Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČT vyklidila Malostranské náměstí. Moderátoři venku zůstanou a budou „kočovat“, přidá se Eben

Aktualizováno -
2. července 2020
07:30
Autor: sova - 
1. července 2020
20:19

S Učítelkou či kanálem pro seniory během koronakrize zabodovali. Nyní Česká televize směřuje pozornost na další projekty. Na co se zaměří o prázdninách? Od července opustila venkovní provizorní studio na pražském Malostranském náměstí a její moderátoři se vydávají s létem kočovat. ČT však avizuje, že exteriérová studia plánuje využívat i nadále. Už v pátek se ohlásí moderátoři z Karlových Varů a následovat bude velká letní pouť po českých památkách. Do Varů přitom zamíří i tváře StarDance včetně Marka Ebena.

Studio na Malostranském náměstí, které ČT využívala během časů koronakrize, je minulostí. Venkovní prostory však moderátoři zcela neopustí. A nejen v Praze a vlastním komplexu na Kavčích horách.

Ve středu se například vysílalo z vinohradského Náměstí Jiřího z Poděbrad. V pátek 3. července odstartuje pilotním vysíláním v Karlových Varech svůj nový projekt s názvem Českem tam a zpět. Některé pracovní postupy zavedené kvůli pandemii však televize ani se začátkem prázdnin neopouští.

Střídání týmů redaktorů zůstane i nadále

To se týká například pravidelného střídání zpravodajských týmů po 14 dnech. Česká televize totiž i nadále konzultuje svou pracovní agendu s hygieniky a hodlá se i do budoucna řídit jejich doporučeními.

V poslední době se také na obrazovkách častěji objevovali hosté diskuzních pořadů ve studiovém „exilu“, nejčastěji přímo před budovou zpravodajství televize. Ani tento formát by se razantně měnit neměl – hygienická opatření se sice od počátku krize značně rozvolnila, ČT však uvádí, že vysílání z exteriéru „podtrhuje autenticitu vysílání“ a plánuje jej proto využívat i do budoucna.

Do míst bez obvyklého návalu turistů

Zatímco UČÍtelka je minulostí a čeští školáci si po koronaprázdninách začali užívat prázdnin tradičních a ČT 3, určená hlavně pro seniory a důchodce, přetrvává, Česká televize se soustředí nyní na nové projekty.

Ten letní spočívá v cestě po českých krajích, konkrétně po jejich turisticky atraktivních destinacích. V návaznosti na omezení spojená s pandemií, kterou si republika prošla, se bude ČT nyní snažit odpovědět mimo jiné na otázku, jak se jindy zaplněná místa vypořádávají s nižším počtem zahraničních turistů.

Vysílání České televize z pražského náměstí Jiřího z Poděbrad. Na snímku moderátor Tomáš Drahoňovský Vysílání České televize z pražského náměstí Jiřího z Poděbrad. Na snímku moderátor Tomáš Drahoňovský | reprofoto ČT

Kromě tipů na výlety bude prázdninový formát veřejnoprávní televize, jejíž provoz dotují především diváci z koncesionářských poplatků, poskytovat i základní informace turisticky atraktivních lokalitách a nastiňovat jejich lokální problémy v šírším kontextu.

ČT proto v červenci kromě Karlových Varů zavítá do Českého Krumlova, Vítkovic, na Ještěd a do Mikulova, v srpnu následuje Hřensko, Rožnov pod Radhoštěm, Litomyšl a Telč.

Podobně jako jsme pomohli dětem a jejich rodičům s učením, osamělým seniorům v době izolace nebo pořadatelům kulturních akcí projektem Česká tleská, chceme nyní pomoci i regionům a podpořit cestovní ruch. Každý prázdninový pátek vyjedeme s celodenním programem za diváky,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Z vybraných míst po celé republice budeme živě vstupovat do vysílání. Ukážeme zajímavá místa, známé i méně známé turistické cíle a kulturní památky,“ dodal Dvořák.

Video  „Ve StarDance jde o chemii. Divák pozná, jestli to v páru funguje,“ říká Onder  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Cestovat budou i známé tváře ze StarDance

ČT začne už 3. července vysíláním z Karlových Varů a každý letní pátek se pak objeví v jiném městě – bude mezi ně patřit například Český Krumlov, Mikulov, Telč nebo Litomyšl. V rámci projektu nazvaného Českem tam a zpět se televizní štáb o prázdninách vydá i na Ještěd, do Českého Švýcarska nebo do oblasti ostravských Vítkovic.

„Kromě tváří Událostí a dalších zpravodajských pořadů přijedou za návštěvníky také sportovní komentátoři a účinkující z pořadů StarDance a Peče celá země,“ uvádí Česká televize.

„V Karlových Varech bude hostem Jolky Krásné Marek Eben, taneční workshop bude mít Jan Onder s Natálií Otáhalovou,“ prozradila Blesk Zrávám mluvčí ČT Karolína Blinková.

Letní akce pro děti: Déčko ztroskotalo

Vedle toho ČT připravila i soutěž pro děti. I ta se týká cestování a výletů po Česku. Vychází z konceptu kanálu ČT: D a jeho postaviček, které ztroskotaly a potřebují od dětských diváků pomoct - plněním úkolů na stanovištích napříč republikou.

„Už tradičně nám děti před létem píší a ptají se, jestli budou v létě opět zachraňovat Déčko a zda budou výlety. Ani letos neuděláme výjimku, dokonce jsme posílili síť stanovišť po celé České republice, takže si rodiny mohou vybrat z téměř dvou set sedmdesáti míst v přírodě, v informačních centrech či u pokladen vybraných zoologických zahrad i muzeí,“ uvedla k tomu vedoucí projektu zachrantrosecniky.cz Štěpánka Sunková.

„V loňském roce se do letní soutěže nazvané Rozbzuč Déčko! zapojilo více než 46 tisíc hráčů. Dohromady vyrazili na téměř 60 tisíc výletů,“ upozornila mluvčí ČT Blinková.

Zachraň trosečníky: Letní hra ČT a nová postavička pro dětské diváky, princezna Prga Zachraň trosečníky: Letní hra ČT a nová postavička pro dětské diváky, princezna Prga | ČT

Tara-Tara ( 2. července 2020 08:43 )

vy jste kus blba, když ani prezidenta neumíte pojmenovat

Zobrazit celou diskusi