Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zeman jmenoval generálku, šéfa BIS ne. Na Vítkově vstal z vozíku, na Hradě káral za oblek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. května 2021
15:00
Autor: ČTK, kal, sova - 
8. května 2021
08:10

Česká republika si v sobotu připomíná 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Čelní politici a představitelé armády položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově. Nechyběl tu prezident Miloš Zeman, poprvé na invalidním vozíku, naopak premiér Andrej Babiš (ANO) se kvůli summitu v Portugalsku zastavil už o den dřív. Vzpomínkové akce probíhají i na dalších místech v Česku. A prezident Zeman také jmenoval nové generály. Jmenováni se dočkali vojáci, policisté i zástupci tajných služeb nebo hasičů, ale i rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová jako druhá žena. Šéf BIS Michal Koudelka i tentokrát přišel zkrátka, šéf ÚZIS Marek Šimandl zase musel vysvětlovat, proč nemá uniformu.

Zeman na vozíku dorazil jako poslední z účastníků piety a pozdravil přítomné vojáky jako vrchní velitel ozbrojených sil: „Vojáci, nazdar.“ Když se rozezněla česká státní hymna, prezident za opory bodyguardů z vozíku vstal.

Vzpomínkovou akci i letos ovlivnila epidemie nového koronaviru, konala se bez veřejnosti. Všichni účastníci včetně vojáků měli nasazené respirátory. Loni politici přicházeli k hrobu Neznámého vojína v pravidelných intervalech individuálně tak, aby se nepotkali.

Video  Ministryně financí Alena Schillerová k 76. výročí Dne vítězství  - abl
Video se připravuje ...

Schillerová: Bylo to důstojné připomenutí

Věnce spolu se Zemanem k památníku položili předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil (ODS) a Radek Vondráček (ANO), vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) spolu s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i kardinál Dominik Duka. Památku padlých uctili položením věnců také zástupci spolků a válečných veteránů. Letos se piety neúčastnil kvůli evropskému summitu v Portugalsku premiér Andrej Babiš(ANO), věnec položil o den dřív.

Před pietním aktem vojáci na nádvoří před památník přinesli historické armádní prapory, zazněla státní hymna a na závěr husitský chorál. Vojáci také vypálili čestnou salvu za zvuku signálu Večerka.

„Je to jiné s ohledem na situaci, ve které se nacházíme, nicméně přes to všechno si myslím, že to bylo důstojné připomenutí 8. května 1945, kdy byl podepsán akt bezpodmínečně kapitulace nacistického Německa,“ ohodnotila pietu vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Video  Předseda Sněmovny Radek Vondráček k 76. výročí Dne vítězství  - abl
Video se připravuje ...

Jen 206 pamětníků

Četl jsem dnes článek, že 206 a všichni už mají kolem stovky,“ reagoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (za ANO) na poznámku jednoho z reportérů, že podle odboru pro válečné veterány ministerstva obrany žije už jen něco přes dvě stovky pamětníků Dne vítězství.

„Je to jeden ze dvou největších svátků, které máme jako nezávislý svobodný národ,“ myslí si Vondráček.

Koudelka u jmenování generálů vyšel opět naprázdno

Česká armáda má druhou generálku. Stala se jí dnes na Pražském hradě rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Prezident Miloš Zeman zároveň do generálské hodnosti povýšil či jmenoval 16 dalších zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb včetně ředitele rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla nebo ředitele policejní Ochranné služby Jiřího Komorouse.

Kročová se stala druhou generálkou českého vojska, Zeman ji jmenoval do hodnosti brigádní generálky. Doplnila tak poradkyni náčelníka generálního štábu Lenku Šmerdovou, která má generálskou hodnost od roku 2017.

Armáda má od dnešního dne zároveň deset dalších generálů. Do hodnosti generálporučíka vláda navrhla povýšit vojenského představitele ČR při NATO a EU v Bruselu Jaromíra Alana a náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jana Kašeho. Hodnost generálmajora získal ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany Miloslav Lafek a brigádními generály se stali velitel 7. mechanizované brigády Petr Svoboda, velitel 4. brigády rychlého nasazení Josef Trojánek, náčelník štábu Velitelství pro operace Václav Vlček a zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Václav Žid.

Do hodnosti brigádního generála byl jmenován také zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v Monsu Pavel Lipka, kterému Zeman tuto hodnost propůjčil loni v létě před nástupem do alianční funkce. Hodnost brigádního generála ve výslužbě dále získali ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral a Zbyněk Čeřovský.

Video  Zeman jmenoval druhou generálku, šéfa BIS Koudelku ale ani napošesté ne  - ČTK
Video se připravuje ...

Na návrh vlády také Zeman jmenoval brigádním generálem náměstka generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a kontrolu Romana Záhorského, ředitele rozvědky ÚZSI Šimandla a náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniela Miklóse. Generálmajory se stali Komorous a ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček. Hodnost brigádního generála dostal i dosavadní plukovník ve výslužbě Jaroslav Zeman, prezident spolku Veterán Policie České republiky.

Kabinet prezidentovi navrhl, stejně jako již pětkrát v předchozích letech, aby do generálské hodnosti jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Zeman to ale ani tentokrát nevyslyšel. „Vážím si dlouhodobé podpory ze strany české vlády a slov ocenění mé práce při dalším návrhu na povýšení do generálské hodnosti. Jsem hrdý na své kolegy v BIS, kteří dlouhodobě odvádí skvělou práci pro naší zemi. Dnes povýšeným generálům gratuluji,“ uvedl.

Když si pro jmenování přišel Šimandl, Zeman se ho ptal, kde nechal uniformu. Na to Šimandl odpověděl: „Žádnou nemáme“. Prezidenta udivilo, že mu chybí i pro takovou příležitost a naznačil, že iniciuje změnu. 

Prezident nové generály každoročně jmenuje u příležitosti oslav konce druhé světové války a vzniku Československa. Loni se ale povyšování 8. května nekonalo kvůli pandemii, Zeman generály jmenoval až k 28. říjnu. Slavnostní ceremoniál se ale nekonal. Prezident by jim tak měl dekrety předat dnes.

60 milionů obětí

Podobu vzpomínkových akcí i letos ovlivňuje epidemie koronaviru. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. 

Vzpomínkové akce probíhaly také v Brně, v Českých Budějovicích i na dalších místech. Z Hořic na Jičínsku vyrazila odpoledne kolona amerických historických vojenských vozidel do Lázní Velichovek. Pokračovaly také pokračovat Slavnosti svobody jako připomínka osvobození Plzně, byť letos v podobě on-line vysílání.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším válečným střetnutím. Češi bojovali proti německým nacistům na západní i na východní frontě.

Přehledně z Hradu:

Prezident republiky Miloš Zeman předal v sobotu dne 8. května 2021 na Pražském hradě u příležitosti státního svátku Dne vítězství jmenovací dekrety těmto generálům jmenovaným ke dni 27. října 2020: 

  • generálporučíku Ing. Miroslavu Hlaváčovi, zástupci náčelníka Generálního štábu – náčelníka štábu; 
  • generálporučíku Ing. Josefu Kopeckému, MSc., veliteli Velitelství pro operace Armády České republiky;
  • generálmajoru Ing. Janu Berounovi, řediteli Vojenského zpravodajství;
  • generálmajoru Ing. Ladislavu Jungovi, veliteli Pozemních sil Armády České republiky; 
  • brigádnímu generálovi Ing. Stanislavu Hudečkovi, řediteli Agentury logistiky Armády České republiky;
  • brigádnímu generálovi Ing. Vladimíru Langovi, zástupci náčelníka štábu velitelství NATO JSEC;
  • brigádnímu generálovi Ing. Miroslavu Murčekovi, náčelníku Vojenské policie;
  • brigádnímu generálovi Ing. Romanu Náhončíkovi, řediteli sekce velitelství NATO SHAPE;
  • brigádnímu generálovi Ing. Petru Tománkovi, zástupci ředitele Sekce plánování schopností Ministerstva obrany;
  • generálmajoru Mgr. Janu Švejdarovi, policejnímu prezidentu;
  • generálmajoru Mgr. Martinu Vondráškovi, prvnímu náměstku policejního prezidenta;
  • brigádnímu generálovi Ing. Miloslavu Svatošovi, řediteli Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje;
  • brigádnímu generálovi Ing. Davidu Karešovi, zástupci velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky;
  • generálporučíku PhDr. Petru Dohnalovi, generálnímu řediteli Vězeňské služby České republiky;
  • brigádní generálce Mgr. Monice Myšičkové, ředitelce Věznice Světlá nad Sázavou;
  • brigádnímu generálovi Mgr. Pavlu Kotrabovi, prvnímu zástupci generálního ředitele Generálního ředitelství cel České republiky.

