Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dana a další Čechy pustili z karantény kvůli koronaviru: „Nemusíte se bát, že vás nakazím“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. února 2020
09:53
Autor: ČTK, sab, simao - 
17. února 2020
08:16

Pět Čechů, kteří před dvěma týdny přicestovali z Číny a byli testováni na koronavirus, dnes ráno opustilo izolaci v pražské Nemocnici Na Bulovce. Opakované testy potvrdily, že jsou zdraví, uvedla primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová. Jeden z propuštěných Čechů Dan Pekárek uvedl, že se k němu v nemocnici chovali dobře, chyběla mu maminka, těší se, až si půjde zaběhat a nikdo se nemusí bát, že by někoho nakazil, uvedlo Aktu.cz.

Lékaři u propuštěných pacientů komplikace neočekávají, za celou dobu hospitalizace neměli žádný zdravotní problém.

„Měli jsme velké štěstí, že to byla skupina mladých lidí, poměrně dost odolných, inteligentních, kteří si byli vědomi toho rizika. A oni sami nechtěli ohrozit své rodiny a své blízké. Neprotestovali, nebyl s nimi žádný problém. My jsme využili tu maximální inkubační dobu,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Čech z karantény: Nic nemám, nikoho nenakazím

Čech Dan Pekárek při odchodu z Bulovky ohledně pobytu v karanténě uvedl: „Já si myslím, že dobrý, že se ke mně hodně dobře chovali.“ 14 dní v karanténě proběhlo v pořádku. „Ale už si potřebuju jít zaběhat, nebo tak něco,“ prohodil.

Co mu chybělo nejvíce? „Maminka,“ řekl stručně. „Teplotu nemám, nic nemám, nemusíte se bát, že bych vás teď nakazil,“ podotkl. Ohledně vyšetření zmínil odběry krve a stěry z krku. Promluvil i o situaci v čínském Wu-chanu, ohnisku nákazy.

Je tam situace horší, než Číňané líčí? Umírají tam lidé na ulicích? „Tam se třeba člověk neobjednává hned, že ho ošetří, samozřejmě si to lidi platí. Ale já nemám zkušenost, kdo by byl během této situace tam nějak vyšetřován. Nějaká videa jsem tam natočil, co jsem se bavil s kamarády, nikdo mi neříká, že by tam něco viděl. Samozřejmě Wu-chan je velký, samozřejmě se to někde může stát, ale o ničem takovém nevím,“ dodal pro Aktu.cz.

Minimální kontakt v karanténě

Češi se karanténě na Bulovce podrobili zcela dobrovolně, po celou dobu sice nemohli vycházet ven, ale měli samostatné pokoje a mohli komunikovat právě se svými rodinami. „Snažili jsme se jim pobyt maximálně usnadnit. Měli určité soukromí, měli samozřejmě přístup k mailu, ke komunikaci třeba i se svými rodinami (...) Pochopitelně nemohli vycházet do volného prostoru, ale snažili jsme se, aby měli pocit volnosti co největší,“ podotkla Roháčová.

Skupina 5 Čechů a 2 Slováci na cestě zpět domů. Takto se s nimi na letišti těsně před odletem vyfotil student Daniel, který ve Wu-chanu studoval. Skupina 5 Čechů a 2 Slováci na cestě zpět domů. Takto se s nimi na letišti těsně před odletem vyfotil student Daniel, který ve Wu-chanu studoval. | Instagram.com

Karanténa však byla poměrně přísná, mohl za nimi pouze zdravotnický personál s respirátory FFP3, které by případnému koronaviru odolaly. Kromě respirátorů používali třeba brýle nebo roušku se štítem, celotělový plášt a rukavice.

„Jeden lékař přes víkend v těch denních službách, jeden lékař z víkendové služby a samozřejmě sestřička, která tam byla po dobu své směny a střídaly se během dne. Nedokážu to úplně přesně říct, musela bych to spočítat, ale zhruba deset osob,“ řekla Roháčová o tom, kolik lidí s pacienty přišlo do kontaktu.

„Je to zvláštní režim, dávají si pozor, aby tam nechodili příliš často,“ doplnila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Dávají si pozor i na to, aby ten kontakt nebyl těsný, pokud to není nezbytné,“ dodala. Do kontaktu s personálem se pacienti dostali třeba při měření teploty nebo, když jim nesli jídlo.

Co bylo v Číně se snaží vytěsnit, míní primářka

Primářka Roháčová zjišťovala u pacientů hlavně jestli se cítí v pořádku a jestli jim něco nechybí. Prý byli spokojeni i s jídlem. O tom, jaké to bylo v Číně ale moc mluvit nechtěli.

„Já si dokonce myslím, že se to snaží trošičku vytěsnit. Pro ně samozřejmě je to nepříjemná životní zkušenost,“ řekla Blesk Zprávám.

Video  primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová   - Sabina Dračková, Blesk
Video se připravuje ...

Podle Roháčové se k tomu, co se tam dělo nebudou chtít pacienti vracet. „Protože oni vlastně nemohli vycházet v místě toho přechodného bydliště a museli úzkostlivě dodržovat pravidla,“ dodala.

Propuštění jako světlo na konci tunelu

„Hlavně to čekání, než se dostali z té oblasti. Sledujeme to i médiích, že ti lidé, co jsou na těch lodích, tak to pro ně není nic příjemného, protože jsou vlastně uzavřeni v tom prostoru a nevědí ani jak dlouho,“ připomíná Roháčová s tím, že pro pacienty bylo dobré, že věděli, kdy přesně Bulovku opustí.

