Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ťok „vyrazí“ firmu opravující D1. Dálnici chce okamžitě rozšířit, aby se dala udržovat

Aktualizováno -
17. prosince 2018
12:20
Autor: ČTK - 
17. prosince 2018
09:18

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli zpoždění prací na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem u Humpolce na 104. kilometru ukončí smlouvu s nynějším sdružením firem. V novém výběrovém řízení vybere jiného zhotovitele, který práce dokončí, řekl v pondělí novinářům mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v pondělí řekl, že se tento úsek dálnice okamžitě rozšíří, aby vznikl plnohodnotný jízdní pruh. Podle Rýdla se tak stane v nejbližších dnech. Staveniště by ŘSD chtěla převzít v lednu 2019.

„Ta stavba je na jednotlivých stavebních objektech více než dva měsíce za svým harmonogramem,“ uvedl Rýdl. V poslední době se organizace a koordinace stavby zhroutila, prohlásil. V úseku vznikají velké dopravní komplikace i kvůli tomu, že ho silničáři nemohou za nepříznivého počasí řádně udržovat.

Posunutí svoditel kvůli rozšíření D1 by měly zajistit ještě nynější firmy. Pokud nebudou schopné to provést, postará se o to podle mluvčího ŘSD, které už kvůli tomu oslovilo jinou firmu. „Oslovili jsme ji přímo. V zájmu urychlení těchto prací nebudeme soutěžit,“ řekl Rýdl. Název této firmy podle něj zatím nelze zveřejnit. Střed dálnice je pod sněhem a ledem. Kvůli uvolnění provizorních svodidel podle Rýdla tam už ŘSD posílá sypač a domlouvá frézu.

Rychlost zůstane v tomto úseku omezená i po rozšíření jízdních pruhů. Opravit ještě bude potřeba kaverny, jež vznikly na 600 metrech opravované D1. Zasahují do jednoho metru pod jízdní pás směrem od středové části dálnice. „Svodidla můžeme posunout jenom do té míry, abychom neohrozili provoz,“ řekl mluvčí.

Opravy mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly v březnu. Zakázku za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení české firmy Geosan Group, italské firmy Toto Costruzioni Generali a kazašské SP Sine Midas Stroy. Firma Geosan v pondělním tiskovém prohlášení uvedla, že je rozhodnutá svým smluvním závazkům dostát a dílo dokončit. Na problematickém úseku dálnice v pondělí dělníci s technikou pracovali na několika místech.

Mluvčí ŘSD v pondělí novinářům na opravované části dálnice ukázal dva dopisy. Uvedl, že v jednom ŘSD ukládá konsorciu firem první balík sankcí v hodnotě 30,7 milionu korun za zpožděnou stavbu dálničního nadjezdu na 104. kilometru. Další sankce budou podle Rýdla následovat. „Předpokládáme stovky milionů korun,“ řekl k možné výši pokut.

Ve druhém dopise ŘSD odstupuje od smlouvy o dílo. „To znamená, zahajujeme právní kroky k tomu, abychom rozvázali smlouvu,“ řekl Rýdl. Dopis podle něj bude odeslán v pondělí. Předpokládá, že vzhledem k legislativním lhůtám bude moci ŘSD převzít zpět staveniště někdy v lednu. „V nejbližší možné době připravíme nové výběrové řízení, abychom vybrali nového zhotovitele,“ uvedl mluvčí. Opravy téměř 14 kilometrů dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se kvůli tomu zpozdí.

agfor ( 17. prosince 2018 19:43 )

Spíš než Ťok je zarážející to, že se nenažraný stát nestydí za takovéhle "dálnice" okrádat řidiče o dalších 1500 Kč.

penecas ( 17. prosince 2018 13:38 )

vyrazit je třeba ŤOKA kde je nějaká zodpovědnost..?

karelka ( 17. prosince 2018 13:35 )

kazašské SP Sine Midas Stroy.......To je velmi prověřená, stavěla už jednu silnici v kazašské stepi ....

jity ( 17. prosince 2018 12:40 )

Jak to má ten Ťok s odkláněním miliónů před bývalou manželkou?

zkzkz ( 17. prosince 2018 11:59 )

Zobrazit celou diskusi