Prezident republiky Miloš Zeman následně jmenoval s účinností od 8. května 2021 tyto vojáky a příslušníky bezpečnostních sborů České republiky do generálských hodností:

  • generálmajora Ing. Jaromíra Alana, MSc., vojenského představitele České republiky při NATO a EU, do hodnosti generálporučíka;
  • generálmajora Ing. Jana Kašeho, MSc., náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky, do hodnosti generálporučíka;
  • brigádního generála Ing. Miloslava Lafka, ředitele Sekce plánování schopností Ministerstva obrany, do hodnosti generálmajora;
  • plukovnici gšt. prof. RNDr. Zuzanu Kročovou, Ph.D., rektorku – velitelku Univerzity obrany, do hodnosti brigádní generálky;
  • plukovníka gšt. Ing. Pavla Lipku, zástupce velitele Mnohonárodní divize NATO Severovýchod, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka gšt. Ing. Petra Svobodu, MSS, velitele 7. mechanizované brigády Armády České republiky, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka gšt. Ing. Josefa Trojánka, velitele 4. brigády rychlého nasazení Armády České republiky, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka gšt. Ing. Václava Vlčka, MSc., náčelníka štábu Velitelství pro operace Armády České republiky, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka gšt. Ing. Václava Žida, MSc., zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka ve výslužbě Ing. Zbyňka Čeřovského, bývalého předsedu Vojenského spolku rehabilitovaných Armády České republiky, do hodnosti brigádního generála ve výslužbě;
  • plukovníka ve výslužbě prof. MUDr. Miroslava Zavorala, Ph.D., ředitele Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice, do hodnosti brigádního generála ve výslužbě;
  • brigádního generála JUDr. Jiřího Komorouse, ředitele Ochranné služby Policie České republiky, do hodnosti generálmajora;
  • brigádního generála Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA, ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, do hodnosti generálmajora; 
  • plukovníka Ing. Daniela Miklóse, MPA, náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka Mgr. Marka Šimandla, MPA, ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace, do hodnosti brigádního generála;
  • plukovníka ve výslužbě JUDr. Jaroslava Zemana, prezidenta zapsaného spolku Veterán Policie České republiky, do hodnosti brigádního generála ve výslužbě;
  • plukovníka Mgr. Romana Záhorského, náměstka generálního ředitele Vězeňské služby České republiky pro bezpečnost a kontrolu, do hodnosti brigádního generála

nilud ( 9. května 2021 00:11 )

nilud ( 9. května 2021 00:11 )

e.lesanova ( 8. května 2021 20:30 )

Souhlas, BIS je pod vedením Koudelky jen nedůvěryhodnou institucí, jejich "kauzy" vesměs na vodě, únik informací naprosto běžným jevem...Koudelku měli zbavit dávno funkce, naprosto neomluvitelná neprofesionalita a neschopnost

baronessa ( 8. května 2021 20:03 )

A co první dáma? Ještě žije??

LuCo ( 8. května 2021 20:02 )

Existuje ůvodné podezření, že Koudelku povýší EU na šéfa všech svých zpravodajských služeb. A do Bruselu si vezme sebou jako svého zástupce nepřekonatelného pátrače novináře Kundu, Opavuji Kundru.

Zobrazit celou diskusi