Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řádění bouřek v Česku: 2 mrtví, rozvodněné toky, evakuace dětí z táborů. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
9. července 2021
18:20
Autor: tsv, Dagmar Honsová, kal, ČTK - 
7. července 2021
05:00

Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, dorazily ve čtvrtek odpoledne do Česka a řádily napříč republikou. Zaměstnaly hasiče i energetiky a zvedly hladiny řek - a v pátek udeřily nanovo, ve 14 hodin byly na Zlínsku. Nejvážnější situace byla ráno na východě Plzeňského kraje v povodí Úslavy a Klabavy, kde meteorologové varovali před extrémním nebezpečím záplav. Třetí povodňový stupeň tam platil na Úslavě v Koterově. Stav ohrožení hlásila také Novohradka v Pardubickém kraji. V Čížově na Písecku spadl strom na auto, nehodu nepřežili muž a žena, zranění utrpěly i dvě děti, kterým pár nabídl svezení.

  • Hasiči po celé republice vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k více než 1220 případům, nejvíce zásahů měli v krajích Vysočina, Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském, Královehradeckém, Praze, a Jihomoravském. Počet výjezdů tak několikanásobně stoupl, pětiletý denní průměr počtu zásahů je 345.
  • Problémy způsobila bouřka i na železnici. Drážní hasiči vyjížděli na 54 míst kvůli popadaným stromům do kolejiště. Bouřky zasáhly tratě zejména v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Například v jižních Čechách nejezdí vlaky mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou a Včelnou a Českými Budějovicemi. Poruchy na tratích by však měly během dopoledne skončit.
  • V Plzeňském kraji se rozvodnila hlavně Úslava v Plzni - Koterově, která dosáhla dnes časně ráno třetího povodňového stupně. Povodňové stupně byly hlášeny i na Úhlavě, Klabavě, Bradavě a na Holoubkovském potoce v okolí Plzně a na Rokycansku.
  • V Pardubickém kraji místy spadlo kolem 50 milimetrů srážek, vítr dosáhl rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Nejvíce tam bouřky zasáhly Chrudimsko a Orlickoústecko. Hasiči do rána vyjížděli ke 190 událostem. Zvedaly se i hladiny řek, Loučná a Chrudimka byly na prvním povodňovém stupni, Novohradka na třetím stupni značícím stav ohrožení.
  • Silná bouřka zasáhla mimo jiné jižní Čechy, kde si vyžádala dva lidské životy. U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. 
  • Kvůli silným bouřkám bylo ještě v pátek ráno v Česku bez elektřiny asi 24 000 domácností. 

Sledujte řádění bouřek na radaru Blesku

Silné bouřky a hrozba povodní v ČR
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Dagmar Honsová Dagmar Honsová Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
18:05
9. 7. 2021

Blesk Zprávy pro Vás situaci kolem silných bouřek nad Českem nadále sledují. Počasí se nicméně prozatím uklidňuje. Pohyb srážek můžete nadále sledovat na Radaru Blesku, o aktualitách Vás budeme nadále informovat. Prozatím se můžete podívat na přehled událostí. 

  • Nejvážnější povodňová situace byla ráno na východě Plzeňského kraje v povodí Úslavy a Klabavy, kde meteorologové varovali před extrémním nebezpečím záplav. Stupeň ohrožení ještě po 17:00 platil na Úslavě v Plzni - Koterově. 
  • Hladina Novohradky, která byla ráno v Luži na Chrudimsku na třetím povodňovém stupni, klesla odpoledne do prvního povodňového pásma. 
  • Druhý stupeň pohotovosti měla odpoledne ještě Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí, Novohradka v Úhřeticích, Úslava v Prádle a Klabava v Nové Huti. Nejnižší povodňový stupeň bdělosti platil na dalších 17 místech.
  • Hasiči po celé republice vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k více než 1220 případům, odklízeli spadlé stromy, čerpali vodu ze sklepů a podjezdů a evakuovali dětské tábory. Nejvíce zásahů měli v Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a v Praze. 
  • Distribuční společnost ČEZ evidovala po 17:00 zhruba 2500 odběratelů bez proudu.
  • Firma EG.D má bez proudu 450 domácností, velký počet jich je hlavně na Pelhřimovsku. 
  • Problémy způsobila bouřka i na železnici. Drážní hasiči vyjížděli na 54 míst. Vedle spadlých stromů na koleje nebo do trakčního vedení Správa železnic řešila i zaplavené koleje a výpadky zabezpečovacího zařízení. Bouřky zasáhly tratě zejména v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině.
  • Provoz byl odpoledne omezen ještě na několika úsecích, například mezi Přibyslaví a stanicí Pohled a mezi Světlou nad Sázavou a Leštinou u Světlé jezdily vlaky po jedné koleji. Do soboty by se opravy měly protáhnout jen na jihočeském koridoru mezi Chotýčany, Hlubokou nad Vltavou a Nemanicemi.
  • Na jihu Čech byly nejintenzivnější bouřky na Českobudějovicku a Písecku. Vráž na Písecku zaznamenala srážky o objemu 54 milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční. Ve čtvrtek večer bouřka způsobila i jednu tragédii, kdy strom na Písecku spadl na osobní automobil a zabil v něm muže se ženou.
  • V Královéhradeckém kraji hasiči evakuovali dva dětské tábory na Rychnovsku a Náchodsku, celkem vyjížděli asi ke 130 událostem souvisejícím s počasím.
  • Na Vysočině hasiči do dnešního rána měli více než 200 výjezdů, především na Havlíčkobrodsku. V Křelovicích na Pelhřimovsku evakuovali tábor s 37 dětmi a 22 dospělými. Havlíčkobrodská nemocnice hospitalizovala v noci se středně vážným zraněním muže, na kterého spadl strom. 
  • V Pardubickém kraji místy spadlo kolem 50 milimetrů srážek, vítr dosáhl rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Nejvíce tam bouřky zasáhly Chrudimsko a Orlickoústecko. Hasiči do rána vyjížděli ke 190 událostem, kvůli rozvodněným tokům evakuovali tábor u Divoké Orlice v Záchlumí a u Novohradky v Dolanech. V noci se protrhla hráz a voda vtekla na pietní území nacisty vypálené obce Ležáky na Chrudimsku.
  • V Plzeňském kraji měli hasiči 130 technických zásahů.
  • Středočeským hasičům přibylo kvůli bouřce kolem 180 výjezdů, nejvíc práce měli v okolí Prahy a na Příbramsku a Kolínsku.
  • V Jihomoravském kraji hasiči zasahovali zhruba u 40 událostí. Oblastem, jež zasáhlo před dvěma týdny tornádo, se bouřka vyhnula. Desítky výjezdů evidují od čtvrtečního podvečera kvůli bouřkám také hasiči v Olomouckém kraji.
  • Podle meteorologů se velmi silné bouřky mohou dnes odpoledne a večer ještě ojediněle vyskytovat v Moravskoslezském kraji a na východě Olomouckého kraje. Doprovodit je může krupobití, přívalový déšť, při kterém může napršet kolem 40 milimetrů srážek, a vítr s nárazy až 90 kilometrů v hodině.
17:59
9. 7. 2021

Bouře, která se ve čtvrtek přehnala přes velkou část republiky, si kromě hmotných škod vybrala daň nejvyšší. Na Písecku zabil strom muže (†44) a ženu (†46 ), když chtěli pomoci rodině a jejich děti schovat u sebe v autě. A o život šlo i samotným rodičům. Ti navíc sledovali, jak se strom na automobil s jejich dětmi zřítil. Co všechno se během tragédie odehrálo? Podrobnosti naleznete v detailním článku.

17:50
9. 7. 2021

Kvůli silným bouřkám bylo dnes po 17:00 v Česku bez elektřiny ještě zhruba 2950 domácností. Distribuční společnost ČEZ evidovala asi 2500 odběratelů bez proudu a firma EG.D přibližně 450.

Nejvíc práce mají energetici na Vysočině a v Pardubickém kraji, nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení. V noci bylo bez proudu až téměř 70.000 domácností. Vyplývá to z informací mluvčích distribučních společností.

17:23
9. 7. 2021

Množstvím srážek letošní červen výrazněji nevybočoval z obvyklých hodnot. Měsíční úhrn 87 milimetrů byl o desetinu vyšší než normál z let 1981 až 2010. Více pršelo v Čechách, kde spadlo 95 milimetrů vody, zatímco na Moravě a ve Slezsku to bylo 71 milimetrů.

17:15
9. 7. 2021

Hasiči Pardubického kraje mají vedle starostí s bouřkami také mnoho svých lidí na jihu Moravy, kde pomáhají lidem zasažených tornádem. Střídají se po týmech, dnes se jeden tým vrací z Moravské Nové Vsi. 

16:43
9. 7. 2021

Letošní červen byl v Česku třetí nejteplejší za posledních 60 let. Průměrná měsíční teplota 18,8 stupně Celsia byla o tři stupně vyšší než normálně.

16:40
9. 7. 2021

Mluvčí hasičů Vendula Horáková upozorňuje, že na Chrudimsku a Orlickoústecku by měli lidé parkovat na vyvýšených místech, vyvarovat se koupání, plavání i jízdy na lodi po rozvodněných řekách. Důležité je také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů, upozornila na nebezpečí Horáková.

16:28
9. 7. 2021

Nejvíc postihly bouřky v Pardubickém kraji Chrudimsko a Orlickoústecko. Do dnešního poledne byly hasičské jednotky u 280 událostí. Dnes hlavně odčerpávají vodu z objektů. Další extrémní bouřky hrozí od dnešního odpoledne na Chrudimsku, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

16:11
9. 7. 2021

Jižní Morava se vzpamatovává po ničivém tornádu a silných bouřkách.

Škody po tornádu v Moravské Nové Vsi Škody po tornádu v Moravské Nové Vsi Škody po tornádu v Moravské Nové Vsi
15:45
9. 7. 2021

Hladina Novohradky, která se rozvodnila po noční bouřce, od rána postupně klesá. V Luži na Chrudimsku ráno byla na třetím povodňovém stupni, odpoledne v prvním povodňovém pásmu, vyplývá z údajů Povodí Labe. Na Chrudimsku podle meteorologů opět hrozí od dnešního odpoledne extrémní bouřky.

15:22
9. 7. 2021

Na Vysočině zůstává po čtvrtečních bouřkách provoz železnice omezený na dvou úsecích na Havlíčkobrodsku. Vlaky tam místo po dvou jezdí jen po jedné koleji, někde nabírají zpoždění. Vyplývá to z informací na webu Českých drah a z vyjádření mluvčí Správy železnic Nely Friebové.

Vlaky jen omezeně jezdí mezi Přibyslaví a stanicí Pohled a mezi Světlou nad Sázavou a Leštinou u Světlé, kde mohou spoje nabírat asi dvacetiminutové zpoždění. Provoz v obou místech omezily stromy spadlé do kolejiště a na trakční vedení. Ráno byly úseky zcela neprůjezdné.

15:11
9. 7. 2021

Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek, které zasáhly ČR v předminulém týdnu, 28.800 škod za více než čtyři miliardy korun. Celkem odhadují přes 36.000 škod za více než pět miliard korun. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven. Klientům vyplatily pojišťovny 563 milionů korun.

Vyřízeno je podle asociace 32 procent všech nahlášených pojistných událostí, u pojištění budov občanů se podíl blíží polovině. Vyplacené škody občanům činí 368 milionů Kč, podnikatelům 183 milionů korun. Zatímco u občanů činí průměrná škoda 82.000 Kč, u podnikatelů 366.000 korun.

14:58
9. 7. 2021
!

Na některých místech Jihočeského kraje se nadále objevují přeháňky, ale nedosahují intenzity čtvrteční bouřky. Navíc by se počasí před západem slunce mělo zklidnit. ČTK to řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ). Do normálu se vrátila i hladina Milevského potoka, který nad ránem vystoupal na druhý stupeň povodňové aktivity.

