Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Burčák se letos opozdí, vinaři poukázali na důvod. Kdy se Češi dočkají?

Autor: ČTK - 
29. července 2021
13:33

Burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, se může podle zákona začít prodávat už v neděli 1. srpna, fakticky to ale letos bude o tři až čtyři týdny později. Réva ve srovnání s minulými lety dozrává později, řekli ČTK oslovení zástupci vinařů.

První burčák bude nejdříve za tři týdny, ale spíš za čtyři. Je to nejen později než v letech 2018 a 2019, kdy jsme burčák prodávali hned od začátku srpna, ale i později než byl dlouholetý průměr. Počítám, že letos nebude dřív než 20. srpna, ale nejspíš později, přitom nejobvyklejší termín byl za 20 let, kdy se výrobě a prodeji burčáku věnuji, mezi 10. a 15. srpnem,“ konstatoval vinař Miloslav Machuča, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Právě jeho stánky bývají každoročně jedny z prvních u silnic na jihu Moravy.

Stejný vývoj potvrzují i další vinaři. „Pokud bude ráz počasí podobný jako dosud, očekávám, že první hrozny pro zpracování na burčák budou ve třetím nebo čtvrtém srpnovém týdnu. Termínově se tak vrací k tradičním dobám,“ poznamenal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Začátek vinobraní lze očekávat okolo 15. září

Podle vinohradnického manažera skupiny Bohemia Sekt začne hlavní část vinobraní přibližně v polovině září. „Letošní úroda prozatím vypadá slibně. Množství hroznů na rostlinách je mírně nadprůměrné a pokračující vlhkost během jejich růstu by měla zaručit i šťavnatost. První ochutnávku sklizně v podobě burčáku z raných odrůd by měli vinaři připravit v polovině srpna. Začátek vinobraní lze očekávat okolo 15. září,“ uvedl Svoboda.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna.

Video  Vinař Adámek: Burčák nesmí mít moc alkoholu  - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 29. července 2021 16:42 )

Ja jsem vyrostl mezi vinicemi Jizni Moravy, tyto prognosy povazuji za dost odvazne.Neni snad mozna, abY to priroda jeste nejak dohnala...

Zobrazit celou diskusi