Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sociální oblast, stavební zákon i cestovky: Na ombudsmana se valí 22 stížností na stát denně

Autor: jn - 
21. dubna 2021
11:00

Na práci úřadů a státní správy přijala vloni od občanů kancelář veřejného ochránce práv 22 stížností denně. Nejvíce stížností přišlo na sociální oblast státu.

„Ze 7 926 podnětů bylo 68 procent oprávněných. To je ohromné a pro stát nelichotivé číslo,“ konstatoval ombudsman Stanislav Křeček. „Nejvíce si lidé stěžovali jako obvykle na sociální zabezpečení,“ upřesnil ombudsman.

Další várka stížností se týkala stavebních úřadů, armády, vězeňství a policie. Počet stížností proti minulým rokům neklesá, ba naopak.

„Ve 490 případech, tedy více než jednou denně, jsme konstatovali pochybení státních úřadů, v 17 případech jsme zjistili dokonce diskriminaci občanů,“ řekl Křeček.

Video  Podle ombudsmana Stanislava Křečka žalob na stát přibývá  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Covid, zavřené školy i otrávená Bečva

Již vloni výrazně ovlivnila stížnosti obyvatel na nezákonné postupy úřadů pandemie covidu. „Odrazilo se to ve stížnostech na postupy cestovních kanceláří u zrušených zájezdů, nastavení kompenzací či dotací, ale i pravidel přijímání žáků na střední školy nebo uzavření škol a výuky na dálku,“ vyjmenoval Křeček.

Na ombudsmana se lidé obraceli také kvůli omezení příhraničního pohybu nebo lidé, kteří namítali diskriminační nastavení opatření pro předcházení epidemie. Úřad začal také prověřovat činnost státních orgánů v souvislosti s úniky jedů do řeky Bečvy.

Ombudsman vznesl vloni celkem 404 připomínek k 37 materiálům ministerstev. „Nejvíce jsme připomínkovali chystaný stavební zákon, normy o ochraně práv dětí a novelu zákona o zdravotních službách,“ uzavřel ombudsman.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi