Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda odmítla povinnou maturitu z matematiky v roce 2021. A zvedla platy učitelům

Aktualizováno -
30. října 2019
18:20
Autor: ČTK, for - 
30. října 2019
17:18

Vláda je proti zavedení povinné maturity z matematiky. Ve středu podpořila návrh ministra školství Roberta Plagy (za ANO) na zrušení plánu, podle něhož měli poprvé povinně z matematiky maturovat gymnazisté v roce 2021. Rovněž schválila růst platů učitelů o osm procent a koncepci výstavby armády do roku 2030 (KVAČR).

Ministr soudí, že je třeba nejprve zlepšit kvalitu výuky, včetně například zvýšení počtu učitelů, a až potom případně uvažovat o zavedení povinné zkoušky. Návrh změny nyní posoudí Sněmovna. Vláda požádala, aby poslanci novelu projednali ve zrychleném procesu.

„Je třeba, aby Sněmovna zaujala rychlé stanovisko, aby nejistota byla odstraněna,“ řekl Plaga novinářům po jednání vlády. Podle něho jde o studenty a jejich rodiče.

Od jara 2021 by se podle návrhu novely školského zákona měla také státní maturita omezit jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout ze státní úrovně zpět do škol.

Dosud platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Ve svém původním návrhu z konce února chtělo ministerstvo posunout tento termín na jaro 2022, kdy měla povinnost začít platit pro většinu ostatních maturitních oborů. V současnosti dělají všichni maturanti státní zkoušku z češtiny a vedle ní si většina vybírá cizí jazyk.

Učitelé si přilepší

Dalším tématem jednání vlády byly platy učitelů. O jejich zvýšení informovali Plaga společně s premiérem Andrejem Babišem (oba ANO). Ministerstvo práce a sociálních věcí připraví patřičné nařízení.

„Už není o čem jednat,“ uvedl Babiš na dotaz, zda považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené. Setkání s odbory mají Babiš a Plaga naplánováno na pátek.

Odbory požadují zvýšení základu platu o deset procent. Jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Zaměstnavatelé jejich požadavek podpořili.

Vláda počítá se zvýšením sumy na platy učitelů o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Plaga navrhoval, aby se tarify zvedly všem stejně o 2700 korun a zbývající čtvrtina peněz se využila na odměny.

Podle odborů by toto přidávání ve srovnání s jejich požadavkem bylo výhodné pro 23 000 vyučujících v nižších platových třídách, kolem 142 200 pedagogů by dostalo méně. Zatímco pevné navýšení by pomohlo především mladším pedagogům, percentuální růst zajistí vyšší ohodnocení i starším učitelům. Podle Babiše je přáním vlády, aby učili co nejdéle.

Platy učitelů byly ve veřejné sféře poslední, na jejichž růstu se vláda před začátkem příštího roku se sociálními partnery nedohodla. Ostatní zaměstnanci ve veřejné sféře v příštím roce dostanou navíc 1500 korun do tarifů, současně bude zrušena nejnižší tabulka tarifů, která se týká nejhůře odměňovaných profesí. Nejhůře placení si tak polepší více. Nárůst výdajů bude znamenat pro státní rozpočet zhruba dvě miliardy navíc.

Koncepce armády dostala zelenou

Vláda ve středu rovněž schválila koncepci výstavby armády do roku 2030 (KVAČR). Podle ní by armáda do roku 2030 měla mít až 30 000 profesionálních vojáků a 10 000 příslušníků aktivních záloh. V příštích deseti letech také plánuje nákup nových pandurů a tanků, samohybných minometů, děl nebo lehkých útočných vozidel pro výsadkáře. Pořídí i vrtulníky a bezpilotní prostředky.

Video  Výsadkář Zelinka: Hrozby ve světě jsou aktuální, modernizace a navýšení počtu vojáků je potřeba 
Video se připravuje ...

Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty je cílem zvýšit připravenost a rychlost reakce armády. Koncepce počítá s posílením schopností k řešení asymetrických a hybridních hrozeb a vytváří nové schopnosti, jako jsou kybernetické síly. Hlavním úkolem armády je podle něj obrana státu a jeho teritoria. Zároveň ale musí být schopná operovat v různých regionech, doménách a funkcích. Poznamenal, že kvůli okolnostem je nutné zrychlit modernizaci.

Za jeden z nejdůležitějších úkolů Opata v úvodním slovu koncepce označil výstavbu brigády těžkého typu do roku 2025. Pro její vyzbrojení armáda potřebuje nová pásová bojová vozidla pěchoty. Pořízení 210 strojů bude stát přes 50 miliard korun a bude největší armádní zakázkou moderní historie. Smlouvu chce ministerstvo obrany uzavřít v první polovině příštího roku, řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

ladybug ( 31. října 2019 05:19 )

Dnesjekrasnyden: maturovala sem v 1960 a matematika byla povinná. Maturovali sme na gymplu
z matematiky, češtiny, ruštiny a museli sme zvolit jeden vědecký předmět. sem si vybrala
fysiku. Zlatá školní výchova za totality.

Dnesjekrasnyden ( 30. října 2019 19:28 )

Maturita z matematiky nikdy povinná nebyla. Proč by měla být teď? Obsahem stejně neodpovídá běžně užívaným matematickým dovednostem.

karoly ( 30. října 2019 18:21 )

To bude mít maturitu i blbec.Zrušte i český jazyk a místo toho navrhněte tělocvik a kreslení.

kukukuu ( 30. října 2019 18:15 )

Jasně, namachrovaným hlupáčkům to usnadnit. A učitelům přidat za produkci polointeligentů. Ono je to tady v diskuzi cítit, jaké masy omezeně myslících individuí se tlačí ven ze škol jako záruka světlých zítřků.

bre-burda ( 30. října 2019 18:00 )

Výborně! Když nedokážeme motivovat mladé aby se učili, tak jim snížíme laťku a vysypeme cestičku růžovými lístky aby, probůh, alespoň prolezli! A svedeme to na učitele, že jim to neumějí nalít do hlavy. Skvělá metoda, co říkáte pane Komenský?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa