Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman nasedl do vozíku a varoval před „blbem“. Klaus na Zemi živitelce rozdával pochvaly

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. srpna 2019
13:35
Autor: vr, vei, for - 
22. srpna 2019
05:10

Armádním vrtulníkem dorazil do Českých Budějovic prezident Miloš Zeman (74), aby zahájil agrosalon Země živitelka, kde si i návštěvníci mohou prohlédnout nejnovější výdobytky techniky i šlechtění. Na místo dorazila i řada vrcholových politiků, například ministr zemědělství Miroslav Toman nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. A také exprezident Václav Klaus. Zeman po příjezdu v půl desáté předal květinu hejtmance Ivaně Stránské (ČSSD) a na pohyb po areálu využil elektrický vozík. Měl ale speciálního šoféra, volantu se chopil samotný Toman.

Hlava státu přijela v půl desáté do Českých Budějovic, aby zde zahájila svým projevem mezinárodní agrosal Země živitelka. Na akci se kromě prezidenta Miloše Zemana sjela i řada dalších příslušníků vlády. 

Jana Maláčová (ČSSD) dostala na uvítanou květinu, stejně jako ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Hejtmanka ale získala kytici přímo z rukou prezidenta. Zeman jí po příjezdu předal a následně zmizel v doprovodu vlády. Následně hlava státu nasedla do elektrického vozíku a rozjela se na svůj projev. 

Šoféra měl zcela unikátního, volantu se chopil sám ministr zemědělství Miroslav Toman. 

Zeman areál kvůli problémům s chůzí částečně projel na golfovému vozíku už loni. Letos, jak zjistil Blesk, do „Budějic“ dokonce přiletěl, a to helikoptérou. Důvod? „Přeprava armádním vrtulníkem je efektivní a rychlá,“ odpověděl stručně hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se navezl do Bursíka

Zeman ve svém projevu varoval před „blby“, zemědělce chváli. „Já jsem tady inventář, protože jsem zhruba popatnácté na Zemi živitelce a jezdím sem rád, protože se setkávám s moudrými lidmi, s lidmi práce, těžké práce, práce s půdou, práce s hospodářskými zvířaty,“ uvedl při zahájení agrosalonu Zeman.

Vyzdvihl „srdcaře“ v českém zemědělství. „Setkávám se s nimi v hojném počtu při výjezdech do krajů a samozřejmě se s nimi setkávám i dnes. Važme si lidí, kteří dokáží mnoho obětovat pro svůj podnik, kteří s ním tak říkajíc žijí a mají ho rádi. A nevažme si naopak lidí, kteří ničemu nerozumějí, ale o to jsou agresivnější. Nechci se vyjadřovat k hrabošům, ale chtěl bych pozdravit čápy, nechci se vyjadřovat ani k suchu, ale chtěl bych pozdravit déšť,“ říkal Zeman.

Prezident však zmínil i kůrovce. „Zastávám názor, že podobně jako dobrý vedoucí pracovník zvyšuje produktivitu práce svého podniku, tak naopak ten špatný ji může výrazně zničit. Před mnoha a mnoha lety byl ministrem životního prostředí Martin Bursík. A jednou v parlamentě při interpelacích prohlásil, cituji: Jsem přítelem kůrovce. Konec citátu. A naivní víra, že po staletí trvajících hospodářských lesích z nich najednou uděláme divočinu, zničila Šumavu. Vy vidíte statisíce uschlých stromů. Takže Martin Bursík se negativně (...) zasloužil o české zemědělství,“ kritizoval Zeman exministra.

A navezl se i do Bursíkova nedávného výroku, že obyvatelé Prahy s auty se spalovacími motory mají počítat s tím, že jde o jejich poslední auto. „Dovolte mi závěrem, abych bez jakékoli souvislosti s Martinem Bursíkem citoval Jana Wericha: Kde blb, tam nebezpečno,“ varoval Zeman.

Prezidenta Zemana svezl vozíkem na Zemi živitelce ministr zemědělství Toman (ČSSD) (22.8.2019) Prezidenta Zemana svezl vozíkem na Zemi živitelce ministr zemědělství Toman (ČSSD) (22.8.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Na prezidenta čekali i diváci, kteří se shromažďovali u jeho auta. Nestalo se ale nic dramatickéhé, lidé pouze potichu přihlíželi, jak hlava státu nasedá do auta a odjíždí pryč. Zeman se ale neposadil na zadní sedačky, jak je zvykem. Zvolil přední sedadlo. 

Klaus děkoval zemědělcům a chválil Tomana

Na akci se dostavil také Zemanův předchůdce na Hradě, Václav Klaus (78). Uvedl, že tuto akci bere „strašlivě vážně“. „Opravdu jsem ze staré školy a vím, že konec srpna jsou žně a že ten moment se má připomenout, má se oslavit, má se poděkovat zemědělcům a to bych já tímto chtěl také učinit,“ uvedl Klaus. 

