Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko nezavede kvůli koronaviru plošné kontroly. Nebyly by racionální, tvrdí Vojtěch

Aktualizováno -
26. ledna 2020
16:34
Autor: trm, ČTK - 
26. ledna 2020
14:37

Pražské letiště zatím nezpřísní kvůli novému koronaviru bezpečnostní opatření. Důležitá je ale informovanost cestujících, řekl v neděli na mimořádné tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Česko ani nepočítá s tím, že by přerušilo leteckou dopravu s Čínou. Letiště je ale připravené na cílený screening lidí, kteří mají symptomy. Na zdejší lékaře se už obrátily dvě ženy. Nákaza se už dostala do Evropy, tři případy potvrdila Francie, na výsledky čekají v rakouské Vídni. 

Nebezpečný koronavirus se šíří z Číny, od konce loňského roku zabil 56 lidí, u dalších zhruba dvou tisíc je nákaza potvrzená. Z pevninské Číny se nemoc dostala do dalších 13 zemí. A podezření už se řešilo v neděli i v Česku.

„Dnes ve 12:15 přistálo letadlo z Kataru, z Dauhá. Během patnácti minut se dvě cestující dostavily na místo, kde je stálá lékařská služba. Pak došlo k jejich vyšetření a k přemístění obou cestujících na Bulovku,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci předseda představenstva letiště Václav Řehoř. U obou žen byly výsledky podle Vojtěcha negativní.

Lékaři jsou schopni odhalit, zda jsou lidé skutečně nakaženi, během pár hodin. Podle vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové jsou v Česku velmi moderně vybavené laboratoře.  „Vzorky jsme schopni vyhodnotit do šesti hodin,“ doplnila Macková.

Plošný screening včetně měření teploty cestujících české úřady neplánují. „Teplotní screening nemá smysl. Vzhledem k chřipkové epidemii bychom mohli získat zkreslené údaje. Určité symptomy koronaviru mohou být navíc potlačeny, proto není plošný teplotní screening racionální,“ řekla šéfka hygieniků Eva Gottwaldová.

Česko podle Vojtěcha ani nepočítá s tím, že by přerušilo letecké spojení s Čínou, podle ministra by to bylo „k ničemu“. „Takový krok by ale nebyl racionální. Fungují zde letecké spoje do České republiky s přestupem. Dvě pasažérky, které přistály v Praze se symptomy koronaviru, například přiletěly z Kataru. To bychom museli zakázat všechny spoje,“ vysvětlil Vojtěch.

Česko podle ministra postupuje v souladu s mezinárodními organizacemi, opatření jsou dostatečná. „Veškerý systém, tak jak je nastaven, je nastaven správně. Orgány ochrany veřejného zdraví jsou zcela v pohotovosti,“ řekl ministr.

Důležité je podle něj zvýšit informovanost pasažérů, kteří přilétají do České republiky, aby věděli, co mají dělat, pokud na sobě budou pozorovat symptomy onemocnění koronavirem. Cedule budou rozmístěny po celém letišti tak, aby všichni pasažéři kolem nich prošli. „Budou v češtině, čínštině, angličtině a připravujeme i další jazyky,“ řekl ministr. Mezi příznaky infekce patří dýchací potíže, horečka a kašel.

V pondělí ráno se kvůli koronaviru sejde bezpečnostní rada státu, kterou svolal premiér Andrej Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karambol ( 27. ledna 2020 09:47 )

dejte funkci dementovi a je vymalováno!!

sixtin ( 26. ledna 2020 20:43 )

No tak tam všechny nakazíš, co jiného .

sixtin ( 26. ledna 2020 20:36 )

To jen letiště Heathrow zcela iracionálně zavádí oddělené prostory pro pasažéry cestující z oblastí postižených novým koronavirem.
Ani ustrašeně nečekali na středeční krizovou schůzku WHO

jany ( 26. ledna 2020 19:23 )

zrovna mam za sebou domluvu plicniho vysetreni, novy pacient, a termin byl asi tyden, novy pacient, neakutni. tohle by slo jiste hned

ivalen ( 26. ledna 2020 18:24 )

8vox8: za sociku matka i děda léky na tlak užívali, já dnes taky a necinkal jsem ... co tam máš dál?

Zobrazit celou diskusi