Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel poslední československý premiér Jan Stráský (†78). Přítel Klaus truchlí

Aktualizováno -
6. listopadu 2019
21:43
Autor: for, ČTK - 
6. listopadu 2019
20:19

Dvojnásobný ministr a poslední premiér federální vlády Československa Jan Stráský zemřel. Někdejší ředitel Správy Národního parku Šumava zesnul ve věku 78 let. Na Štědrý den by přitom oslavil narozeniny. O smrti Jihočecha informoval Deník.cz. Dlouholetý přítel Stráského, exprezident Václav Klaus, uvedl, že ho zpráva velmi rozesmutnila.

Jan Stráský byl posledním premiérem ve federální vládě v roce 1992. Během své kariéry vystřídal také post ministra dopravy a ministra zdravotnictví. Působil i jako poslanec. 

O smrti bývalého šéfa Správy Národního parku Šumava informovala strakonická mutace Deník.cz. Bojoval proti kůrovci v dobách kalamity a  nařídil užívání chemických prostředků, aby se tohoto škůdce zbavil. 

Posledních několik let chodil Stráský jen s námahou. Po prodělání mozkové mrtvice byl totiž částečně ochrnutý. I přesto si svůj důchod užíval jako vášnivý turista.

Sám potvrdil, že cestování je jeho životní zálibou. „I v těžkých podmínkách pro vycestování z Československa v té době se mi podařilo navštívit desítky zemí – od návštěvy severní Afriky na motorce v roce 1969 až po horolezeckou expedici do Himálaje v roce 1979 skříňovým autem Avia, které nám mimochodem velmi pomohlo při přestavbě opuštěné školy na Libínském Sedle,“ napsal o sobě Stráský, když kandidoval do komunálních voleb v Prachaticích, které se staly jeho bydlištěm. 

Díky působení Stráského v různých sportovních funkcích se povedlo i v době železné opony stovkám sportovců dostat do zahraničí. Aktivně se účastnil i obnovy Klubu českých turistů. 

„Bylo to tóčo“

Deník.cz rovněž zavzpomínal na jeden z rozhovorů s Janem Stráským. „Bylo to tóčo,“ komentoval léto a podzim posledního roku společného fungování státu Čechů a Slováků. „Nikdo nevěděl, jak dlouho ještě bude federální uspořádání trvat,“ vzpomínal.

Jan Stráský vstoupil do vrcholové politiky až v červnu 1991, do té doby pracoval ve Státní bance československé. Ve vládě České republiky Petra Pitharta byl místopředsedou.

Narodil se 24. prosince 1940 v Plzni. Vystudoval obchodní akademii v Plzni a následně v letech 1963–1970 studoval filozofii a politickou ekonomii na Filozofické fakultě UK. Do roku 1998 byl členem ODS. Následně přešel do Unie svobody.

Popelník měl i u Klause

Stráský se nikdy netajim tím, že byl vášnivým kuřákem. „Kouřím trvale od šestnácti, teď už nemá cenu něco měnit,“ řekl v roce 2013 bývalý premiér, o kterém se říká, že měl jako jediný vždy k dispozici popelník i v bytě nekuřáka Václava Klause.

S Klausem, který výrazně ovlivnil jeho kariéru, se Stráský potkal po roce 1968 v pobočce SBČS v Praze 1. „Dva roky jsme sdíleli kancelář. Byli jsme stejně staří, měli jsme podobné zájmy,“ vzpomínal Stráský na začátek 70. let, kdy se s budoucí výraznou postavou české polistopadové politiky seznámil.

Exprezident ve středu večer prozradil, že ho zpráva o úmrtí Stráského zasáhla, byť o ozdravotním stavu svého přítele věděl. „Byl to člověk, o kterém jsem opakovaně říkal, že kdybych měl s někým sám putovat na severní pól, vybral bych si jeho,“ uvedl Klaus v prohlášení, které zaslal Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

„Honza Stráský byl po celá desetiletí jedním z mých nejbližších přátel a kamarádů. Osud nás svedl dohromady do jedné kanceláře, když nás po roce 1968 vyhodili z našich zaměstnání. Prožili jsme spolu mnohé,“ dodal Klaus.

Připomněl i chvíli, kdy se cesty dávných kamarádů a blízkých spolupracovníků rozešly - v roce 1997 patřil Stráský mezi členy ODS, kteří vyzvali Klause k odchodu z čela vlády. Později také vstoupil do Unie svobody. „Mrzí mne, že po takzvaném sarajevském atentátu odešel do tehdy se rodící Unie svobody. Ale dlouho tam nevydržel,“ napsal exprezident. 

Smutek Vojtěcha i Fialy

Po uveřejnění smutné zprávy se začaly snášet kondolence i z řad nejvyšších politiků. Jedním z nich je i současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

„Slušnost, která mu byla vlastní, dnes v politice tolik postrádáme. Upřímnou soustrast jeho nejbližším,“ přidal se také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Kondelnici přidal i současný šéf ODS Petr Fiala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 7. listopadu 2019 09:26 )

Prý se kdysi nedalo cestovat na Západ , Stráský i jiní mohli. Stráský, byl to ten politik co se prořekl,že nejdůležitější úkol který vláda dostala, od těch co řídili sametovou revoluci, bylo rychle vytvořit vrstvu miliardářů, tedy horních deseti tisíc ,která u nás chyběla. Pro ovládání politiků a celé země je nutná.

Pollo ( 7. listopadu 2019 06:12 )

Vyhledejte odbornou pomoc. Třeba se s tím dá něco dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa