Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koncert pro „smetánku“ otevřel Státní operu. Babiš vyvedl Moniku i děti a laškoval s Orbánem

Aktualizováno -
5. ledna 2020
21:35
Autor: ČTK - 
5. ledna 2020
16:45

Slavnostní koncert v neděli večer znovuotevřel historickou budovu Státní opery Praha, jejíž rekonstrukce stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Začal předehrou opery Richarda Wagnera Mistři pěvci norimberští. Zahajovacího koncertu nazvaného Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis se účastnili politici a osobnosti kultury. Operní gala se konalo přesně 132 let od prvního otevření Státní opery, tehdy Nového německého divadla.

Na znovuotevření Státní opery dorazil například maďarský premiér Viktor Orbán, také pověřenkyně spolkové vlády pro kulturu Monika Grüttersová, účastnili se i velvyslanci několika zemí.

Z českých politiků přišli mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou, kteří předtím poobědvali v Lánech, zástupci vlády - třeba ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) či ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nebo primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Koncert navštívilo také mnoho kulturních osobností, mimo jiné herci Miroslav Donutil a Jaromír Hanzlík, houslista Václav Hudeček a zpěvák Richard Krajčo.

„Jsem moc rád, že jsem byl pozván, protože ta budova je opravdu krásná. Doufám, že zde budou hrát také krásné opery. A jsem rád, že jsem mohl poprvé vzít do společnosti svoji vnučku. Myslím, že to pro ni bude velký zážitek, protože jí je 13 let a až jí bude třeba 30, bude moci říct, že kdysi byla s dědou na otevření Státní opery,“ řekl ČTK Hanzlík.

Videomapping na budově zrekonstruované Státní opery. Videomapping na budově zrekonstruované Státní opery. | Reuters

„Nové německé divadlo nebylo v 19. století jenom německé divadlo, ale i rakouské, maďarské a s prvky židovské kultury. Státní opera je významnou součástí kultury pražské a české. My jsme s Dvořákem, Smetanou, Janáčkem a Martinů hudební velmoc, a tak byl ten dialog strašně důležitý. Dnes se tady propadneme do roku 1888 a bude zajímavé, jestli to bude silný podnět pro to, aby se toto nádherné divadlo stalo podobným partnerem, jako bylo v minulosti,“ řekl Zaorálek.

Ministr kultury věří, že znovuotevření Státní opery bude „silný šťouch, který pomůže dostat do divadla možná lidi, kteří v něm dosud nebyli“. „Byl bych rád, kdyby se v divadle potkávaly nejen různé světy 19. století v malbách a architektuře s moderním světem různé techniky, ale aby se tady potkávalo různé publikum. Ta rekonstrukce je velkou šancí dát podnět české kultuře,“ dodal Zaorálek.

Premiér Andrej Babiš dorazil s celou rodinou. Premiér Andrej Babiš dorazil s celou rodinou. | Blesk:Michal Protivansky/CNC

Babiš se radoval: Máme další zrekonstruovaný kulturní stánek

Premiér s rodinou dorazil téměř hned po novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. S maďarským protějškem Orbánem se vřele vítal, společně si pak budovu prohlédli.

„Vidíme, že se podařilo zrekonstruovat jeden z nejhezčích operních domů v Evropě. Mám radost, že po Národním muzeu máme další zrekonstruovaný kulturní stánek, který nám postavili naši předci. Na řadě je nyní Nová scéna Národního divadla, Invalidovna a začali jsme Císařské lázně (v Karlových Varech). V Národním investičním plánu máme i obnovu kulturních památek za 47 miliard korun,“ uvedl v projevu na setkání s hosty premiér Babiš.

Součástí znovuotevření Státní opery je také videomapping, který byl spuštěn 1. ledna se začátkem roku 2020. Projekce na historickou budovu skončila v neděli, zhruba dvě hodiny před koncertem ji sledovaly desítky lidí. 

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky. Komplexnější opravu prodělala budova naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století. Při nynější generální rekonstrukci, která začala v březnu 2017, dostala například nové jevištní technologie či moderní zkušebny. Opravu mají za sebou baletní, orchestrální i sborový sál a zázemí umělců. Přibyla křesla, která nyní obsahují individuální titulkovací zařízení, nová je i opona.

barde ( 7. ledna 2020 16:11 )

To píše o tobě, ty starej červavej komouši!

barde ( 7. ledna 2020 16:09 )

Psát sem může co chceš, ty straje červavej komouši!

Evka4 ( 7. ledna 2020 13:53 )

barda: Havel byl ožrala a zloděj, který kradl peníze pro disidenty. Co to bylo za chcípáka zrůdu by tě řekl Milan Kundera s manželkou...Tak zklidni hormon.

barde ( 7. ledna 2020 06:32 )

No tak nekecej a nelži.

barde ( 7. ledna 2020 06:29 )

Pravda někdy bolí, souchotino!

Zobrazit celou diskusi