Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jednotka ruských „zabijáků“ operovala v Evropě roky. Základnu měla v Alpách

Autor: tsv - 
18. dubna 2021
10:38

Mezinárodní lov po ruských tajných agentech pomohl odhalit vojenskou základnu vybudovanou ve francouzských Alpách. V základně se mezi lety 2014 a 2018 pohybovali i ruští agenti zodpovědní za otravu dvojího agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii v roce 2018, po kterých v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích pátrá i česká policie. Dle francouzských médií se z oblasti Horního Savojska stal odrazový můstek pro utajené ruské operace.

Vyšetřovatelé identifikovali 15 agentů, z nichž každý patřil k elitní jednotce 29155  organizace GRU, za jejíž specializaci se považuje sabotáž a vraždy, informoval už dřív zpravodajský server DW. Spolu s Alexandrem Petrovem a Ruslanem Boširovem se v Horním Savojsku vyskytovali i agenti podezřelí z otravy několika bulharských občanů v roce 2015 a neúspěšného puče v Černé Hoře v roce 2016.

Právě Boširov a Petrov jsou v hledáčku Národní centrály proti organizovanému zločinu v souvislosti s explozí ve Vrběticích v říjnu 2014.

Haute-Savoie se vyskytuje na hranici se Švýcarskem a Itálií. „Je zde velmi pravděpodobná hypotéza, že se jedná o základnu, která sloužila pro všechny utajené operace, jež jednotka 29155 podnikala po celé Evropě,“ konstatují francouzští vyšetřovatelé.

Policie ze základny nezískala žádný materiál ani zbraně používané agenty a nepodařilo se identifikovat žádné komplice, přítomnost agentů však potvrdili na základě ubytování a občerstvovacích zařízení a obchodů, které často navštěvovali.

Rusové agenty nevydají

Policie výbuch ve Vrběticích vyšetřuje jako obecné ohrožení. Šance, že by se ruští agenti dostali před soud v ČR, je ale mizivá. Rusko nemůže vydat Petrova a Boširova, protože je to v rozporu s ruskou ústavou. Uvedla to agentura Interfax s odkazem na nejmenovaný, údajně dobře informovaný zdroj. Současně podle něj ruské zákony umožňují rozhodnout o vydání ruských občanů, pokud „zahraniční vlády předloží materiály svědčící o jejich vině“.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Huron ( 18. dubna 2021 17:37 )

Jen slabí duchem ještě nevěří že Rusko za Putina je říše zla.

19jirka74 ( 18. dubna 2021 14:36 )

Jinak je to krásné místo, hory chaloupky. Hitler měl horší.

Citronel ( 18. dubna 2021 13:07 )

Obdivuhodná schopnost ruského národa, už jak za války přestěhovali fabriky na východ a tam pak rozjeli výrobu, to je přeci něco neskutečného, pro nás nepochopitelného a pro USA nebezpečně schopného. Oni se vlastně musí věnovat armádním činnostem, vždyť USA proti nim štve všechny země a to odvolání velvyslanců, tím jsme jim vlezli až po krk do pr.... a kdoví, jestli nepřišel povel, zajímavé, že to přišlo v době, kdy Rusko blbne u hranic a neví se co z toho vzejde.

Zobrazit celou diskusi