Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčičku (9) i další děti testovali na koronavirus. Primářka řekla, jak je vyšetřují

Aktualizováno -
3. března 2020
14:42
Autor: veef, ČTK, simao, ula - 
3. března 2020
11:38

9letou holčičku převezli v pondělí na Bulovku kvůli podezření na koronavirus. Její blízcí museli zažívat pořádně těžké chvilky. Po kterých ale přišla úleva. Test byl negativní, ohlásil v úterý ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Primářka infekčního oddělení Hana Roháčová pak při dotazu Blesk Zpráv promluvila o tom, jak to je s testováním dětí na Bulovce. A že holčička nebyla první ani jediná.

„Potvrzuji, že u nás v nemocnici čeká na vyšetření 9letá holčička. Byly jí odebrané vzorky a odeslané do laboratoře. V současné době čeká na výsledky. V tuto chvíli je v izolaci,“ řekla v pondělí Blesk Zprávám mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová a primářka Hana Roháčová následně potvrdila: „Je u nás v dobrém klinickém stavu, to jsou jediné informace, které vám mohu podat. Zatím ještě nemáme informace o výsledcích vzorků.“

V úterý ráno však přišla dobrá zpráva. A to na tiskovce, kterou již na sedmou hodinu svolal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který ale nejprve informoval o 5. případu nákazy v Česku.

„Pokud jde o tu holčičku, její testy jsou negativní, takže v tuto chvíli je to v pořádku a není nutné provádět nějaká další šetření,“ reagoval při dotazu Blesk Zpráv ministr Adam Vojtěch na dotaz na neobvyklý případ.

Primářka: Speciální přístup děti nemají

Pozornost zatím budily především hrozby nákazy u dospělých jedinců. Ostatně i mezi pěti potvrzenými pacienty s koronavirem jsou samí dospělí. Ministr Vojtěch upozorňoval, že testováno bylo 236 lidí. Kolik z nich bylo dětí?

„Dětí je určitě daleko menší počet, nevím úplně přesné číslo. I u nás bylo testováno několik dětí a všechny s negativním výsledkem,“ řekla v úterý při dotazu Blesk Zpráv Roháčová.

„Děti nemají naprosto žádný speciální postup, ten odběr se provádí stejně. Ale z celosvětových údajů je jednoznačně jasné, že děti mají příznaky úplně minimální, nebo dokonce i bezpříznakové průběhy, tam je to velmi lehké,“ uklidňuje primářka.

Video  Ministr Vojtěch: V Česku je pět nakažených koronavirem. Holčička na Bulovce má testy negativní.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Dětských pacientů s podezřením na nákazu koronavirem je podle námětska ministra zdravotnictví Romana Prymuly jen minimum. Přesné číslo ale nespecifikoval. „Velmi omezeně byli testovaní dětští pacienti. Někteří byli testovaní, všichni negativní. Byly to skutečně jednotky, většinou se to týkalo dospělé populace,“ reagoval náměstek na dotaz redaktora Blesk Zpráv. 

Děti v karanténě

V souvislosti s koronavirem však děti zažívají různé potíže. Jedním z nakažených Čechů je děčínský zastupitel Petr, který se s rodinou vrátil z dovolené v severní Itálii. V domácí karanténě je nyní jeho manželka a čtyři děti.

Na Bulovku pak převezou i ženu z jiné rodiny, která se nakazil ve stejném italském hotelu, jako byla Petrova rodina. Hospitalizovali jí v Ústí nad Labem se zimnicí, teplotou, kašlem a slabostí na těle. Roháčová na tiskovce uvedla, že pacientka bude na Bulovku převezena také.

Pediatrička: Děti jsou schopné testování zvládnout

Podle MUDr. Ilony Hülleové, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost je testování na koronavirus stejný, jako každý jiný odběr.

„Samozřejmě nevím, jak to vypadá, pokud jsou lékaři oblečeni v ochranných pomůckách. Ale pokud se to dítěti předem vysvětlí a připraví se na to, tak by to mělo zvládnout a pochopit. Dítě, které se bojí normálně se bude bát stejně a dítě, které je rozumné, se bát nebude. Ty větší děti si to samozřejmě pamatovat budou,“ řekla Blesk Zprávám pediatrička.