Čísla české zemědělské produkce „přes všechny neduhy našeho počasí a přes všechna sucha ukazují, že to naše zemědělství je v dobré kondici a že si dokáže  poradit s nejrůznějšími nečekanými událostmi, které se stanou“. „Před pár týdny jsme žili v pocitu tragického sucha a najednou dneska to není zásadním tématem tady těch sedmi úvodních proslovů, které tady jsou. Zemědělství si myslím, že je v dobré kondici, že se stabilizovalo, nenechá se ničím takovým vychýlit a je to produkt obrovské práce těch deseti tisíců či statisíců lidí, kteří se tomu poctivě, každodenně věnují,“ chválil Klaus.

Miloš Zeman a Václav Klaus na Zemi živitelce (22.8.2019) Miloš Zeman a Václav Klaus na Zemi živitelce (22.8.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

A v pochvalách exprezident pokračoval. Jednu namířil přímo i na přítomného ministra Tomana. „Máte také silného, zdatného ministra zemědělství,“ říkal Klaus a Tomana pochválil za to, že se „mu daří vážně, mužně, dramaticky a starostlivě“ promlouvat před českou veřejností i politiky.

„Když najednou začne trochu sucho, tak on hned vydyndá několik miliard ze státního rozpočtu, což je něco, co se paní ministryni Maláčové ne snadno prosadí, ona nemá takový zdatný hlas a nemá takovou ráznost a to já myslím, že zemědělci jsou v bezvadné situaci, že mají pana ministra tohoto formátu a tohoto rozměru,“ uvedl Klaus a za svá slova sklidil potlesk.

Na akci Země živitelka se sjeli i významní politici Na akci Země živitelka se sjeli i významní politici | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Šestidenní festival neláká jenom „hlavouny“, ale také širokou veřejnost a rodiny s dětmi – ty tam mají vlastní program. Očekává se přes 115 tisíc návštěvníků, kterým na 15 hektarech výstavní plochy novoty ze světa zemědělství představí přes 560 vystavovatelů.

Ukázky nových plemen skotu, koní a dalších zemědělských zvířat, jak funguje hipoterapie, tedy léčba koňmi, či jak se vaří z biopotravin, pak lze prokládat odlehčenějším programem. Už v pátek se totiž chystá divácká soutěž v pojídání ovocných knedlíků.

Vystavovatelé během agrosalonu obsadili přibližně 15 hektarů areálu. Představí se zástupci z České republiky, z několika evropských zemí, nebo Japonska, Spojených států amerických a Brazílie.

Jedním z pořadatelů je kromě ministerstva zemědělství i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PRGLF), který si v Budějovicích také otevřel svůj stánek. „Nejčastěji se na nás klienti obrací se žádostmi o podporu nákupu kombajnů a traktorů. Díky tomu se jim mnohonásobně zjednoší práce,“ říká Jan Pátek, ředitel úseku podpor.

Navštivte Blesk kavárnu

Agrosalon každoročně navštíví více než 100 tisíc lidí. Návštěvníci českobudějovického výstaviště mohou po celou dobu trvání agrosalonu navštívit také Blesk kavárnu. Nebude možné ji přehlédnout, jako v předchozích letech bude totiž sídlit v klasickém červeném dvoupatrovém autobusu, tzv. doubledeckeru, zaparkovaném za 10metrovou nafukovací branou s logy nejčtenějšího českého listu.

V okolních stanech naší relaxační zóny budou hostesky rozdávat speciál Nedělního Blesku o Zemi živitelce, další čtení a luštění z produkce mediálního domu Czech News Center. Pro děti pak na víkend chystáme bezplatné malování na obličej, balonky a další dárky... Určitě se zastavte!

Důležité informace

  • otevírací doba: čtvrtek – pondělí: 9 – 18 hodin, úterý: 9 – 17 hodin
  • adresa: Výstaviště České Budějovice, a. s., Husova 523/30
  • vstupné (jednotlivé na 1 den) základní: 160 Kč/130 Kč v předprodeji
  • děti 6-15 let, studenti, invalidé ZTP, důchodci nad 65 let: 90 Kč/70 Kč v předprodeji
  • rodiny 2+2: 340 Kč/280 Kč v předprodeji
  • školní výpravy: 40 Kč
  • děti do 6 let, invalidé ZTP+P, doprovod školních výprav: zdarma

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 23. srpna 2019 08:41 )

ganisu: "Zdravím čápi"? Snad "Zdravím čápy" ty inteligente.....

strejda777 ( 23. srpna 2019 08:37 )

Se opakuješ....nic nového, chytrého nemáš?

jajas ( 23. srpna 2019 08:35 )

Ve výhledu? Jako ve výhledu Zemanovi? A to jako proč?

romanetta ( 23. srpna 2019 07:08 )

...co umí podvádět a vědí, jak lidem lhát.

romanetta ( 23. srpna 2019 07:05 )

Už jsem pochopila, proč má Zeman tolik členů ochranky. Aby bránili ve výhledu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa