Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vakcíny proti chřipce došly, hlásí praktici. Někde se nedostalo ani na rizikové pacienty

Autor: ula - 
26. října 2020
05:30

Zatímco v minulých letech se Češi o očkování proti chřipce příliš nezajímali, letos je situace jiná. Ačkoliv se počet objednaných vakcín zvedl o 20 % oproti minulému roku, praktičtí lékaři hlásí, že kapacity jsou zcela vyčerpány a vakcíny již nejsou. Zájem o očkování stoupl jak mezi rizikovými skupinami, které mají vakcínu zadarmo, tak mezi samoplátci. Blesk Zprávy oslovily praktické lékaře, jak to nyní u nich s vakcínami vypadá. Někteří přiznali, že ti, na které vakcína nezbyla, píší do ordinací rozhořčené e-maily. Ministerstvo zdravotnictví plánuje navýšení počtu vakcín na příští rok.

Zájem o očkování proti chřipce je letos mimořádný nejen u nás, ale i ve světě. V důsledku toho ani přes maximální úsilí výrobní kapacity nemohou plně pokrýt celosvětovou poptávku. Výroba chřipkových vakcín je složitá a časově náročná záležitost. Každý rok se navíc musí připravovat nová očkovací látka, protože cirkulující kmeny chřipkových virů se pravidelně mění.

Doporučení, jaké má být složení chřipkové vakcíny pro nadcházející sezonu, stanovuje Světová zdravotnická organizace vždy počátkem nového roku. Poté nastupuje několikaměsíční komplikovaný výrobní proces. Obvykle již od přelomu roku si mohou praktičtí lékaři a další zdravotnická zařízení objednávat vakcíny proti chřipce pro podzimní očkování.

Množství vakcín určených pro Česko a všechny ostatní trhy na sezonu 2020/2021 bylo tedy stanoveno ještě před vypuknutím pandemie onemocnění covid-19 na základě obvyklého zájmu o očkování v daných zemích v letech minulých. Ve chvíli, kdy se během jara tohoto roku začalo o očkování proti chřipce ve spojitosti s covidem-19 více hovořit, nebylo již možné počet vakcín určených pro Česko dále navýšit. Poptávka skokově narostla v celé Evropě a převýšila výrobní kapacity.

Kdo dřív přišel...

„Letošní zájem o vakcíny je enormní, loni jsme měli problém všechny vakcíny vypotřebovat,“ říká MUDr. Vladimír Marek, praktický lékař z brněnské ordinace Familymed, který dodává: „Objednávali jsme jako obvykle asi 170 dávek, ale měli jsme slíbené ještě další - ty bohužel nedorazily. Pokoušeli jsme se doobjednat další vakcíny ještě v září - ale už marně. Podle toho, co vidím v ordinaci, bychom bez problémů upotřebili dvojnásobek obvyklého počtu.“ Podle lékaře jeví zájem o očkování rizikové skupiny, tedy lidé s chronickým onemocněním například plic nebo srdce.

„Bohužel očkovací látka je v současné době k dispozici jen pro část z nich, přibližně na dvě třetiny se nedostane. Snažíme se je samozřejmě upřednostnit - ale pro letošek je typické, že kdo přišel dříve, měl větší šance, že se na něj dostane. Na žádost našich pacientů jsme vytvářeli i seznamy,“ přibližuje boj o vakcíny lékař.

Lékař: Dostáváme nehezké maily

„Řada těch, na které už vakcína nezbyla, to nebere lehce, je naštvaná, píše nehezké maily, nadává. Bohužel vakcíny se objednávají hodně dopředu - tuto situaci, která vede k rapidnímu růstu zájmu veřejnosti o očkování, nemohl nikdo předvídat,“ dodává MUDr. Vladimír Marek s tím, že další vakcíny mít nebude. 

„Předpokládám však, že kvůli nošení roušek a odstupům bude výskyt chřipky mnohem nižší - chřipka nemá takovou nakažlivost a šíří se hůře než covid, bezpečnostní opatření tak pomohou i v tomto ohledu,“ myslí si lékař.

MUDr. Ivo Procházka z obce Jedovnice na Blanensku říká, že i u něj zájem o očkování, zejména mezi mladší populací, vygradoval až s druhou vlnou pandemie. „Vakcíny došly. Na vině ovšem není dovozce, jak si lidé myslí, ale náš malý zájem až nedůvěra k očkování v letech minulých,“ říká Procházka.

Přednost dostali rizikoví pacienti

MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař z Prahy, eviduje až 10x vyšší zájem o očkování proti chřipce než vloni. „Ještě nějaké vakcíny máme, zatím jsme nevyčerpali všechny, ale nebude to dlouho trvat,“ řekl Blesk Zprávám.

Proočkovanost Čechů podle něj mírně stoupne. Ale nebude to moc. „Jestliže loňská proočkovanost byla cca 7%, letos by mohla stoupnout na 8-9 % procent. To číslo by bylo samozřejmě vyšší, kdyby jí byl dostatek,“ říká Mucha.

MUDr. David Halata, praktický lékař z obce Hošťálková na Vsetínsku, už žádné vakcíny nemá. „Kdybychom měli dvojnásobek či trojnásobek vakcín, tak věřím, že bychom je vyočkovali,“ uvádí lékař.