Co se týče karantény, tak tam lékařka připouští, že to může být pro dítě složitější - záleží, pokud je to domácí karanténa, nebo v nemocnici.

„Domácí prostředí má svá pozitiva, dítě to doma zná, pokud by se o něj staral člen rodiny, je to lepší, ale na druhou stranu bude dítě izolováno od kamarádů. Záleží také na věku dítěte,“ domnívá se Hülleové a dodává: „V nemocnici už může být pobyt pro dítě komplikovanější, ale je to stejné, jako když máte nemocné dítě, tak také musí ležet v nemocnici.“

Nakažené dítě může ohrozit starší generaci

Bylo prokázáno, že u dětí má nákaza mírný průběh. „Pro nás je problém, že praktičtí dětství lékaři patří do seniorské kategorie, často jsou to lékaři nad 60 nebo 70 a ti by měli být chráněni, protože děti budou mít průběh velmi lehký, nebo bez příznaků, ale jako přenašeči mohou nakazit generaci, která je riziková - tedy starší lidi a lidi s chronickým onemocněním,“ upozornila pediatrička.

MŠMT: Epidemie? Volno ve školách

V případě vypuknutí epidemie nemoci COVID-19 v Česku by přitom ministerstvo školství mohlo přerušit školní rok vyhlášením zvláštních prázdnin. Výuka by se mohla omezit také na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nebo krajských hygieniků, po dohodě s nimi případně i ředitele školy.

Její vedení by mělo kontaktovat hygieniky, pokud by mělo podezření na onemocnění u některého žáka. Škola musí zajistit jeho oddělení od ostatních dětí, hygienická stanice či lékař pak mohou nařídit jeho karanténu. Vyplývá to z informací na webu ministerstva školství.

„Opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví mají přednost před pravidly podle školských předpisů týkajících se například organizace školního roku, vyučování nebo poskytování školských služeb,“ uvedl úřad. Kvůli ohrožení nákazou tak ministerstvo zdravotnictví nebo krajská hygienická stanice mohou rozhodnout o omezení výuky.

„Pokud ministerstvo zdravotnictví ani krajská hygienická stanice nezaznamenají nutnost nařídit příslušná opatření, existují i některé další možnosti, jak na přechodnou dobu situaci řešit,“ sdělilo ministerstvo školství.

Kdyby se onemocnění vyskytovalo spíš lokálně, měli by podle něj ředitelé základních, středních a vyšších odborných škol projednat situaci s krajskou hygienickou stanicí.

Škola má povinnost zajistit oddělení žáka s příznaky

Po dohodě s ní by mohli z důvodu preventivních protiepidemických opatření vyhlásit až pětidenní ředitelské volno. Na omezení či přerušení provozu by se s hygieniky a zřizovateli mohli domluvit také ředitelé mateřských škol. „Náhradní péče o děti, žáky a studenty se po dobu protiepidemických opatření nezajišťuje,“ informovalo ministerstvo.

Upozornilo zároveň, že podle zákona o ochraně veřejného zdraví má škola povinnost zajistit oddělení žáka s příznaky infekčního onemocnění od ostatních dětí. Musí pro něj také zajistit dohled dospělého a telefonicky kontaktovat hygieniky nebo lékařskou pohotovost. „Karanténu může nařídit orgán ochrany veřejného zdraví (krajská hygienická stanice) nebo ošetřující lékař,“ uvedl úřad.

Video  Hana Roháčová hovoří o tom, co se děje s pacientem, u kterého se prokáže nákaza koronavirem  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Úřad vyzval rovněž školy, aby po rodičích důsledně vyžadovali potvrzení o bezinfekčnosti, pokud se třída chystá odjet na školu v přírodě. Takové akce se smí zúčastnit jen dítě, které se dva týdny před odjezdem nesetkalo s nemocným člověkem nebo někým, u koho je podezření na nákazu, připomnělo ministerstvo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa