Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak přežít vánoční večírek? Jezte, dejte dvě piva a připravte si výmluvu, radí lékaři

  • Autor: Sabina Dračková - 
    7. 12. 2019
    16:10

    Vánoční večírky jsou v plném proudu, lékaři je ale jen neradi vidí. Doporučují vypít maximálně skleničku vína nebo jedno dvě piva. I přesto, že stále upozorňují, jaký je pití alkoholu problém, Češi si nedají říct. Ve spotřebě lihu jsou zdejší mezi prvními na celém světe. A to se ukazuje i v prosinci, který je nabitý všemožnými vánočními večírky a setkáními. Lékaři poradili, jak to nepřehnat i jak vyzrát na kocovinu. Kdo má dotazy nebo problémy, může zavolat na Národní linku pro odvykání na číslo 800 350 000.

    Ostuda u kolegů, bolavá hlava, ztracený mobil. To jsou časté následky vánočních firemních večírků. Lví podíl na všech faux pas má většinou alkohol. S tím to totiž Češi rádi přehání. Více než 1,5 milionů našinců podle statistik spadá do kategorie rizikového pití alkoholu.

    I přesto, že by doktoři byli raději, kdyby se nepilo vůbec a pití nebylo bráno jako normální věc, pro příležitostné akce dali dohromady několik rad. Nejprve ale řekli, kolik je maximálně možné vypít alkoholu tak, aby bylo zdravotní riziko jen nízké.

    Dvě piva a dost

    Lékaři přivírají oči nad tím, když si ženy dají zhruba jeden standardní alkoholický nápoj za den a muži maximálně dva. Ovšem ne každý den. Dva dny v týdnu by člověk neměl alkohol pít vůbec. V praxi to tedy znamená jedno nebo i dvě velká piva, nebo sklenky vína s pauzou každý třetí den. Na další konkrétní tipy se podívejte na další stránce.

  • 1.Prevence je nutná

    To, že dát si skleničku denně je zdravé, je mýtus. I tady totiž lékaři podotýkají, že se nejedná o zdraví prospěšné pití. Jde pouze o to, že zdravotní rizika jsou pak nižší, než když se pije víc. Nic to ale nemění na tom, že alkohol je zkrátka pro organismus toxický vždy.

    Problém je ale to, že pití se u nás nebere jako něco výjimečného. Naopak je společensky přijatelné. „Společensky žádoucího snížení spotřeby alkoholu a tudíž i snížení zdravotních a sociálních dopadů lze dosáhnout pouze dlouhodobou strategií kombinující regulační a preventivní opatření,“ řekl Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví.

    Video  Nebezpečí, které pro dospělé lidi skrývá alkohol, ukazuje bez servítek oficiální video.  - Ministerstvo zdravotnictví ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Je potřeba si dát limit

    Pro ty, kteří se zajímají o své zdraví, lékaři mají pár tipů i k samotnému pití. „Stanovte si maximální množství alkoholu, které za den chcete vypít, připravte si odpovědi na odmítnutí nabídek alkoholu nad Váš limit. Například ‚nechci, už jsem měl dost‘, ‚řídím‘ a podobně,“ poradili experti z Národní linky pro odvykání.

    Funguje podle nich staré dobré pravidlo se před pitím najíst. Špatné je pít na lačný žaludek. Když už někomu řeknete, že další skleničku nechcete, neměli byste podle doktorů rozhodně polevovat. „Nepijte, co jste odmítli, nenechte se přemluvit,“ řekli.

    Odborníci radí, aby se lidé na večírku nenechali přemlouvat k dalšímu pití alkoholu. Odborníci radí, aby se lidé na večírku nenechali přemlouvat k dalšímu pití alkoholu. | istock.com

  • 3.Není panák jako panák

    Důležité je i vybrat si, jaký alkohol budete pít. I u tvrdého alkoholu jsou totiž velké rozdíly mezi jednotlivými druhy. Zatímco griotka má obsah alkoholu okolo 25 procent, vodka může mít klidně až sedmdesát. „Pijte nápoje s co nejnižším obsahem alkoholu,“ radí proto lékaři.

    „Nepijte větší množství alkoholu najednou a prokládejte ho pitím vody,“ zní další rada. Při další se lékaři opět vrací k už zmíněnému limitu, který by si měl na začátku večírku každý stanovit: „Pokud vypijete více, než jste chtěli, pijte vodu a projděte se na čerstvém vzduchu.“

    Video  Dramatickou situaci ukazuje video, které má upozornit na nebezpečí pití alkoholu u mladých.  - Ministerstvo zdravotnictví ČR
    Video se připravuje ...

  • 4.Na kocovinu káva nezabere

    Časté rádoby zaručené rady na kocovinu lékaři vyvrátili. Po prohýřené noci nedoporučují sahat po lécích, kávě nebo energetických nápojích. Ideální léčba je pomocí minerální vody v kombinaci s procházkou.

    Lékaři zároveň upozorňují, že rozhodně nejde jen o následnou kocovinu. Kvůli alkoholu se umírá. Nadměrné pití může způsobovat demenci, kornatění cév, cirhózu jater či onemocnění ledvin. Alkohol stejně tak může přispět k neplodnosti či rakovině tlustého střeva a žaludku.

    „Sami Češi ale tento problém bagatelizují a neznají jeho negativní účinky objevené v posledních letech,“ vyplývá z průzkumu, který si nechala vypracovat Národní linka pro odvykání. To, že je prokázané, že nadměrné pití může způsobit i rakovinu prsu u žen, neví ani třetina dotazovaných.

  • 5.Pití je stejně nebezpečné jako kouření, říká expert

    Průzkum taky odhalil, že každý druhý má kolem sebe někoho, kdo má podle nich problém s alkoholem. Zároveň ale skoro polovina lidí podceňuje škodlivost pití. Uvedli totiž, že podle nich dva až tři alkoholické nápoje denně nejsou škodlivé. To se ale podle adiktologů pletou.

    „Pití alkoholu nás decimuje podobně jako kouření cigaret, přitom lidé rizika pití značně podceňují. I proto jsme služby Národní linky pro odvykání již před rokem rozšířili o tuto druhou nejčastější závislost,“ dodává prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

  • 6.Pomůžou odborníci po telefonu

    Na Národní lince pro odvykání jsou připraveni pomoct s nejrůznějšími problémy.

    „Linka funguje jak pro lidi, kteří si uvědomují svůj problém s alkoholem a neví, kam se obrátit, tak pro ty, kteří mají ve svém okolí někoho, kdo má problém s pitím alkoholu, a chtějí mu pomoci. Zavolat ale mohou i lidé, kteří chtějí zjistit, zda jejich pití nepřekračuje bezpečnou hranici a neohrožuje tak jejich zdraví,“ říká adiktoložka Kristýna Fišerová, vedoucí konzultantů Národní linky pro odvykání.

    Telefonní číslo je 800 350 000. Linku zřídil Úřad vlády a je zdarma. Vyškolení konzultanti se klientům věnují každý pracovní den od 10 do 18 hodin.

    Česko má ale i dále poměrně širokou síť služeb, kam se mohou lidé obrátit. Od praktických lékařů, adiktologických ambulancí po protialkoholní léčebny.

    Video  Bez příkras ukazuje možné následky pití v těhotenství video ministerstva zdravotnictví.  - Ministerstvo zdravotnictví ČR
    Video se připravuje ...

ladybug ( 8. prosince 2019 03:18 )

Co takhle britská královna? Každý den pije několik sklenic vína, gin, přitom je jí skoro 94 let
a ještě pracuje. kdybych já pila jako ona, tak by ze mně byla dávno alkoholička.

naidka ( 7. prosince 2019 16:33 )

Takže článek vytisknout a vzít si ho na podnikový večírek, popř. ho tam přečíst, aby měli v tom pití všichni jasno.

Zobrazit celou diskusi