„Situace by měla být výrazně klidnější než ve čtvrtek nebo v noci na dnešek,“ řekla Plášilová. Připomněla, že ve Vráži na Písecku zaznamenali hydrologové srážky o objemu 54 milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční. Podle odhadů meteorologů navíc nárazy větru v kraji na některých místech ze čtvrtka na pátek překonaly rychlost až 100 kilometrů za hodinu. Hasiči v kraji kvůli počasí zasahovali ze čtvrtka na pátek u dvou stovek událostí. Nejčastěji museli odklízet popadané stromy.

14:54
9. 7. 2021

Kvůli sanaci skal po bouřce se do nedělního večera uzavře trať Zbraslav - Vrané nad Vltavou. Vlaky nadále nejezdí po koridoru u Hluboké nad Vltavou.

14:36
9. 7. 2021

Takto vypadá pietní území Ležáky na Chrudimsku poté, co se po bouřlivé noci protrhla hráz rybníku.

V noci na 9. července 2021 se protrhla hráz rybníku a voda z vtekla na pietní území Ležáky na Chrudimsku. V noci na 9. července 2021 se protrhla hráz rybníku a voda z vtekla na pietní území Ležáky na Chrudimsku.
14:27
9. 7. 2021

Po včerejších silných bouřkách vyhlásila Správa železnic, z důvodu sanace skal, výluku na trati Praha - Vrané nad Vltavou - Dobříš/Čerčany. Provoz bude zastaven do neděle 18:00 hod. Všechny vlaky budou v uvedeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou,“ informovaly na sociálních sítích České dráhy.

14:00
9. 7. 2021

Do Česka dorazily další bouřky, v pátek kolem 14. hodiny sršely blesky na Zlínsku, ukazují radarová data.

13:55
9. 7. 2021

Hasiči po celé republice vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k více než 1220 případům, odklízeli spadlé stromy, čerpali vodu ze sklepů a podjezdů a evakuovali dětské tábory. Nejvíce zásahů měli v Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a v Praze. Počet výjezdů tak několikanásobně stoupl, pětiletý denní průměr počtu zásahů je 345.

13:36
9. 7. 2021

Jednu z nemovitostí, kterou v Havlíčkově Brodě poškodily čtvrteční bouřky, bude muset prohlédnout statik. Starosta města Jan Tecl (ODS) věří, že se dům nebude muset demolovat. Významně je podle něj ve městě zasaženo asi deset domů.

„K jedné nemovitosti přijede statik rozhodnout, jestli zůstane stát, nebo ne. Ale já si myslím, jak jsem ji na místě viděl, že to je opravitelné,“ řekl Tecl. Jde podle něho o rodinný dům.

13:31
9. 7. 2021

Při jízdě po silnicích třetí třídy je po bouřlivé noci třeba dávat pozor, na mnoha místech jsou hůře průjezdné kvůli popadaným větvím a mokrému listí.

Silnice třetí třídy jsou po bouřlivé noci na mnoha místech hůře průjezdné Silnice třetí třídy jsou po bouřlivé noci na mnoha místech hůře průjezdné
13:16
9. 7. 2021

Polomy uzavřely několik stezek v šumavském národním parku. Jde hlavně o trasy v okolí Strážného na Prachaticku. Odstranění následků bouřek v podobě popadaných stromů a větví bude zřejmě trvat dnes i o víkendu. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

„Zapadaná je zelená turistická trasa ze Strážného směrem na Knížecí Pláně, tzv. Jelení stezka, a také část červené turistické trasy v oblasti od nouzového nocoviště Strážný směrem na Světlé hory. Prosíme turisty a cyklisty, aby v nadcházejících dnech tyto lokality raději nenavštěvovali,“ uvedl. Návštěvníci by zároveň podle něj měli být opatrní při vstupu do lesů, kde jsou nalomené nebo vyvrácené stromy.

13:08
9. 7. 2021

Tři kamiony střešních latí a prken věnovaly obce a firmy z okolí lipenské přehrady a Šumavy oblastem na jihu Moravy postiženým tornádem. Náklad vyrazil z Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku dnes dopoledne. Jde o dar v hodnotě přibližně 750.000 korun. Novinářům to dnes řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který pomáhal akci koordinovat.

„Místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka komunikoval s místostarostou Břeclavi, což je obec s rozšířenou působností pro tornádem postižené obce. Dozvěděl se, že to, co by se jim opravdu hodilo, aby pomoc byla účelná, tak to jsou střešní latě. Střecha nad hlavou je nyní pro mnohé to nejdůležitější. Chtěli jsme pomoc pokud možno konkrétní a adresnou,“ uvedl Mánek.

12:55
9. 7. 2021

Dobrovolníci ukončili pomoc lidem ve Stebně na Lounsku, které před dvěma týdny zasáhla živelní pohroma. Obec je uklizená, polámané stromy rozřezané a odvezené stejně jako nepořádek. Stopy po řádění větru a krup jsou znatelné na kostele a domech, jejichž střechy zakrývají modré plachty. Potřební jsou řemeslníci na jejich opravu. ČTK to dnes řekla Eliška Ratiborská, která organizuje za Člověka v tísni pomoc obyvatelům.

„Čekáme na tašky, které jsou nakoupeny, a další materiál. Práce dobrovolníků jinak v obci skončily. Často lidé, kteří pomáhali, potřebují pracovat také na svém. Nejnutnější je teď opravit střechy, panuje obava z dalších bouřek,“ uvedla Ratiborská. Lidem pomáhá psychoterapeutka. „Je potřeba, aby se lidi zase začali těšit na něco. Stále předáváme různé kontakty, ale největší zátěž už teď je na těch konkrétních osobách,“ řekla Ratiborská, jejíž prarodiče vlastní jeden z poškozených domů v obci.

12:51
9. 7. 2021

Takto probíhala evakuace dětí z tábora u Vernéřovic.

Evakuace dětí z tábora u Vernéřovic Evakuace dětí z tábora u Vernéřovic Evakuace dětí z tábora u Vernéřovic
12:44
9. 7. 2021

Během bouřek v noci na dnešek se protrhla hráz a voda vtekla na pietní území Ležáky na Chrudimsku. Jsou tam teď provizorní zábrany. Voda už mírně opadá. ČTK to řekla ředitelka památníku Kamila Chvojková. Návštěvu památníku by teď podle ní měli lidé odložit.

„Voda udělala v hrázi docela velkou díru v hrázi, je v havarijním stavu. Technické služby Chrudim přivezly provizorní zábrany a otvor v hrázi zatarasily. Až voda opadne, budeme zjišťovat škody,“ řekla Chvojková.

Video  Záběry z červnové bouřky 
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 9. července 2021 13:39 )

Výstraha byla před nárazy větru o síle 100 km/h, ale ČHMÚ naměřil jen 90 km/h, což jsou hodnoty, které byly zaznamenávány během bouřek s oranžovou výstrahou a někdy i během žlutých výstrah.
------------
Ale v minulosti šlo vždy o špatné žluté a oranžové výstrahy, které měly být červené, a ne žluté a oranžové. Bez ohledu na naměřené hodnoty, ty nejsilnější včerejší bouřky byly extrémně silné... avšak srovnatelné s bouřkami během žlutých výstrah.
------------
ČHMÚ varoval před 60 mm během krátké doby v odpoledních a večerních bouřkách... ale oficiálně naměřil maximálně 44 mm, paradoxem je, že přes 50 mm ČHMÚ naměřil v nočních bouřkách den předem, kdy neplatila ani žlutá výstraha.

brejlak ( 9. července 2021 08:42 )

Co si to to počasí dovoluje. Navrhuji zrušit mu ambasádu a vyhodit velvyslance. To určitě pomůže.

Jirik-ta ( 9. července 2021 05:50 )

dnes od 11 do 18 hod. si přijdete taky na své

Jirik-ta ( 8. července 2021 23:03 )

v noci ve 2 hod
http­s://ww­w.ven­tusky­.com/?­p=50­.00;16­.12;7&­l=ra­in-1h&t=20210709/0000

Jirik-ta ( 8. července 2021 22:45 )

jedině přestěhovat a nebo počkat, snad něco taky přijde

Zobrazit celou diskusi