Očkovat se podle něj tradičně nechaly rizikové skupiny. „Extrémně ale stoupnul zájem od mladších pacientů a samoplátců, který obvykle není. Na ně však vakcíny velké většině nezbyly, protože jsme se snažili v prvé řadě očkovat rizikové pacienty,“ vysvětluje Halata. Podle něj už další vakcíny nebudou, protože není způsob, jak je zajistit.

Objednávky vycházely z loňského (ne)zájmu

MUDr. Jiří Bartoš, praktický lékař z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, Blesk Zprávám řekl: „Vakcíny se objednávaly v letošním lednu, ale přestože jsme objednali něco navíc, nemůže to stačit. Vycházeli jsme z loňského nezájmu, kdy jsme dokonce museli některé nespotřebované vakcíny likvidovat. Teď je ale kvůli pandemii zájem enormní, máme nějakých posledních 120 vakcín.“

Pro očkování si podle něj přichází lidé, kteří se nikdy předtím neočkovali. „Potřebovali bychom alespoň o 30 % více vakcín, abychom uspokojili všechny zájemce,“ přiznal Blesk Zprávám praktik. Podle Bartoše se v minulých letech chtěli očkovat hlavně starší lidé, nyní je vyšší zájem mezi samoplátci. „Snažíme se vyjít vstříc hlavně rizikovým pacientům, někteří lidé se objednávali dopředu už třeba v červnu,“ upřesňuje lékař.

„Rozhodně se spotřebují všechny vakcíny v Česku. I ti, kterým by nějaké zbyly, se domlouvají s ostatními praktiky a případně si předávají pacienty. Proočkovanost se tím pádem trochu zvedne, ale protože se celkově vakcín neobjednávalo zásadně více, tak nedokážu říct, o kolik procent,“ uvádí Bartoš. „Další vakcíny mít nebudeme, protože jejich nedostatek je v celé Evropě. Vím, že nějaké navíc přislíbil bývalý ministr zdravotnictví, ale nevím, jak to dopadlo,“ dodává lékař.

Ministerstvo: Vakcíny na příští rok budeme sjednávat ještě letos

„Ministerstvo zdravotnictví od jara v návaznosti na pandemii koronaviru společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv velmi intenzivně s výrobci komunikovalo a dopisy žádalo o navýšení množství vakcín určených pro ČR. Výrobci na základě toho dodali o 20 % vakcín navíc, tedy o 170 000 vakcín navíc,“ řekla Blesk Zprávám Bára Doláková z tiskového oddělení resortu a pokračuje: „To bylo maximum s ohledem na plánování výrobní kapacity ještě před pandemií covidu-19 a celkový nárůst objednávek z celého světa. S ohledem na plánování výrobního procesu rok dopředu zahájíme stejné aktivity směrem k výrobcům znovu, ještě do konce tohoto roku, abychom pro ČR zajistili větší množství vakcín pro chřipkové období na příští rok.“

Očkujte se nejen proti chřipce

Co by měli dělat zájemci o očkování proti chřipce, na něž se letos nedostalo, radí praktický lékař MUDr. Michal Holásek: „Především apelovat na svého lékaře a požádat jej, aby s nimi pro příští očkovací sezonu počítal a vakcínu pro ně objednal. Kromě chřipky je v tuto chvíli vhodné nechat se očkovat také proti ostatním vážným infekcím horních cest dýchacích, proti nimž existují vakcíny. Tedy proti pneumokokovým onemocněním nebo černému kašli, jehož výskyt se v ČR v posledních letech také zvyšuje.“

Jaronovaku ( 26. října 2020 13:01 )

Méli podle mě očkovat ty co chodí pravidelně. Teď se tam nahrnuli ti co se celé roky dušovali, že oni by se nedali nikdy očkovat a ti co chodili pravidelně utřeli. Proč by jinak bylo málo vakcin?

ferrys ( 26. října 2020 08:44 )

Podle vlastních poznatků s tím někteří praktici šmelí.Když to může mastně vyúčtovat, tak nehledí na nic, převážně obsloužit známé.Různé konexe přetrvávají dál od minulého režimu.Ač jsem v rizikovém pásmu a vakcínu si již počátkem léta předjednal nyní ji nedostal, zato se mi mladá svěřila, co pro to udělala. Jako po staru.

maxipes_fik ( 26. října 2020 07:18 )

A pravda je tedy kde?

zeleny.ropak ( 26. října 2020 07:06 )

Ono je vždy dobré čerpat informace z několika zdrojů a potom se podle svého intelektu rozhodnout pro tu nejoptimálnější cestu. zatím co očkovací lobby si zde honí triko a odhání davy očkování chtivých zájemců, tak ve světě od protichřipkové vakcíny utíkají a sdělují příčiny proč. Jeden z důvodů proč ne, je řada úmrtí spojených s vakcinací a když přežiješ, tak získáš vysokou citlivost na koronavirus. Doporučuji si přečíst http­s://ww­w.ba­datel­.net/po-umrti-25-ludi-vyzvala-korejska-medicinska-asociacia-vladu-zastavit-ockovanie-proti-chripke/
Potom si vytvořte vlastní názor.

Zobrazit celou diskusi