Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáčkova zrušená cesta do Moskvy: Protimafiánský útvar vyslechl první lidi

Autor: Jakub Veinlich - 
2. června 2021
15:18

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala s výslechy ohledně zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. K výpovědím by měli dorazit mimo jiné účastníci schůzky na ministerstvu vnitra ze dne 15. dubna, kde se měla cesta Hamáčka do Moskvy řešit. Vicepremiér podal trestní oznámení na web Seznam Zprávy a dva novináře, kteří přinesli článek, že chtěl v Moskvě ututlat výbuchy z roku 2014 ve Vrběticích, do kterých měli být zapleteni dva ruští špioni, výměnou za milion dávek vakcíny Sputnik.

Policisté a vyšetřovatelé mají v poslední době napilno i kvůli politickým kauzám. Nejdříve prověřování dnes už bývalého poslance Dominika Feriho, nyní se NCOZ začalo zabývat údajnou kamufláží vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

„Průběh vyšetřování nemůžeme bohužel komentovat,“ řekla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Podle informací Blesk Zpráv už ale začal protimafiánský útvar s prvními výslechy.

Hamáček předvolání zatím nemá

„Zatím nikoliv,“ reagoval na dotaz vicepremiér Hamáček, zda už si vyšetřovatelé předvolali jeho samotného. Vypovídat by přitom měli zřejmě i šéfové tajných služeb, policejní prezident Jan Švejdar, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pravděpodobně i stávající ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který se tajné schůzky na ministerstvu vnitra účastnil 15. dubna z pozice Hamáčkova náměstka. Zeman přijel na schůzku později. Šéf BIS například pozván nebyl.

Video  Tisková konference nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k rezignaci na funkci  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Hamáček tvrdí, že cesta do Moskvy byla jen kamufláží. Letadlo měl ale objednané.

NCOZ se začala zabývat schůzkou mimo jiné na základě článku Seznam Zpráv, ve kterém novináři tvrdí, že Hamáček řešil se všemi zúčastněnými variantu, že by údajně vyměnil ututlání o zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích za milion vakcín Sputniku V - tedy evropskou agenturou neschválenou očkovací látku proti covidu-19.

Hamáček takové tvrzení odmítá a na vydavatelství i novináře podal sám několik trestních oznámení.

„Stále čekám, kdy se objeví ten svědek, že se ukáže ten svědek, který potvrdí, že jsem chystal takový obchod a velezradu. Jediný, komu ten článek pomohl, je Kreml a ruská dezinformační válka,“ reagoval v pondělí na tiskové konferenci ministrů za ČSSD Hamáček.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun.  - ČTK
Video se připravuje ...

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Hamáček oznámili zapojení ruských agentů z tajné služby GRU do výbuchů ve Vrběticích 17. dubna. Hamáček coby pověřený ministr zahraničí rozhodl o vyhoštění 18 ruských diplomatů z ruské ambasády v Praze. Rusko recipročně vyhostilo 21 českých diplomatů z Moskvy.

Kvůli tvrdému kroku Ruska následně Česko využilo článek 11 Vídeňské úmluvy a narovnalo počty diplomatů na obou ambasádách. Poslední várka diplomatů a pracovníků opustila Prahu na konci května - v poslední možný den, do kdy dostalo Rusko čas.

Video  Odlet ruských diplomatů z Česka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Snížili jsme počet ruských diplomatů na našem území. Jsem přesvědčen, že ČR postupovala správně,“ dodal Hamáček.

I kvůli této kauze chce opozice hlasovat ve čtvrtek ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě.

doktormediciny ( 2. června 2021 17:04 )

Vy v tom nejste orientovanej...Kdyz budou nove volby, tak pan púrezident poveri nynejsiho predsedu vlady aby sestavil vcladu a je vymalovano...
Jinak Vam radim mene soulxxxx a vice studovat

sorgedoktor ( 2. června 2021 17:01 )

Fraknes, Vy jste byvaly profous nebo co...V padesatych letech opravdu nekolik politiku zavreli....Vase mysleni je relikt totalitnoho rezimu...

zada ( 2. června 2021 16:47 )

a kdo by to měl být))), máš někoho v očku?!? Myslím, že mezi politiky není nikdo s kým by si nevytřel)))). Žádný hrdina co by šel n a zteč tady není, jen korytáři...

zada ( 2. června 2021 16:46 )

Ak čemu je tahle šaškárna dobrá?!? To jako aby se něco dělo a bylo o čem psát?!? Občané si o tom myslí svoje. Policajti asi nemají co dělat. To jako Hamáček m á být mafián . Profimafinským útvaru asi nemaj co dělat... to je platíme ze svých daní. Letěl, neletěl, pálit nepálit, sníst nesníst....jděte k šípku

Zobrazit celou diskusi