Před padesáti lety přistál lunární modul v 22:17 hodin na povrchu Měsíce. Celý svět tehdy tajil dech a čekal na zprávu, jak to na něm vypadá. A pak to přišlo. Neil Armstrong byl první člověk, který udělal krok na vesmírné těleso, které s úžasem pozorovaly všechny generace našich předků: „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ pronesl dnes snad nejznámější větu.

Na Měsíc se v sobotu a v neděli vždy symbolicky ve 22:17 vydává také ikonická Žižkovská věž. Velkolepý videomapping věrně představí nejen start Apolla 11, ale i jeho přistání. Tvůrce vizuálu celé události František Pecháček (32) v rozhovoru pro Blesk.cz popsal, jak vůbec projekce vznikala a jak funguje. Na televizní věž budou namířené čtyři asi 250kilové projektory a samotný rám věže osadí speciální zařízení, které váží 360 kilogramů!

Zážeh nebude chybět

Na projektu usilovně pracoval asi poslední dva týdny. A co bylo na vytváření projekce Apolla 11 nejtěžší? „Kouř a oheň. Součástí startu samozřejmě musí být zážeh. Software, který se k projekcím používá, dokáže dnes z vizuálního hlediska replikovat cokoliv. Dělá se tak i voda, velké boje tisíců bojovníků armád ve filmech a podobně. Kouř se chová stejně jako tekutina, jen je jiné hustoty. Při vzniku videa sleduji, jak vše počítá počítač, koukám na procesování a doufám. Když je to špatně, musím to opravit,“ vysvětlil k práci na vzniku vizuálního díla Pecháček.

 Více o celé události zde.

Fotogalerie
22 fotografií