Burčák se letos opozdí, vinaři poukázali na důvod. Kdy se Češi dočkají?
Burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, se může podle zákona začít prodávat už v neděli 1. srpna, fakticky to ale letos bude o tři až čtyři týdny později. Réva ve srovnání s minulými lety dozrává později, řekli ČTK oslovení zástupci vinařů.
„První burčák bude nejdříve za tři týdny, ale spíš za čtyři. Je to nejen později než v letech 2018 a 2019, kdy jsme burčák prodávali hned od začátku srpna, ale i později než byl dlouholetý průměr. Počítám, že letos nebude dřív než 20. srpna, ale nejspíš později, přitom nejobvyklejší termín byl za 20 let, kdy se výrobě a prodeji burčáku věnuji, mezi 10. a 15. srpnem,“ konstatoval vinař Miloslav Machuča, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Právě jeho stánky bývají každoročně jedny z prvních u silnic na jihu Moravy.
Stejný vývoj potvrzují i další vinaři. „Pokud bude ráz počasí podobný jako dosud, očekávám, že první hrozny pro zpracování na burčák budou ve třetím nebo čtvrtém srpnovém týdnu. Termínově se tak vrací k tradičním dobám,“ poznamenal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.
Začátek vinobraní lze očekávat okolo 15. září
Podle vinohradnického manažera skupiny Bohemia Sekt začne hlavní část vinobraní přibližně v polovině září. „Letošní úroda prozatím vypadá slibně. Množství hroznů na rostlinách je mírně nadprůměrné a pokračující vlhkost během jejich růstu by měla zaručit i šťavnatost. První ochutnávku sklizně v podobě burčáku z raných odrůd by měli vinaři připravit v polovině srpna. Začátek vinobraní lze očekávat okolo 15. září,“ uvedl Svoboda.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna.
Ja jsem vyrostl mezi vinicemi Jizni Moravy, tyto prognosy povazuji za dost odvazne.Neni snad mozna, abY to priroda jeste nejak dohnala...