Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špioni, kteří prý stojí za výbuchem ve Vrběticích: Otrávit měli i Skripala!

Autor: ran - 
18. dubna 2021
16:12

Česká policie podezírá dva agenty ruské tajné služby z toho, že v roce 2014 nechali vybuchnout muniční sklady ve Vrběticích. Při explozi zemřeli dva lidé. Agenti byli identifikováni jako Anatolij Čepiga a Alexander Miškin - jsou to přitom muži, kteří se v roce 2018 podle všeho pokusili v britském Salisbury otrávit bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. I tento případ dodnes hýbe mezinárodní politikou.  

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Čepiga a Miškin měli v obou případech operovat prostřednictvím speciální jednotky s označením 29155, spadající pod velení ruské zpravodajské služby GRU v Kremlu. Zatímco při výbuchu ve Vrběticích před 7 lety zemřeli dva čeští občané, někdejší dvojitý ruský agent Sergej Skripala o čtyři roky později pokus agentů otrávit ho jedem přežil.

Ruští agenti Čepiga a Miškin byli údajně v britském Salisbury nasazeni na likvidaci nejen Skripala (69), ale i jeho dcery Juliji (37). Skripal fungoval v Británii jako špion Ruska, začal ale pracovat pro Brity a nakonec se v zemi usadil. 

Smrtící novičok

Před vlastním útokem agenti z jednotky 29155 do Británie propašovali ruský armádní paralytický jed novičok, kterým měli otce a dceru Skipalových sprovodit ze světa. Kde se tehdy agenti Čepiga a Miškin ve městě pohybovali, zachytily i bezpečnostní kamery.

Nastražený jed měli otec s dcerou nevědomky polknout někdy kolem 4. března 2018. Poledne toho dne strávili ve dvou restauracích, poté je náhodní kolemjdoucí našli zhroucené v bezvědomí na lavičce v městském parku. Oba se ocitli v kritickém stavu v nemocnici.

Dvojitý agent skončil v kómatu

Otravu nakonec přežili a po více než měsíci, který proleželi částečně v kómatu v nemocnici, byli z léčení propuštěni. Novičok britští vyšetřovatelé nalezli i u Skripalových doma - detektiv Nick Bailey, který prováděl prohlídku bytu, musel být také se závažnými zdravotními problémy hospitalizován, uvedla BBC.  

Policista sice přežil, ale i tak své mrtvé případ má. Jak uvedl britský deník Guardian, v bytě u Skripalových na otravu novičokem uhynula jejich kočka a dvě morčata. Bohužel byl zmařen nakonec i jeden lidský život, když na sebe Dawn Sturgessová nastříkala novičok ukrytý v lahvička od parfému, v domnění, že na sebe aplikuje voňavku. Flakónek našel její přítel na ulici.  

Skripalovi dostali policejní ochranu

Rusko dodnes jakoukoli vinu v případu odmítá. Skripalovi dostali od Británie policejní ochranu a nyní, jak uvedl třeba web deníku Daily Mail, se zotavují z útoku na bezpečném místě v zahraničí. Údajně odcestovali na Nový Zéland. Julija tam ale musela odletět bez svého přítele Stěpana Vikejeva.

Julija a Stěpan se chtěli se brát a založit rodinu, od pokusu o otravu ale snoubence Skripalovy dcery už tři roky nikdo neviděl. Spekuluje se o tom, že ho neznámo kde ukrývá jeho bohatá matka ruského původu, která jejich svazku nepřála, protože považovala Skripalovy za zrádce.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Matos7 ( 18. dubna 2021 18:44 )

Zrušit senát

Matos7 ( 18. dubna 2021 18:43 )

Senátoři také tvrdi, že špióni otravili i soudruha Stalina. ....

Zobrazit celou diskusi