hygienické stanice a podpořit očkování. Pro očkované bude celosezonní skipas za nejvýhodnější letošní cenu,“ uvedl generální ředitel Skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl. Lidé po očkování tak mohou získat vstupenku na sezonu za 8910 Kč. Ušetří tak více než 4500 korun.

Na zimu se v okolí lipenské přehrady těšíme každý rok a každý rok je to trošku napětí, protože nikdy dopředu nevíme, kolik nám příroda nadělí sněhu. Díky včasným mrazům a umělému zasněžování, které právě odstartovalo ve všech areálech, budeme na návštěvníky, kteří živí celý region, připraveni dobře a včas. Ti si pak Lipensko mohou užívat naplno," uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

1esetka ( 26. listopadu 2021 23:18 )

1esetka ( 26. listopadu 2021 23:18 )

aha...ale je jasné, že za to pak bude moct Babiš a budou natahovat hladové (čti nenažrané) ručičky pro podporu, protože zasněžili a vy, daňoví poplatníci, nám přeci musíte zaplatit" (už zase...")

pemek ( 26. listopadu 2021 22:41 )

Zasněžujte. Ale potom nebrečte a nenatahujte pařáty, že tam budete sami. Pokud budete vůbec žít.

Zobrazit celou diskusi