Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

VYSÍLALI JSME: Pavel Novotný v boji o pomník v Řeporyjích. Odpůrcům slíbil překvapení

Autor: jim - 
10. prosince 2019
19:26

Pro kontroverzního starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) nastane dnes od 20 hodin den D. Zastupitelé městské části budou rozhodovat o záměru vybudovat pomník vlasovcům, kterých při osvobozování Prahy v květnu 1945 padlo asi 300. Nápad odsoudilo ruské ministerstvo zahraničí i ruská ambasáda v Praze. Hlasování budeme streamovat od 20:00. Starosta přitom slíbil, že pokud se někdo pokusí zasedání narušit, tak ho čeká velké překvapení.

O záměru postavit v Řeporyjích pomník sovětským vojákům informoval veřejnost Pavel Novotný ve čtvrtek 14. listopadu na twitteru: „Přednesl jsem tu projev. O tom, proč Řeporyje bez debat o historických kontroverzích našly místo pro první pomník vlasovců v ČR. Příští rok bude stát,“ napsal. Od té doby se rozjel pořádný kolotoč událostí.

O několik dní později se proti tomu negativně vyjádřila ruská ambasáda a mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová: „Hodnotíme to jako zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin,“ uvedla mluvčí. Všemu pak nasadil Pavel Novotný korunu, když přijal pozvání do ruské státní televize Russia-1, kde se do Rusů pořádně opřel: „Usmívám se, protože říkáte jenom lži,“ zahájil svůj projev a pokračoval: „Nestavíme pomník Vlasovovi, ale stavíme pomník 300 padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, kteří padli při osvobozování Prahy. Nevím, ten pán, který mluvil, jestli je opilý nebo zfetovaný,“ nenechal si líbit zkreslování historie přizvaných ruských odborníků.

Podle Pavla Novotného má pro svůj projekt podporu také u občanů v Řeporyjích a bez jejich souhlasu by tento nápad nikdy neprezentoval. Konečné slovo však budou mít sami zastupitelé městské části. Jestli v Řeporyjích do května 2020 vyroste pomník vlasovcům, se rozhodne hned v prvním bodu od 20:00.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

meksiko ( 10. prosince 2019 21:55 )

Tenhle sebestředný načlověk na počátku mluvil sám za sebe . Později se začal nesmyslně dovolávat vlády a prezidenta, ještě později se přitulil k sukni manželky a nyní se dovolává toho, že pro svůj nápad má podporu v Řeporyjích. Tak tím měl v té ruské televizi začít, mluvit jako starosta zastupující stejné blby jako je on. Klidně by je mohl veřejně jmenovat, aby byli také slavní . Takže sestra, manželka, táta.. kdo dál ?

e.lesanova ( 10. prosince 2019 20:41 )

Tak buď je zastupitelstvo ze stejné ksidlo líhně, jako jejich "hlava" nebo musí být teď práce na radnici na psychiatra...

Ocicko ( 10. prosince 2019 20:38 )

Co to je za kr.vu ta animka. Zřejmě má takový intelekt jako ten blbej Novotný.

Tara-Tara ( 10. prosince 2019 20:30 )

souhlas Juras1...

Jiri Kazlepka ( 10. prosince 2019 20:24 )

Tak šup magore Novotný, že by do rána zase oheň?🤪

Zobrazit celou diskusi