Celých 23 let pracoval sochař Petr Váňa na replice Mariánského sloupu, který ze Staroměstského náměstí neplánovaně zmizel v roce 1918 - tehdy ho strhl dav v čele s anarchistou Františkem Sauerem, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. Dominanta se teď vrátila na Staroměstské náměstí - ve čtvrtek byl pomocí jeřábu sloup usazen na střední část, kterou už Váňův tým postavil.  

Váňa obnovu sloupu vnímá jako příběh, který se dnes již uzavírá. „Není to zakázka, je to krásný kus života,“ říká. 

Podívejte se, jak osazování sloupu vypadalo:

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhal návrat Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí, 4. června 2020. ČTK

Komplikace se sochou Panny Marie

Zároveň bylo potřeba přemístit sochu Panny Marie. Tím práce ve čtvrtek kolem deváté ráno začaly, 1,5tunovou sochu se ale podle redaktora Blesk.cz dlouho nedařilo z podstavce u kostela Matky Boží před Týnem, kde stála od roku 2004, zvednout a dopravit na náměstí. „Sloup má kovový trn, na nějž byla nasazena, museli jsme ji proto vytáhnout přesně nahoru. Ale protože je tam malta, museli jsme sochu povytáhnout jen o kousek a trn potom uříznout. Je to nerezový trn, takže to trvalo o něco déle, než jsme mysleli,“ popsal sochař Váňa s tím, že z dnešního dne to byl nejsložitější krok.

Sochu se podařilo převézt z Celetné na náměstí až krátce před jedenáctou, ještě než se socha začala zvedat z nákladního automobilu, využila řada lidí poslední možnost se jí dotknout. Samotné vztyčení sloupu, které bylo avizované na desátou hodinu, proto muselo o více než hodinu posunout. Krátce před dvanáctou ho ale zavěsili na hák jeřábu, zvedli do výše a za velkého aplausu stovek přihlížejících ho sám Petr Váňa s kolegou usadili na připravený podstavec. 

Práce pak přerušil prudký déšť, kolem třetí odpoledne ale jeřáb usadil na dřík sloupu i hlavici a na ni pak také připravenou sochu Panny Marie. Jakmile dosedla, ozval se bouřlivý potlesk i skandování „Děkujeme, děkujeme!“ Na Staroměstské náměstí se tak vrátil Mariánský sloup. 

Teď u nás bude dobře

Na místě byla také možnost napsat vzkazy do pamětní knihy. „Teď tu u nás bude dobře,“ napsala jedna z přihlížejících. „Jsem rád, že jsem se toho dožil,“ přidal se další. „Jsem ráda, že se vrací kus naší historie,“ dodala další z divaček ke vztyčování sloupu.

Váňa také prozradil, že materiál na sloup pochází až z Indie, odkud dojel v kontejneru do Hamburku. Tam blok kamene spolu s kolegy měsíc otesávali, až z něj sloup vznikl.

Pamětní kniha při vztyčování Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

„Mám po 23 letech krásný pocit. Ale musím říct, že jsem ho měl celou dobu. Kamenický příběh je zajímavý tím, že si po tu dobu z toho musíte udělat radost, jinak byste to nikdy nedodělali. Celou dobu musíte nést radost a to se do práce promítne. Teď mám tu radost o to větší, že to mohu dělat na tom místě, kam to patří,“ popsal Váňa své pocity. 

Definitivně bude podle Váni celá stavba dokončena 15. srpna, bude se ještě dodělávat dlažba nebo osazovat mříže. Mariánský sloup sochař hodlá darovat městu, jeho hodnota je podle odhadů 58 milionů korun, uvedl už dříve sochař. 

Spory

Plány na znovuumístění sloupu vyvolaly mezi lidmi spory. Zastánci obnovy považují sloup za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců je sloup symbolem habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. 

Pražští zastupitelé dříve opakovaně odmítli vyjádřit s umístěním repliky původního sloupu souhlas. Situace se změnila koncem letošního ledna, kdy se v zastupitelstvu našla většina k revokaci původního nesouhlasného stanoviska města. V návaznosti na to TSK povolila stavbě zábor. Ne všichni Pražané jsou nicméně příznivci návratu sloupu. Vznikly proti němu i petice, jednu z nich organizuje například bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová. O návratu sloupu na Staroměstské náměstí se diskutovalo od 90. let.

Video
Video se připravuje ...

Mariánský sloup se vrací na Staroměstské náměstí. Sochař Petr Váňa začal 17. února 2020 s obnovou sloupu. Jiří Marek

Fotogalerie
126 fotografií