Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Agent měl otrávit české politiky? Filip zuří, Novotný zmínil ubožáctví, Bartoš varuje

Autor: ČTK, tsv - 
3. května 2020
16:21

Ruské výhrůžky pražským politikům jsou podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) nepřijatelné, vláda ale odvetné kroky včetně případného vyhoštění některých diplomatů podnikne až po potvrzení informací bezpečnostními složkami. Havlíček to dnes uvedl v Otázkách Václava Moravce České televize. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost výhrůžek zpochybňoval.

„Nedomnívám, se že teď je vhodná doba na to snižovat počet diplomatů,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) k žádosti senátního zahraničního výboru, aby vláda představila plán na snížení počtu ruských diplomatů v Česku. 

Pod policejní ochranou jsou nyní pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

„Nikdo nesmí vyhrožovat a nikdo nesmí narušovat naši suverenitu a kdokoli to udělá, ať je to Rusko, Čína nebo Amerika, okamžitě musí dostat tvrdou odpověď. O tom není nejmenších pochyb. Nesmíme ale panikařit a na základě spekulativních informací vypovídat velvyslance,“ míní Havlíček.

Havlíček: Pozor na mezinárodní skandál

Vicepremiér tak reagoval na informace týdeníku Respekt, podle něhož do Česka přijel s diplomatickým pasem pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. „To je nesmírně vážné tvrzení,“ uvedl Havlíček. „Které potvrdil i ministr zahraničí Tomáš Petříček,“ připomněl mu moderátor Václav Moravec.

Petříček potvrdil pouze diplomatův příjezd, zda měl muž jed, nechtěl komentovat. „Považujeme situaci, kdy dochází k vyhrožování českým komunálním politikům, za mimořádně vážnou,“ řekl České televizi mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Havlíček uvedl, že jde o velmi vážné tvrzení, ze kterého jakékoliv vyplývající kroky jsou dlouhodobého charakteru. „Já nevím, co třeba zpravodajci a nebo bezpečnostní složky skutečně o tom měli, v každém případě před jakýmkoli aktem je toto třeba nesmírně pečlivě prošetřit a zjistit faktický stav. Dělat závěry z toho by bylo velmi předčasné, mohlo by to skutečně hrozit mezinárodním skandálem,“ varoval Havlíček.

Video  Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

„Jakákoliv fyzická likvidace už zavání velkým průšvihem a pochopitelně stát se proti tomu musí bránit, ale na druhou stranu musí mít jasná fakta,“ dodal vicepremiér s tím, že zatím neviděl, že by něco takového na pořad jednání vlády mělo přijít, ale nemůže to vyloučit.

Novotný: Chováme se jako ubožáci, jsme zbabělí

Koláře Rusko a jeho přívrženci kritizují kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný je terčem kvůli památní desce vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy, v Rusku jsou však označováni za válečné zločince. Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním.

„Není to poprvé, kdy nám Rusové nějakým způsobem vyhrožují, nebo se s námi snaží jednat z pozice síly,“ řekl Kolář pro ČT. Současná eskalace situace se dle Koláře nemusela přihodit, vláda podle něj již v roce 2017 či 2018 mohla jasně říct, že „svrchovaný stát si může dělat co chce a nikomu jinému do toho nic není“, když dali ke Koněvovi nové informační tabulky.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podobně mluví i Novotný, podle kterého máme na mezinárodní úrovni také vystupovat jako „hrdý, demokratický, nezávislý stát“. „Chováme se jako ubožáci, poklonkujeme Rusákům a Číňanům, jsme zbabělí,“ uvedl ostře pro OVM.

„Je samozřejmě naprosto neakceptovatelné, aby byli stíháni čeští politici za své rozhodnutí, je to naprosto absurdní a proti tomu je nezbytné se jednoznačně ohradit,“ řekl primátor Hřib.

Petříček: Nebereme rizika na lehkou váhu

„Nekomentuji úniky informací a mediální zprávy. Jen chci ubezpečit, že jak ministerstvo zahraničí, tak další resorty dlouhodobě průběžně spolupracují s našimi zpravodajskými službami. Nebereme na lehkou váhu jakákoli rizika, která by mohla ohrožovat naší zemi nebo občany,“ uvedl ministr zahraničí Petříček pro MF Dnes.

„Pokud bychom prokázali, že zahraniční diplomaté jakékoli země na našem území konají nějakou nelegální činnost či ohrožují bezpečnost naší země, tak by to byl důvod k vyhoštění. (...) Rusko v uplynulých týdnech dodává všemu vysoce emotivní zabarvení. (...) Očekávám, že pokud s námi chtějí ruští partneři něco řešit, budou využívat diplomatické kanály, nikoli megafonovou diplomacii,“ dodal Petříček s tím, že současné české-ruské vztahy nejsou ideální a stále je potřeba mít na paměti i případ Skripal, který otřásl Velkou Británií.

Bartoš: Babišova skrčená ramena a vágní kroky vlády

„Já jsem rád, že Zdeněk Hřib naprosto jasně řekl, že když je člověk přesvědčen o nějakém názoru, tak nebude ustupovat jenom proto, že v danou chvíli se cítí ohrožen, nebo má strach,“ uvedl v ČT Bartoš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dle Bartoše předvedl „skrčená ramena“, když říkal, „že asi to není správné“. „Kroky vlády jsou vesměs vágní,“ vytkl Babišovu kabinetu jeho postoj. „Tady už je to skutečně tak za hranou, že bych očekával, že ne pan ministr Petříček, ale vláda udělá nějaké jasné kroky, ale nebude to takové zdrženlivé,“ uvedl.

Video  U sochy maršála Koněva v Praze 6 se 28. prosince 2019 sešli příznivci i odpůrci odstranění sochy.  - David Malík
Video se připravuje ...

„Z mocností ne dvakrát demokratických je na ČR vyvíjen poměrně silný tlak, ať je to Rusko, nebo ať je to Čína,“ zmíni Bartoš. Narážel i na údajný tlak Číny na zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu, který tři dny před smrtí (zemřel 20. ledna 2020) se sešel za zavřenými dveřmi s čínským velvyslancem na ambasádě v Praze, 14. ledna předtím dostal na Pražském hradě výhrůžný dopis, jaké dopady by neslo, kdyby vyrazil na Tchaj-wan.

„Jít do suverénního státu takovýmto tlakem, dopisy, nějakým vyhrožováním, když uděláš tohle, vaše firmy nebudou prodávat, vaše umělecká tělesa nebudou moci vyjet na nějaké turné, dokud ten to neodvolá, to do vyspělé demokratické Evropy nepatří a tam bych se obracel i na naše partnery v EU, aby řekli, že toto by se členské zemi stát nemělo,“ míní Bartoš.

Zmínil i emoce šířící se po sociálních sítích a brněnské nacionalisty fotící se se zbraněmi, které podle jejich slov chtějí použít „k lovu na Hřiba“. Celou kauzu považuje za šikanu politiků.

Filip vytáhl Havla. Rusko nám prý nevyhrožuje

„Já jsem přesvědčen, že každý suverénní stát kromě své vlastní politiky také dělá suverénně své mezinárodní smlouvy, závazky atd. My tady máme mezinárodní smlouvu z roku 1993, kterou podepsal pan prezident Havel a pan prezident Jelcin o vzájemných vztazích s Ruskou federací, a někteří naši politici ji považují asi za cár papíru, protože se jí vůbec nedrží, nerespektují mezinárodně právní závazek,“ reagoval u Moravce šéf KSČM Vojtěch Filip.

Starosta Kolář dle něj zabránil tomu, aby pomník maršála Koněva byl přístupný, což označil za rozpor s jedním paragrafem této mezinárodní smlouvy.

O informaci o Rusovi s ricinem pochybuje. „Tomu se vysmáli naši bezpečnostní experti, které jistě asi těžko spojíte s KSČM, jako je Andor Šándor a Jaroslav Štefec, a ti říkají, že takovou blbost ještě nečetli. Já si myslím, že tohle snad nemohla vymyslet ani Bezpečnostní informační služba,“ pokračoval Filip.

Agenta s ricinem odmítl i Lavrov

Zprávu o ruském agentovi z ricinem odmítl ostatně i ministr zahraničí Ruska Sergejt Lavrov. „Kdo se zdravým rozumem bude s něčím takovým souhlasit a věřit všem těmto výmyslům? Jestliže jste u jakéhokoli cestujícího objevili vražednou látku, jak to, že jste ho vpustili? A jak to, že jste mu umožnili zůstat na vašem území? To je podle mne nemyslitelné, “ řekl agentuře Tass.

Filip nezpochybňuje, že policie trojici českých politiků nyní chrání. Uvedl ale, že četl, že si u ní požádali o ochranu, a rozporoval Moravcova slova, že jim byla přidělena. jeden článek podle něj neznamená, že něco takového je pravda. Právě komunisté dlouhodobě kritizují i ministra zahraničí Tomáše Petříčka. 

Filipa rozčiluje dlouhodobě i postup starosty Řeporyjí Novotného a jeho záměr na pomník vlasovcům. „Oni jsou ti, kteří tady oslavují fašismus. Postavit památník vlasovcům je jako postavit pomník fašismu,“ rozhořčil se v debatě Filip. „Já prostě zpochyňuji to, že Rusko nám vyhrožuje. Stejný zákon mají Spojené státy americké, že mohou stíhat po celém světě kohokoliv,“ dodal.

Video  Novotný hájil vlasovce: Pro Stalina zrádci, pro Hitlera podlidi. Řeporyjím pomohli, pomník si padlí vojáci zaslouží  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kazin ( 7. května 2020 09:20 )

pooresh:Ty jsi silak co? Za písmenkama. No vystřelit Ti Rus u zadku koupes se týden. Neboj takové SŠ České blbecky jako Novotný, Hřib, Kolář, Ty a další z to si poradíme už brzy

pindal ( 5. května 2020 12:25 )

Pokud si chcete zkazit neděli,pusťte si otázky Václava Moravce.

roxin ( 4. května 2020 19:52 )

Jak bourali Koněva dělali si srandu, Novotný si myslel že si může dovolit všechno, teď zmínil ubožáctví?Tenkrát to ubožáctví nebylo když do ruské TV ukazoval holý zadek?Teď jim prcka cvaká a dobře jim tak!

PPP150W ( 4. května 2020 15:06 )

Napište v čem se mýlím. V opačném případě se nemáme o čem bavit. Když vám napíšu své jméno, stejně mi odepíšete, že jsem si ho vymyslel, nebo se mýlím? Ostatně na nic jsem se vás neptal, nebo ano a vy jste si jen nepřepnul nick? Jinak si nedovedu vysvětlit, že mě tak horlivě přesvědčujete o své neochvějné hrdosti na vlastní názor.

PPP150W ( 4. května 2020 14:57 )

Máte pocit, že někomu vyhrožuju? A čím prosím? Jen upozorňuji, že podobné řeči mohou být vnímány jako schvalování násilí cizími státními příslušníky na našich občanech. A to není v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa