Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Kvildě bylo ráno -32 °C. Po mrazivé noci dejte pozor i na silnicích

Aktualizováno -
19. ledna 2019
12:25
Autor: ČTK, kal - 
19. ledna 2019
09:05

Teploty v Česku v noci na sobotu a ráno klesaly hluboko pod bod mrazu. V mrazových kotlinách dosahovaly extrémů, na stanici Kvilda-Perla, Jezerní Slať bylo v osm ráno -32,4 °C. Na deseti místech se teplota dostala pod -20 °C, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Na některých silnicích v Česku zejména ve vyšších polohách je ujetý a zledovatělý sníh, řidiči by tu měli jet se zvýšenou opatrností. V Krkonoších klesl lavinový stupeň nebezpečí ze čtvrtého na třetí. Platit by měl i v neděli, uvedli horští záchranáři na webu. Riziko lavin je ale stále značné. 

Při projasněné obloze se teploty na většině území Česka pohybovaly mezi minus šesti až deseti stupni, v místech se sněhovou pokrývkou kolem minus 13 stupňů Celsia. Velký mráz naměřila vedle Kvildy-Perly i stanice Rokytská slať, kde bylo minimum minus 29,2 stupně Celsia.

Od pondělí do středy by měly být podobné podmínky, jako dnes v noci ráno. „Je tedy vysoce pravděpodobné, že minimální noční a ranní teploty budou klesat k obdobným hodnotám jako dnešní ráno,“ uvedli meteorologové.

V sobotu má být většinou polojasno, k večeru od jihu bude oblačnost přibývat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi minus třemi až plus jedním stupněm Celsia, v 1000 metrech na horách kolem minus šesti stupňů.

Video  Počasí na víkend: Na horách bude až -15 °C  - Dagmar Honsová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V Želených horách může být náledí

Ve výše položených oblastech zůstává na východě Čech na silnicích ujetý a zledovatělý sníh, místy se tvoří lokální námrazy. Vyplývá to z údajů krajských cestářů. Na úsecích udržovaných inertní směsí v CHKO Broumovsko je místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. V horských oblastech Orlických hor jsou vozovky také pokryté ujetou a místy zledovatělou vrstvou sněhu. Sjízdné jsou s maximální opatrností.

V regionu Lanškrouna zůstává na silnicích ujetá vrstva sněhu, kterou silničáři ošetřili posypovým materiálem. Sníh zůstává na hlavní silnici I/11 přes Suchých vrch. Pro kamiony jsou nutné řetězy. V oblasti Žamberka na Orlickoústecku jsou na vozovkách zbytky zledovatělého sněhu, lokálně se tvoří na otevřených úsecích námrazy. V Železných horách se po odtávajícím sněhu může tvořit náledí, místy tam je zledovatělá vrstva sněhu s posypem.

Na území Pardubického a hradeckého kraje bylo ráno minus 13 až minus pět stupňů Celsia. Foukal slabý vítr nebo bylo bezvětří.

Zledovatělý sníh na Jesenicku a Šumpersku

Na silnicích ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska udržovaných inertním posypem je uježděná zledovatělá vrstva sněhu, řidiči tam musí být opatrní. Ostatní silnice v Olomouckém kraji jsou holé, suché nebo vlhké a sjízdné bez omezení, vyplývá z aktuálních informací silničářů.

V Olomouckém kraji bylo ráno většinou jasno nebo polojasno, teploty se pohybovaly od minus 14 do minus šesti stupňů Celsia. Jen místy vál slabý vítr. Podle předpovědi meteorologů by v kraji mělo být jasno až polojasno, večer by mělo přibývat oblačnosti. Nejvyšší teploty budou minus dva až jeden stupeň Celsia, na horách budou mezi minus osmi a minus čtyřmi stupni Celsia.

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska udržované inertním posypem pokrývala dnes ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce pěti až deseti centimetrů. Na Kroměřížsku musí být řidiči opatrní ve vyšších polohách Hostýnských vrchů, silnice tam mohou namrzat. Hlavní tahy ve Zlínském kraji jsou většinou holé, suché nebo vlhké, sjízdné bez omezení. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ve Zlínském kraji bylo ráno převážně jasno až polojasno, beze srážek, teploty se pohybovaly od minus 12 do minus pěti stupňů Celsia. Místy fouká slabý vítr. Podle předpovědi meteorologů by dnes v kraji mělo odpoledne a k večeru přibývat oblačnosti. Odpolední teploty by měly být minus tři až jeden stupeň Celsia.

D1 na Vysočině je holá a vymrzlá

Hlavní tahy na Vysočině včetně dálnice D1 jsou holé a vymrzlé. Teploty v noci klesaly k minus deseti stupňům Celsia. Ujetá a zledovatělá vrstva sněhu leží na některých silnicích nižších tříd. Silnice v kraji jsou s opatrností sjízdné, vyplývá z informací krajských silničářů.

Podle meteorologů bude na Vysočině polojasno, odpoledne a večer ale bude oblačnosti přibývat. Mohou se objevit mrznoucí mlhy. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi minus čtyřmi stupni Celsia a nulou.

Silnice na jihu Čech jsou většinou holé a vymrzlé. Teploty v noci klesaly od minus deseti k minus 18 stupňům Celsia v horských oblastech. Na některých silnicích nižších tříd zůstává místy ujetá a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle krajských silničářů s opatrností sjízdné.

Podle dispečera krajské správy a údržby silnic vyjížděly přes noc v kraji jen dva vozy na místa, kde se mohla tvořit námraza. Zledovatělé úseky jsou podle něho především v lesních úsecích horských silnic.

Podle meteorologů bude v Jihočeském kraji většinou polojasno, večer bude oblačnosti přibývat. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi minus třemi stupni Celsia a nulou. Na horách bude teplota okolo minus sedmi stupni Celsia.

Uježděná vrstva sněhu v Beskydech

V horách v Moravskoslezském kraji musí řidiči stále dodržovat zvýšenou opatrnost. V Beskydech leží ujetá posypaná vrstva sněhu, ve vyšších polohách na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Opatrní musí být řidiči i na silnicích první třídy na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, které jsou vlhké nebo mokré po chemickém ošetření. Jinak jsou silnice v kraji většinou holé, suché, vymrzlé.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Kvůli přehradě s pitnou vodou Šance ji silničáři nemohou ošetřovat chemicky a těžké vozy tam v kopcích i při slabé sněhové vrstvě mají problémy.

Podle předpovědi meteorologů se teploty budou pohybovat pod nulou. Ojedinělé slabé sněžení by mohlo v kraji přijít až v noci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi