Už od samého rána, kdy se trhy otevřely, se na 22metrový smrk ztepilý, jejich dominantu, chodí dívat stovky lidí. To největší lákadlo na ně ale čekalo až v podvečer: v 16:30 se náměstím rozezněly tóny z večerníčku Krkonošské pohádky a stromeček se letos poprvé slavnostně rozzářil. „Loni se to úplně nepovedlo, ale doufám, že letos ho rozsvítíme napoprvé,“ uvedl na jevišti u stromečku krátce před půl pátou primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) v narážce na minulý rok - tehdy zůstal po prvním odpočítávání stromeček v temnotě, povedlo se až napodruhé. Spolu s ním rozsvícení zahájili radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Strom na „Staromáku“ se slavnostně rozzářil 30. listopadu:

Video
Video se připravuje ...

Strom se na Staroměstském náměstí slavnostně rozsvítil 30. listopadu v 16:30. ČTK

Tentokrát vše klaplo na první dobrou. Na stromečku se mezi 600 vánočními koulemi postupně rozzářilo celkem 4,5 kilometru LED světel v teplé bílé barvě, modré světelné řetězy i na 40 andělů, kteří představují hlavní motiv letošních trhů. Dohromady smrk osvítilo zhruba 15 tisíc světelných bodů!

Celé představení trvalo necelé tři minuty a po jeho skončení následoval bouřlivý potlesk. „Jsem dojatý,“ komentoval pak skladatel Vadim Petrov, jenž hudbu zkomponoval a který návštěvníky na jeviště přišel pozdravit.

Dojatí byli i Pražané, na jejichž hlavy se se začátkem večera začaly snášet drobounké vločky mokrého sněhu. „Chodíme na rozsvěcení každoročně, takže na tlačenice už jsme si zvykli. Jsme moc spokojení,“ vyprávěl Blesk.cz Tomáš (35), který si svou malou dcerku posadil na ramena, aby o světélka nepřišla.

Ti, kdo nestihli dorazit už v půl páté nebo se na náměstí - stejně jako desítky lidí loni - nevešli, nemusejí zoufat. Světelné představení se bude opakovat každou hodinu až do 21:30, motiv z Krkonošských pohádek se bude střídat se skladbou Somewhere in My Memory od Johna Williamse známou z filmu Sám doma. Stejný harmonogram rozsvěcení je v plánu i v následujících dnech až do 6. ledna, kdy trhy končí.

Jak ho zdobili?

Strom, který náměstí zdobí, rostl celých 56 let na soukromé zahradě v Semilech. V neděli 24. listopadu ale nadešel jeho čas: 22metrový smrk ztepilý pokáceli, naložili na tahač a odvezli do 120 km vzdálené Prahy. Tam bez větších potíží dorazil v noci na úterý, ukotvit se ho podařilo napoprvé. Hned ráno pak začaly náročné přípravy - začali se činit dekoratéři, kteří na něj ze dvou plošin začali navěšovat nejprve všechna světla, pak teprve baňky, anděly, perníčky a další ozdoby. 

Stromeček je stejně jako celé trhy oděn do tradičních barev. „Jsou laděny do bílé, zelené, červené a zlaté,“ přiblížila Blesk.cz mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá, Hana Tietze. Na celém Staroměstském náměstí je podle ní zhruba 10 kilometrů světelných rozvodů. 

Vánoční jarmark Blesku

Pravou vánoční atmosféru si lidé mohou užít už od pátku - v Obchodním domě Kotva se v 9:00 otevřely největší vánoční trhy v Česku, Vánoční jarmark Blesku. Během 24 dní, až do 22. prosince, se v překrásných pohádkových dekoracích, které vyrostly ve třetím patře, vystřídá více než stovka prodejců. Na návštěvníky čeká spousta dobrot i vánoční zábavy, děti se zase mohou těšit na Ježíškovu schránku, divadélko, adventní dílničky i ukázky vánočních tradic a zvyků. Nenechte si ujít sváteční atmosféru opravdových Vánoc!

Fotogalerie
69 fotografií