Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obavy z koronaviru: V Albertu zasedl krizový štáb, ministerstva vytáhla Pandemický plán

Aktualizováno -
27. února 2020
07:06
Autor: Mii, ČTK - 
26. února 2020
22:19

Se zprávami o šíření nákazy koronavirem v Evropě, zejména v Itálii, se začínají firmy a instituce po celém Česku připravovat na možný příchod nákazy i do naší země. Například v Albertu zasedl firemní krizový štáb, McDonald's zase skoupil velké množství dezinfekce. Na péči o své zaměstnance se připravují i ministerstva, koukají u toho především na aktualizované Pandemické plány.

Supermarkety patří mezi místa, kde se běžně koncentruje velké množství lidí. Jsou to navíc místa, kam vyděšení Češi míří pro zásoby a dezinfekční prostředky, aby se před případným virem ochránili. České řetězce s potravinami jsou proto na pozoru a připravují plány, co dělat, kdyby došlo na nejhorší.

„Vývoj situace kolem nákazy koronavirem v okolních zemích samozřejmě monitorujeme a na denní bázi vyhodnocujeme. Pokud bude třeba, přijmeme nezbytná opatření na všech úrovních fungování naší společnosti,“ prozradila pro Blesk Zprávy Rita Gabrielová z oddělení externí komunikace Globusu.

Podobně reagovala za Lidl Zuzana Holá. „Vývoj situace kolem koronaviru velmi bedlivě sledujeme, abychom mohli včas zareagovat a zajistit vše potřebné jak pro plnou nabídku zboží, tak i pro ochranu našich zaměstnanců i zákazníků,“ zmínila mluvčí.

Albert dokonce odhalil, že zasedl jeho firemní krizový štáb, který se schází pravidelně. „Situaci vyhodnocuje a pracuje na aktualizaci krizových scénářů,“ řekl Jiří Mareček, mluvčí společnosti s tím, že obchody jsou plně připravené reagovat na doporučení od státních institucí.

Paniku mezi Čechy ale zatím Albert nezaznamenal. „Zákazníci nakupují obvyklý sortiment i množství a do této chvíle nepozorujeme neobvykle zvýšenou poptávku v žádné kategorii zboží. Přesto jsme připraveni na mimořádné dodávky, abychom v případě potřeby byli schopni pokrýt zvýšenou poptávku,“ popsal Mareček.

6203883:gallery:true:true

Dostatek zboží na regálech pro případ, že by lidé začali všechno skupovat, řeší i Kaufland. „Bezpečnost našich zaměstnanců a zákazníků je pro nás prioritou. V případě potřeby budou přijata opatření na ochranu zaměstnanců a zákazníků v úzké koordinaci se státními orgány. Pravidelně informujeme naše zaměstnance o cestovních omezeních. Všichni zaměstnanci byli také informováni o obecných hygienických doporučeních a jejich dodržování. Zároveň je pro nás důležité zajistit dostupnost zboží na našich prodejnách,“ sdělila mluvčí obchodu Renata Maierl.

Billa říká, že průběžně udržuje kontakt s potřebnými zdravotními úřady, včetně těch zahraničních. „Pro případ nutnosti okamžitých opatření jsme schopni velmi rychle reagovat. V současné době navyšujeme skladové zásoby trvanlivých potravin nebo balené vody, u kterých jsme zaznamenali zvýšenou poptávku,“ popsala za supermarket Gita Jílková. Zaměstnanci mají v obchodech podle jejích slov k dispozici zvýšené množství dezinfekce. 

Penny také nezahálí. „Penny průběžně monitoruje situaci a vyhodnocuje všechny dostupné informace ze všech evropských zemí. Současně jsme v kontaktu s příslušnými úřady,“ řekl mluvčí společnosti Tomáš Kubík.

Dezinfekce v restauraci i shánění respirátorů

Velké množství lidí se koncentruje také v řetězcích rychlého občerstvení. Například McDonald's proto vsadil na přísnější hygienická opatření. Pracovníkům restaurací dal instrukce, aby zvýšili četnost mytí rukou i dezinfekce často dotýkaných povrchů, jako jsou displeje objednávkových kiosků. „Rozšířili jsme rovněž množství restaurací, které jsou v prostorách pro zákazníky i toalet vybavené dávkovači s dezinfekčním prostředkem,“ uvedli zástupci firmy.

Hygienická opatření zavedl v posledních týdnech také developer Trigema. „Jedná se například bezdotykové mýdlo na ruce, antibakteriální dotykové mýdlo, dezinfekční gely a antibakteriální spreje na čištění povrchů,“ přiblížil mluvčí Trigemy Radek Polák.

Zdravotní riziko si uvědomuje rovněž stavební společnost Metrostav. „V tuto chvíli mapujeme možnosti, jak s případnou infekcí bojovat a zadali jsme poptávku po respirátorech typu FFP3, které jediné dokážou viry odfiltrovat,“ uvedl mluvčí firmy Vojtěch Kostiha.

Pandemický plán v akci

A taková ministerstva? I ta se připravují. Veřejná správa je přeci jen největší zaměstnavatel v Česku, stát loni zaměstnával zhruba 474 tisíc lidí. „Ministerstvo zemědělství má aktualizovaný Pandemický plán, dle kterého bude postupovat. V současnosti sledujeme situaci. Také záleží na opatřeních ministerstva zdravotnictví a výsledcích zasedání Ústřední epidemiologické komise,“ sdělil pro Blesk Zprávy mluvčí zemědělského resortu Vojtěch Bílý.

Podobně hovoří úřad Aleny Schillerové (ANO). „Ministerstvo financí má pro tyto účely zpracovaný Pandemický plán MF, přičemž jeho případný další postup by probíhal v koordinaci s ministerstvem zdravotnictví a v souladu s pokyny orgánů veřejného zdraví,“ sdělil Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.

Ministerstvo životního prostředí říká, že v oblasti zahraničních cest se řídí pokyny ministerstva zahraničí. Je rovněž připraveno řídit se pokyny ze strany hlavní hygieničky ČR. Stejně informuje úřad Kláry Dostálové (ANO). „Ministerstvo pro místní rozvoj průběžně monitoruje vývoj situace kolem nákazy koronavirem. Respektujeme doporučení Bezpečnostní rady státu a zaměstnanci se služebních cest do rizikových oblastí neúčastní. Dle aktuálního vývoje situace bychom pak postupovali v souladu s příslušnými rezorty a orgány ochrany veřejného zdraví a přijali odpovídající opatření,“ sdělila ředitelka odboru komunikace Veronika Vároši.

Ministerstvo dopravy podle jeho mluvčího Františka Jemelky zatím funguje standardním způsobem. A Štěpánka Filipová z ministerstva průmyslu a obchodu odhalila, že resort neváhá vybavit své zaměstnance v případě cesty do zahraničí respirátory. „Ministerstvo průmyslu a obchodu i jeho podřízené organizace a podniky, v nichž má majetkovou účast, má pro mimořádné události samozřejmě krizový plán, kterým se řídí, stejně jako kritická infrastruktura státu,“ řekla pro Blesk Zprávy.

Video  Vojtěch pochválil postup Itálie. Turistické oblasti nepovažuje za problematické  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

godyva ( 27. února 2020 14:07 )

Nákupní horečku vyvolávají sami obchodníci s potravinama. Cítí příležitost se napakovat a současně se zbavit zásob ve skladu.
Spotřeba cukru za loňský rok výrazně klesla a jim to zabírá regály, byť se cukr nekazí. Do mouky se jim ale po 2 měsících ve skladu dají červi.. Neumím si představit který blb si domů nanosí žrádla za 11-12 tisíc, jak nyní obchodníci tvrdí.

godyva ( 27. února 2020 13:52 )

U nás je v Albertu klídek, normální režim,nikdo nešílí, zboží doplňují jako každý den. Jen byl prázdný regál s těma nejlevnějšíma a nejhnusnějšíma kolínka za 7,90, ale to je často. Asi řadě lidí chutnají nebo je láká cena.

godyva ( 27. února 2020 13:48 )

Úmrtnost se vypočítává z počtu nakažených , nikoliv obyvatel té které země. Oprav si konečně ty svoje věčně blbé počty . V Číně je úmrtnost na koronavir 3,5%.

Domda ( 27. února 2020 09:02 )

Takový ministr co máme my tak to tady budeme mít co nevidět dneska jsou největší odborníci ve vládě JUDr.Schillerova odborník JUDr Adam odborník co dál???

1xTomasx1 ( 27. února 2020 08:17 )

Takže volně přeloženo to znamená toto: Občane postarej se o sebe sám. Dezinfekce košíků není, pečivo je nezabalené a každý na něj sahá rukama, pokladní bere do ruky peníze a nákup. Když budu nemocný a vezmu si roušku, abych nenakazil druhé - v ČR nepředstavitelné. Viním tento stát za trestuhodnou nečinnost. Místo přípravy měli plné pusy toho, jak je ČR připravená. Ministr zdravotnictví 25.2. zadal vypsání výběrového řízení na nákup respirátorů. To snad není možné co je to za ,,odborníka,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa