Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ordinace i Ulice v Praze a okolí předčasně skončí. A Modrý kód se nevrátí vůbec

Aktualizováno -
6. ledna 2020
11:00
Autor: ČTK, sab - 
27. prosince 2019
18:10

Pražští diváci možná od ledna přijdou o své oblíbené pořady na komerčních televizích. V hlavním městě totiž 8. ledna kompletně skončí televizní vysílání DVB-T. Tedy to, které je možné přijímat zdarma na klasickou anténu. Kdo se nevybavil novou televizí nebo aspoň set-top-boxem, neuvidí už tento den premiérový díl Ulice a přijde i o Výměnu manželek. Další z oblíbených seriálů televize Nova, Ordinace v růžové zahradě, už poběží také jen ve standardu DVB-T2. Po vánoční pauze už se v Praze v původním digitálním formátu vysílání nevrátí ani seriál televize Prima Modrý kód.

Už tento týden skončí v Praze vysílání komerčních televizí, jako jsou Nova a Prima, ve standardu DVB-T. Na 8. ledna připadá vypínání vysílačů v tomto standardu na Žižkově, Ládví, Novodvorské a Olšanské ulici. Vyplývá to z Technického plánu přechodu. Po veřejnoprávní České televizi, která v Praze vypnula svůj multiplex již loni koncem listopadu, se tak odmlčí i zbývající tři celoplošné sítě DVB-T. Metropole tak, až na regionální sítě, přejde na vysílání ve standardu DVB-T2.

V DVB-T2 sítích budou vysílané stanice Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2 a Radio Proglas.

Od 7. ledna budou také vypnuty dva DVB-T vysílače České televize v lokalitách Votice - Mezivrata pro část středních a jižních Čech a Trutnov - Černá hora pro severní, východní a střední Čechy. Z obou lokalit více než rok vysílá DVB-T2 síť ČT, kterou tak mohou diváci naladit již nyní.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma rychlým mobilním sítím. Telefonní operátoři v něm budou provozovat datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet. Diváci zase získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě. Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku.

Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo televizi přenášené po internetu.

Po Praze jsou s vypínáním na řadě Čechy

Vysílání komerčních stanic ve středních Čechách z Cukráku skončí 15. ledna. Už jen v DVB-T2 začnou podle serveru Televizníweb.cz šířit signál v lednu i další vysílače pro Středočeský kraj a také pro Královéhradecký a Ústecký kraj. V únoru budou následovat vysílače pro Plzeňský, Karlovarský a Liberecký kraj.

Podle průzkumu ministerstva průmyslu a obchodu je na přechod připraveno přes 60 procent domácností. Zbytek jej bude buď řešit na poslední chvíli, nebo přechází na jiný způsob příjmu signálu. O přechodu k placené kabelové, satelitní nebo internetové službě uvažují asi dvě procenta uživatelů DVB-T, zjistil nedávný průzkum Českých Radiokomunikací.

Přechod na standard DVB-T2 vyjde stát na zhruba jednu miliardu korun. Domácnosti podle odhadů vynaloží kvůli změně téměř pět miliard korun.

Evka4 ( 6. ledna 2020 16:49 )

Z čeho by byl Rychlý živ? Vždyť kromě těchto hovadin nic neumí..

Evka4 ( 6. ledna 2020 16:45 )

yosan: Ten vyšel ze šestý třídy a nevzali ho ani na horníka

Evka4 ( 6. ledna 2020 16:42 )

starypes: To by pochcípali. Za jeden natáčecí den mají prý 10.000,-Kč. Pokud se ne--rou do politiky, tak je mi to jedno. Jinak bych to hnala na pracák, holotu komediantskou.

zaka ( 6. ledna 2020 11:16 )

Já už myslel že ty blbárny opravdu skončí a mázl si bude hledat práci ale je vidět že to budou mít do důchodu

lubosbeyr ( 29. prosince 2019 19:10 )

Zobrazit celou diskusi