„To pro ně bylo to světlo na konci tunelu,“ řekla primářka. „Myslím, že dneškem to z nich spadne,“ dodala. Psychicky podle ní pacientům pomohlo, že viděli, jak se o ně starají a vědí co mají dělat.

Video  Chřipka a Češi: „Nevěří očkování, radši věří fámám,“ řekla hygienička  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Jednalo se o pět pacientů, zdravých lidí, kteří byli v epicentru té epidemie, takže vzhledem k tomu, že nebylo možno vyloučit, že by s tím virem mohli přijít do styku a mohli být nakaženi, přijala se opatření taková, že budou v izolaci po dobu inkubační doby (...) U těchto pacientů to spočívalo v měření teploty, zjišťování subjektivního zdravotního stavu, podávání potravy. Ten kontakt byl minimální,“ podotkla Roháčová.

Jágrová upozornila, že byli pacienti testováni raději hned dvakrát. „Testy byly tzv. na jistotu. Světová zdravotnická organizace doporučuje testovat při změně zdravotního stavu. Tady žádná změna zdravotního stavu nebyla. Přesto byli dvakrát testováni. Abychom věděli, že jsme stoprocentně bezpeční, tak proto byli testováni dvakrát,“ uvedla doktorka Jágrová. Roušky používali pacienti do výsledků prvního negativního vyšetření. 

Video  Tisková konference: Nemocnice Na Bulovce propustila pacienty, kteří před dvěma týdny přicestovali z Číny a byli testováni na koronavirus.  - Blesk Zprávy/Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Propuštění pacienti byli sledováni i kvůli potvrzenému koronaviru ve speciálu, který je dovezl do Francie.

Tahle pětice se nenakazila. Seděli na úplně jiných místech, než byl ten nemocný. Ale ten kontakt tam byl. My musíme vždy rozlišovat ten přímý a nepřímý kontakt, to je pro nás velmi důležité, protože ten přímý kontakt je kontakt první linie a ten se vždy bude řešit takovouhle izolací jako u těchto pacientů,“ upozorňuje Jágrová.

Považují je za zcela zdravé

„Pokud by se stalo, že by ten pacient byl pozitivní a měl tento typ viru, což samozřejmě nemůžeme do budoucna vyloučit, potom ti pacienti jsou také na samostatné jednotce a v podstatě jsou ošetřováni personálem týmu pro rizikové nákazy,“ doplnila Roháčová.

Na dotazy, zda hrozí nebezpečí, když byli propuštěni domů, reagovala slovy: „Podle současných poznatků o této nemoci, která je nová, ten virus má jiné vlastnosti, než jsme byli zvyklí (...), ale za současných poznatků ty lidi považujeme za zcela zdravé, a proto je můžeme samozřejmě také propustit.“

Pět Čechů přiletělo z čínského epicentra nákazy koronavirem. Po příletu putovali do karantény, po krátkém spánku podstoupili testy Pět Čechů přiletělo z čínského epicentra nákazy koronavirem. Po příletu putovali do karantény, po krátkém spánku podstoupili testy | Václav Burian

77 testů na koronavirus v Česku

V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno 77 lidí, u nikoho se nemoc neprokázala, řekl dnes novinářům před jednáním vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„V Praze bylo 25 lidí, tito byli dvakrát, takže 30 odběrů (...) Tady je vidět, že se na to onemocnění myslí, což je úplně pozitivní. Je dobře, že se na to myslí a že většina těch odběrů byla spíš pro jistotu, než aby tam byly úplně nějaké přesné indikace. Z těch našich 25 pražských byli asi tři takoví, u kterých jsme se obávali, že tam by ten virus skutečně mohl být, ale všichni byli negativní,“ dodala Jágrová. Připustila ale, že o viru se toho stále mnoho neví a sbírají se všechna možná data.

Video  Češi z Wu-chanu jsou doma: Odvezli je rovnou na Bulovku  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

aIIahakbar ( 17. února 2020 18:43 )

(17. 02. 2020 18:36)reagovat nahlásit

Evka4 ( 17. února 2020 14:49 )

nefritek: Mám dva syny, do manželství jim nekecám. Oba jsou v pohodě, jeden 14 let, druhý 4 roky. Snachy mám ráda a jsem šťastná, že se k nim kluci chovají stejně hezky, jako ke mně.

nefritek ( 17. února 2020 14:37 )

"Jak se kluk chová ke své matce, tak se chová i k manželce"
Už dlouho jsem nečetl nic vtipnějšího.
Mamámek totiž velmi rozlišuje maminku a manželku

nefritek ( 17. února 2020 14:34 )

Jestli sis doma vypěstovala něco podobného 21letého, tak lituji každou holku, která k vám do rodiny v budoucnu zaberousí. Doufám, že včas vezme zpátečku. Protože takový mamánek už jiný nebude, ani ve 40 .

nefritek ( 17. února 2020 14:30 )

On jde do ciziny vzálené přes 8000km údajně studovat, kdyby tam nebyl problém, byl by tam doteď. Chtěl domů vyděšenej jak malej pes, o ostatních čtyřech ani nevíš. Je mu 21 !! Má volební rávo, před 30 lety by už měl po vojně , naštěstí pro něj mu ji už zrušili. Ten by se tam uplakal.
Nejsou mu 3 roky, není mu 5. Ale chová se tak

Zobrazit celou diskusi