Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi s plošnou kontrolou polského masa končí. Na jatka dorazili inspektoři EU

Aktualizováno -
26. března 2019
20:35
Autor: trm, kal, ČTK - 
26. března 2019
14:28

Česká republika k půlnoci z úterý na středu ukončí povinné kontroly polského hovězího masa. Příjemci masa tak nebudou muset od středy dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Polsko poskytlo ČR i Evropské komisi (EK) záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo maso ze skotu nevhodného pro lidskou spotřebu, sdělili dnes zástupci ministerstva zemědělství. Polské informace, které ministerstvo v pondělí dostalo, vyhodnotil stát jako dostačující. Polská jatka začali nyní kontrolovat inspektoři EU.

Evropský audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež, oznámila zástupkyně hlavního veterinárního lékaře Katarzyna Piskorzová. Podle televize Polsat dodala, že jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.

Inspektoři audit začali v pondělí návštěvou veterinární inspekce a schůzkou s hlavním veterinářem. „Projednal se harmonogram kontrol, které potrvají nejbližší dva týdny,“ řekla Piskorzová. Inspektoři mezitím vyjeli do několika polských vojvodství, kde prověří vybrané masozpracující podniky.

Ve třech vojvodstvích se zaměří na závody vyrábějící hovězí, v dalších třech na produkci drůbežího. Mají kontrolovat hlavně „rozpoznatelnost“ zvířat a masa, podmínky výroby a porážek a dodržování hygienických zásad. Z kontroly má vzniknout zpráva, ještě se však neví, kdy ji obdrží polské úřady.

Jde o druhou kontrolu inspektorů EK. První se odehrála na začátku února a souvisela s odhalením nelegálních porážek dobytka, ze kterého se maso vyvezlo do několika zemí včetně Česka. Kontrola předběžně shledala nedostatky v systému kontroly a EK předala Polsku svá doporučení ohledně identifikace a registrace zvířat, trestů za nelegální porážky a zlepšení dohledu. Polsko se zavázalo podniknout krátkodobé i systémové změny.

Toman: Informace z Polska nám teď stačí

Informace, které nám Polsko zaslalo, jsme vyhodnotili jako dostačující. Proto jsme se dnes rozhodli ukončit mimořádná veterinární opatření. To ale neznamená, že přestaneme kontrolovat dovozy, pouze skončí povinnost dovozců nechat hovězí maso z Polska laboratorně vyšetřit. Veterináři se i nadále intenzivně zaměří na kontrolu rizikových potravin, tedy zejména drůbežího a hovězího masa,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nadále pak budou platit opatření, že dovozci masa musí den před přijetím zásilky ze zahraničí hlásit. Na dnešním Žofínském fóru pak Toman uvedl, že jsou tlaky ze strany EK na zrušení této povinnosti. ČR podle něj v tomto neustoupí, klidně půjde k evropskému soudu.

„Polsko v pondělí informovalo, že během jednoho měsíce jeho dozorové orgány zkontrolovaly 227 jatek, 305 veterinárních lékařů, na které byly delegovány povinnosti úředního veterinárního lékaře, 1241 zprostředkovatelů obchodů se zvířaty, 787 přepravců zvířat a 85 hospodářství,“ uvedlo ministerstvo.

Na konec kontrol tlačila Evropská komise

Polské úřady vyšetřily kvůli kontaminované zásilce, která zamířila do ČR, zhruba 50 vzorků masa. „Zdroj kontaminace nebyl zjištěn, přesto byla nařízena důsledná dezinfekce v celém podniku včetně prověření její účinnosti. Byl také prověřen zdravotní stav zaměstnanců pracujících v tomto provozu s masem,“ dodal český úřad.

Mimořádná opatření začala platit 21. února kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Následně se na českém trhu nalezla salmonela i v drůbežím z Polska. V dalších zhruba 250 odebraných vzorcích polského hovězího masa problémy zjištěné nebyly. Konec povinných kontrol kromě Polska chtěla s ohledem na jednotný trh Unie také EK.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Anika100 ( 26. března 2019 21:45 )

Já už pár let potraviny původem z Polska nekupuju a v souvislosti s touhle aférou jsem se jen přesvědčila, že dělám dobře. Akorát, že polské výrobky nás prostě brzy zaplaví. Dokonce i pasta na zuby, zn. Coldrex, je vyráběná v Polsku, jak jsem zjistila docela nedávno. Takže i když si dávám pozor, neustále mě čilí Poláci překvapují, jsou všude a ve všem.

marianskelazne ( 26. března 2019 21:40 )

 pryc z EU, jina moznost neni

tojar ( 26. března 2019 14:55 )

Polské výrobky, ty dovážené do Čech jsou prostě šmejd! Viz konzervy různého masa PIKOK v Lidlu, ve skutečnosti zdaleka neobsahují to co je na obalu deklarováno, o původu suroviny raděj nemluvit. Kontroly jsou potřebné, to je jasný fakt. Řeči o tom, že salmonela je v pohodě, že stačí maso tepelně ošetřit a je vše v pořádku je zcestné. Stačí, když si dáte do ledničky přes noc vychlazené na př. kuřecí maso se salmonelou a máte tam i jiné potraviny, ne zrovna uzavřené v dozách či igelitovém pytlíku, a na problém je zaděláno. Když se nepodaří Poláky přesvědčit nebo lépe řečeno donutit, aby k nám neexpedovali zdravotně nezávadné maso či masné výrobky, pak je třeba i přes tlaky z EU s nimi rozvázat jakékoliv kontakty, Jsem přesvědčen o tom, že do Ruska by si takovýhle sajrajt nedovolili expedovat ani náhodou!

Zobrazit celou diskusi