Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku chybí péče o umírající, varují lékaři. Dvě třetiny zemřou v nemocnicích

Ilustrační foto
Studio Blesk – paliativní péče (druhá část)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
9. prosince 2019
21:51

V nemocnicích, kde umírá 65 procent lidí, vznikají týmy zaměřené na takzvanou paliativní medicínu, tedy péči o umírající pacienty. Ve velké nemocnici jejich péči potřebují stovky lidí za rok. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci Fakultní nemocnice (FN) Královské Vinohrady.

Problematické je zatím financování takové péče. V sedmi nemocnicích je fungování týmů podpořené z evropských fondů, celkem bude na 21 měsíců k dispozici 41 milionů korun. V pilotním provozu se zjistí reálné náklady a vytvoří metodika. „Do budoucna by péče měla být hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„V průměru leží ve FN Královské Vinohrady 30 pacientů, kteří během hospitalizace zemřou. Denně jsou přijatí tři,“ popsal situaci v nemocnici s 1100 lůžky primář 1. interní kliniky FN Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Martin Havrda.

Ročně péči tamního paliativního týmu potřebuje podle Havrdy asi 400 lidí. Dvě třetiny z nich mají rakovinu. Přibývá ale ostatních nemocí, zejména selhání některých orgánů. Třetina z těchto pacientů přímo v nemocnici zemře, ostatní jsou propuštěni domů nebo do péče hospiců.

„Zatímco dříve jsme mohli pacientovi jen oznámit, co mu vlastně nabízíme za péči, dnes se musíme ptát, jakou péči si přeje dostat, jakou je ještě ochoten snášet,“ vysvětlil Johan Menten z univerzitní nemocnice v belgické Lovani. Je podle něj třeba změnit smýšlení zdravotníků, otevřeně s pacienty debatovat a zjišťovat jejich názor.

Lidé jezdí do nemocnice umírat

V ČR umírá ročně asi 108.000 lidí, zhruba 65 procent zemře v nemocnici. Ze statistik vyplývá, že velká část je do nemocnice převezena na poslední dny či hodiny života. Průzkumy ale ukazují, že až 80 procent lidí si přeje umírat doma. Podle odborníků z oblasti paliativní medicíny, která se péči o umírající věnuje, je domácí péče i levnější. Alternativou jsou také hospicová zařízení, kde pacient umírá pod dohledem zdravotníků, ale s rodinou a v prostředí bližším domácímu než nemocnice.

Součástí paliativního týmu je kromě lékaře také dětská sestra, sociální pracovník a psychoterapeut či psycholog. Kromě mírnění příznaků nemocného se starají také o jeho rodinu, které se snaží usnadnit život s nevyléčitelně nemocným a připravit ji na jeho smrt. Poté rodinu provázejí i obdobím truchlení.

agfor ( 10. prosince 2019 14:29 )

To je zajímavé. Starám se o 92 letou, lékaři zmrzačenou, matku a nemám nárok na nic.

Wells ( 10. prosince 2019 05:25 )

V nemocnicích se o ně naprosto nestaraji. Nacpou do nich sedativa aby spali a personál se nemusel starat. Je to lumpárna jak se s těmito lidmi kteří už se nemůžou ani nijak bránit zacházi. Ti stařečkové a babičky jsou chudáci. Jednou na jejich místech budou ležet jejich zaměstnanci a dostanou stejnou péči. Je to smutný, velice smutný.

agfor ( 9. prosince 2019 22:03 )

Nechybí. O staré a nemocné pečují děti, i když na to pak doplácí - nemohou chodit do práce a na rozdíl od nikdy nepracující menšiny nedostávají ani korunu.

Zobrazit celou diskusi