Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie zasáhla i štáb ČT: „Byli jsme na špatném místě.“ U Bílého domu hořelo

Aktualizováno -
1. června 2020
05:58
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
31. května 2020
21:15

Během natáčení protestů v americkém městě Minneapolis byl zasažen český kameraman ČT gumovým projektilem. Podle vyjádření reportéra Davida Miřejovského ale policisté zasahovali ve vší profesionalitě. Štáb ČT nebyl jediným, koho se protesty dotkly. Agentura Reuters tvrdí, že na její štáb policisté střelili i přesto, že bylo jasně vidět, že jde o novináře. Napříč USA lidé dál protestují kvůli nedávné smrti George Floyda, kterého zřejmě udusil policista. V 25 velkých městech platí zákaz vycházení, u Bílého domu na více místech hořelo.

„Je to o tom být ve špatnou chvíli na špatném místě. I náš kameraman Petr Kolner byl včera zasažen jednou z těch policií vystřelených plastových střel. Nicméně Petr je v pořádku, nic závažného se mu nestalo, ale je to prostě o tom, že jsme v té chvíli byli na špatném místě,“ řekl v živém vysílání reportér ČT ve Spojených státech David Miřejovský s tím, že jinak policie postupovala velmi profesionálně.

Kameraman Petr Kolner byl spolu s Miřejovským v Minneapolis, kde natáčeli rozsáhlé protesty.

Záměrné útoky na novináře?

Nejsou jedinými novináři, kteří se během protestů dostali do trajektorie střel. Někteří ale tvrdí, že policisté věděli, že se jedná o novináře. „Policejní důstojník, kterého jsem natáčel, se otočil a vystřelil přímo na mě,“ řekl kameraman Julio-Cesar Chavez. Novináři Reuters byli jasně identifikováni jako členové zpravodajských médií. Chavez a Jackson drželi fotoaparáty a nosili press kartičku kolem krku.

Výbor pro ochranu novinářů označil útoky na novináře za „nepřijatelný pokus o zastrašování“ a uvedl, že úřady ve městech po celých Spojených státech musí nařídit policii, aby na novináře nemířili, a zajistily, aby o protestech mohli bezpečně informovat.

Kromě novinářů Reuters a ČT bylo v sobotu zraněno nejméně dalších 15 členů zpravodajských štábů při incidentech, kdy policie vypálila gumové střely nebo slzný plyn. Nejméně dalších šest bylo zraněno při útocích protestujících nebo neidentifikovaných útočníků. Novináři z CNN, CBS a Huffington Post byli zatčeni.

Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení. Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení. | Reuters

Černochovi klečel na krku policita

Vlnu protestů v desítkách měst, které trvají již pátým dnem, vyvolala násilná pondělní smrt George Floyda, jemuž v Minneapolisu ve státě Minnesota více než osm minut klečel na krku bělošský policista. Jedno z hesel, které se během nich často objevuje, zní „Nemůžu dýchat“, tedy jedna z posledních slov zesnulého muže.

Podle trestního oznámení policista Floydovi klečel na krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy muž již nereagoval. Předtím černoch prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat.

Podle televize CNN v neděli skoro ve 40 městech USA platil noční zákaz vycházení. Úřady v reakci na eskalaci situace přijímaly i další opatření a státy Arizona, Texas a Virginie vyhlásily nouzové stavy. Více než desítka států kvůli obnovení pořádku aktivovala své národní gardy.

U Bílého domu vzplály ohně

Účastníci protestu proti policejní brutalitě u Bílého domu zapálili vícero ohňů a v plamenech se podle přítomných novinářů ocitl i kostel na severní straně náměstí Lafayette Square ležícího vedle sídla amerických prezidentů.

Agentura AFP uvedla, že krátce před začátkem nočního zákazu vycházení v centru Washingtonu vypukly střety s policií, která použila slzný plyn. Podle zpravodaje deníku The Guardian začali strážci zákona přítomné rozhánět, když v jejich řadách přistálo několik petard. „Policie odpověděla několika salvami slzného plynu a rychlým výpadem proti protestujícím. Lidé se rozprchli a v přilehlých ulicích byly zapáleny ohně,“ napsal.

Do davu lidí vjela cisterna

Obzvláště dramatické okamžiky přinesla demonstrace na uzavřené dálnici vedoucí skrze Minneapolis. Do davu pokojně manifestujících lidí tam vjela cisterna, podle místních úřadů jí ale všichni účastníci protestu stačili uhnout z cesty.

Policie označila počínání řidiče, který skončil ve vazbě, za „velmi znepokojivé“. Poté, co zastavil své vozidlo uprostřed shromáždění, jej několik lidí napadlo a způsobilo mu lehká zranění.

Prezident USA Donald Trump se v neděli k vývoji vyjadřoval pouze na twitteru, kde znovu dával najevo podporu tvrdému postupu vůči demonstrantům.

„Naše země zažívá bolest, ale nesmíme té bolesti dovolit, aby nás zničila. Jsme rozhněvanou zemí, ale nesmíme dopustit, aby nás naše zloba pohltila,“ reagoval na vývoj v nedělním prohlášení demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden.

Zatkli i dceru starosty New Yorku

Při nepokojích již policie zadržela 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty - 25letá Chiara de Blasiová, která je černoška. Na Manhattanu odmítla odejít z místa protestu, které policie nařídila kvůli výtržnictví vyklidit. De Blasiová dostala předvolání k soudnímu stání a z vazby mohla odejít. Incident se stal v neděli a starosta Bill de Blasio se o dceřině zadržení při nedělním prohlášení pro tisk nezmínil.