Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva vlaky „prosvištěly“ stopku. Protijedoucí soupravy zastavili včas dispečeři

vlak společnosti Arriva (ilustrační foto)
vlak společnosti Arriva (ilustrační foto)  (Autor: Arriva)
Aktualizováno -
26. prosince 2019
14:31
Autor: ČTK - 
26. prosince 2019
12:37

Dva incidenty na železnici, při nichž strojvůdci porušili zákaz jízdy, se dnes staly ve Středočeském kraji. U Mladé Boleslavi projel ráno rychlík společnosti Arriva návěstidlo se signálem stůj a poškodil při tom výhybku. Nikdo se nezranil, protijedoucí vlak byl včas zastaven, řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. U Hořovic na Berounsku zase projel návěstidlo zakazující jízdu osobní vlak Českých drah a dostal se na kolej, po níž jel proti němu rychlík. Oba vlaky zastavily na pokyn dispečerů dva kilometry od sebe. Nikomu se nic nestalo a nevznikly žádné škody, uvedl Drápal.

Návěstidlo zakazující jízdu projel rychlík Arrivy na trase z Rumburka do Kolína. „Vlaková cesta ohrožena nebyla,“ dodal Drápal. Protijedoucí vlak byl bezpečně zastaven ve stanici Mladá Boleslav. Mimořádnost se stala kolem 09:15, provoz na trati byl obnoven v 11:40. České dráhy i Arriva zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Vlak podle mluvčího Arrivy Martina Faráře projel návěstidlo ve stanici Mladá Boleslav - Debř, stihl zastavit ještě ve stanici, nikdo tak nebyl ohrožen. Arriva podle něj zajistila pro cestující náhradní autobusy, incident bude interně prošetřovat. „Nechci spekulovat, co bylo příčinou, počkejme na vyjádření strojvedoucího a drážního úřadu,“ řekl Farář.

Podobný incident se stal u Hořovic, kde strojvůdce osobního vlaku nedovoleně vjel za návěstidlo zakazující jízdu a jel po stejné koleji, po níž se proti němu blížil rychlík. Dispečeři ale podle Drápala včas zareagovali a na jejich pokyn strojvedoucí zastavili soupravy dva kilometry od sebe. Provoz na trati spojující Hořovice s Berounem a Prahou byl dopoledne omezen, vlaky nabraly až hodinové zpoždění, v úseku Zdice - Beroun musely České dráhy některé spoje odřeknout. Oba případy nyní vyšetřuje Drážní inspekce.

Arriva se potýká s problémy na železnici od změny jízdních řádů v polovině prosince. Soukromá společnost nově jezdí na linkách Praha-Tanvald, Kolín-Nový Bor, Praha-Rakovník a Praha-Písek-České Budějovice. Ministerstvo dopravy zaznamenalo například problémy s prodejem jízdenek ve stanicích, odřeknutí vlaku Čížová - Praha a netopící soupravu na trase Praha-Tanvald.

krtek. ( 28. prosince 2019 12:49 )

to tam přátelé ze sždc mají nějaký bordel , vlak byt i jednoucí na červenou by ty závory měl shodit obsazením kolejového úseku

racerunner ( 26. prosince 2019 17:28 )

Tiskovy mluvči společnosti Arriva lže. Bydlime ve stanici MB Debř. Vlak projel stanici na červenou bez zastavení a pokračoval v plné rychlosti přes otevřený přejezd frekventované silnice ( závory nebyly dole ). Zastavil až 1.5 km za stanicí. Mohlo dojít k obrovskému neštěstí!

Lucio1 ( 26. prosince 2019 17:15 )

Je to stejně pohoda, že u nás vlaky jezdí tak 80-100., přece jen při 300 by bylo po legraci..

satelit ( 26. prosince 2019 17:13 )

Při té obrovské rychlosti a skvělé technice, kterou ČD disponují, se není čemu divit, že se občas něco přihodí. Ještě že sedí bába v boudě a všechno vidí. Zaplať Bůh!

adinaha ( 26. prosince 2019 16:24 )

S těmi vlaky ARRIVA jsou často problémy - včera jsem chtěla jet spojem v 13:29 z Vysočan do Neratovic a vlak, začínající na Hlavním nádraží, měl zpoždění 35 minut. Je možné, že nakonec se zpoždění ještě zvýšilo, jela jsem raději osobákem ČD a bez problémů. Jak je možné, že rychlík má takové zpoždění už při výjezdu ze stanice Hlavní nádraží, když tam začíná?

Zobrazit celou diskusi