Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tady bojují Češi se smrtícími viry! Bulovka na koronavirus testovala dva lidi, podezření se nepotvrdilo

Aktualizováno -
27. ledna 2020
15:14
Autor: luv, pom, ČTK - 
27. ledna 2020
05:01

Nemocnice Na Bulovce hlásí, že je připravená. Podezřelé osoby, které by mohly být nakažené nebezpečným koronavirem, poputují přímo na Kliniku infekčních, parazitárních a tropických nemocí. Jde o jediné specializované pracoviště tohoto druhu v Česku. Experti tam potvrdí nebo vyvrátí nakažení koronavirem během několika hodin. Dosud na Bulovce vyšetřovali s podezřením na koronavirus dva pacienty, oba měli testy negativní.

Na infekčním oddělení Bulovky mají vypracované speciální postupy péče o nakažené pacienty koronavirem, který se rychle šíří z Číny do celého světa. Na jeho nákazu zemřelo už přes osmdesát lidí. Na Bulovce zatím na koronavirus testovali dva pacienty. „V pátek jsme vyšetřili jednoho pacienta s negativním výsledkem, dnes čekáme na výsledek od pacientky z Brazílie, která byla přijata dnešní noc, tento výsledek ještě není dostupný,“ řekla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce na tiskové konferenci ve 14:30. Ani u ní se podezření nepotvrdilo, doplnila nemocnice později s tím, že žena, jež cestovala po jihovýchodní Asii, dál zůstává v karanténě, ale může být i doma. 

Vyšetřovací set, který mají v pražské nemocnici na Bulovce k dispozici, dokáže vyloučit či potvrdit virus v rámci několika hodin. Jaký by byl postup, kdyby se v Česku koronavirus skutečně objevil?

„Potenciální pacienti s potvrzenou nákazou koronaviru podléhají respiračnímu izolačnímu režimu. Byli by umístěni na samostatné pokoje, kam by měl přístup pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami - plášť, rukavice, respirační rouška, čepice a brýle," uvedla Herrmannová. Nemocnice je na tuto možnost připravena dvěma speicálními lůžky, které je schopna v případě potřeby navýšit.

Dvě kritéria

Nákaza je podobná chřipce, projevuje se jako infekce dýchacích cest, tedy horečkou, kašlem či pocitem ztíženého dýchání. Přenáší se z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o takzvanou kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem.

Rozhodnutí o tom, zda pacient bude přijatý na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce, izolován a vyšetřen, záleží podle mluvčí nemocnice na splnění dvou kritérií - klinického a epidemiologického. To znamená, že pacient má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání a současně pobýval v ohnisku nákazy, a to maximálně 14 dní před projevem příznaků, nebo byl ve stejném časovém odstupu v kontaktu s osobou nakaženou tímto virem. Státní zdravotní ústav poté ze vzorků krve určí, zda je nález pozitivní, či negativní.

Tisková konference ke koronaviru. Tisková konference ke koronaviru. | Blesk/Alexandr Malachovský

Pokud pacient splní jen klinická kritéria, tedy má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání, vyšetří ho lékař a není izolován. V případě, že tyto příznaky nemá, ale byl v ohnisku nákazy, je po domluvě s epidemiologem odeslán do domácí izolace - karantény. Karanténa trvá 14 dní, během níž osobu po telefonu sleduje epidemiolog, pacient si musí pravidelně měřit teplotu a pozorovat příznaky. Když se u něj v během čtrnáctidenní inkubační doby klinické příznaky projeví, je zajištěn jeho převoz do nemocnice k izolaci a vyšetření.

V případě podezření na koronavirus je podle odborníků z Bulovky nejlepší lékaři zatelefonovat. Člověk musí nahlásit, kde cestoval a jaké má příznaky. Lékaři podle toho vyhodnotí, jaké další kroky je nutné udělat.

„Není prokázáno, že by člověk byl infekční předtím, než má příznaky,“ vysvětlila Herrmannová. Do karantény tak spolu s nemocným musí jen lidé, kteří byli spolu s ním v době, kdy se u něj příznaky projevily. V případě hospitalizace se dělá výtěr z nosohltanu a odebírá krev.

Hygienička: Riziko nákazy v Česku tady je

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové není zatím jasné, zda a kdy se sem nějaký případ nakažení dostane. „Riziko, že by se nákaza mohla dostat do Česka, tady je. Je vyhodnocováno jako riziko střední,“ řekla hygienička s tím, že u nás se situace monitoruje.

Laboratoř BLS3 - Pracoviště, kde lze zkoumat ty nejnebezpečnější viry a bakterie. Laboratoř je propojena s centrálním velínem, který 24 hodin denně kontroluje tlak vzduchu a hlídá, aby nedošlo ke kontaminaci. Laboratoř BLS3 - Pracoviště, kde lze zkoumat ty nejnebezpečnější viry a bakterie. Laboratoř je propojena s centrálním velínem, který 24 hodin denně kontroluje tlak vzduchu a hlídá, aby nedošlo ke kontaminaci. | Foto Blesk – Martin Přibyl

Přísná opatření se ale týkají hlavně Číny, odkud virus pochází a která už v několika svých městech vyhlásila karanténu. Gottvaldová upozorňuje, že lidé, kteří cestují do jihovýchodní Asie či Číny, by měli být obezřetní a respektovat hygienická pravidla.

Dodržovat hygienu a vyhýbat se obchoďákům

Základní hygienu by ale měli dodržovat i Češi a to obzvlášť teď, kdy řádí chřipky. Příznaky nemoci jsou totiž dost podobné: mj. dušnost, kašel nebo zvýšená teplota. Podle hygieničky Gottvaldové jde o taková opatření: dostatečné umývání rukou, dezinfekce rukou, vyhýbání se místům, kde je velké množství lidí, jako například v nákupních centrech.

V laboratořích na Bulovce jsou připravení na testování možných nakažených nebezpečným koronavirem:

Video  Supermoderní laboratoř v Nemocnici Na Bulovce  - Jan Jedlička, Kristýna Beránková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi