Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejsme šarlatáni,“ bránili se léčitelé u Jílkové. Kritici je cupovali: Dokažte to

Autor: pal - 
7. prosince 2018
00:10

Zákon o léčitelích, který připravuje ministerstvo zdravotnictví, by měl zavést registraci léčitelů nebo povinnost vedení dokumentace. Počítá také s postihem těch, kteří budou provozovat léčitelství bez oprávnění nebo s povinností nahradit způsobenou škodu. Léčitelé se brání, že norma „přináší spoustu buzerace, ale nic pro léčitele“. Ožehavé téma šarlatánů, kteří v minulosti radili i vykadit rakovinu, řešila tentokrát se svými hosty Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo.

Léčitelé označují nový zákon za likvidační. Vadí jim zejména výše pokut, které by museli platit, kdyby udělali chybu, nutnost vést si povinnou dokumentaci, stejně jako nutnost pojištění.

„Lidi, kteří to dělají už čtyřicet let, mají dar od Boha, třeba jen přikládají ruce, a řadě lidí pomohli, by si najednou měli dělat dokumentaci. To se na to spíš vykašlou. Ten návrh zákona, to je spousta buzerace pro léčitele, ale nic pro ně nepřináší,“ posteskl si homeopat Václav Hrabák u Jílkové.

„Ministerstvo zdravotnictví nemá chránit léčitele, ale má chránit pacienty,“ bránil legislativní novinku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Proti práci léčitelů prý nic nemá, nezpochybňuje jejich metody, ale musí podle něj nést odpovědnost, když pacienty poškodí. A pacienti by měli mít možnost se domoci odškodnění, když je léčitel poškodí.

Skeptici z řad zdravotníků i veřejnosti navíc škodolibě poukazují, že právě dokumentace by přece měla léčitelům prospět. „Jestliže chci dokázat, že ta nemoc tam byla a teď tam není díky alternativní léčbě, tak to musím mít zdokumentované pomocí nějakých zobrazovacích metod. A to většinou právě u těch léčitelů nemáme,“ zmínila přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jana Prausová.

Na problém s léčiteli, kteří se ohánějí tituly, ale fakticky jde o šarlatány, upozornil už dříve dokument Inflitrace: Obchod se zdravím z prostředí pražského centra Aktip.

darkmarek ( 15. prosince 2018 17:34 )

John Virapen (1943 – 26. dubna 2015) byl manažer v oblasti farmacie, ředitel švédské pobočky koncernu Eli Lilly. Na tuto kariéru posléze navázal kritikou farmaceutického průmyslu, který obviňuje z podplácení úřadů, ze zatajování existence účinnějších léků a dalších neetických praktik. Také zpochybňuje vhodnost očkování. Na toto téma přednáší a píše knihy.

darkmarek ( 14. prosince 2018 10:15 )

Proč byla paní Jílková ve včerejším pořadu Máte slovo tak nepříjemná a nenechala léčitele a homeopata vůbec domluvit? Vždyť přece ani druhá strana kde byl ministr zdravotnictví a lékaři neřekla že všichni léčitelé jsou podvodníci ale jedna z účastnic mluvila dokonce v tom smyslu jako že není vyloučeno že například aura nebo biopole existují že tomu nerozumí tak proč se paní Jílková chovala takto hnusně? Neměla by být nestranná? Nebo ona věděla že všichni ti tři léčitelé a terapeuti co tam zrovna byly jsou podvodníci? Jak to mohla vědět? Proč to tedy neřekla jestli si to myslela? A pokud to nebyl záměrný úmysl manipulovat s diváky ale jen nedostatek na straně paní Jílkové tak proč ji tam Česká televize nechává pracovat? Třeba Pan Menzel kterému léčitel fakt moc pomohl tak to je taky případ podvodníka? Vadí jim konopí, vadí jim tradiční čínská medicína, vadí jim léčitelé, vadí jim homeopatie atd. atd. Co jim nevadí? Že bereme jedy velmi často s velmi nepříjemnými účinky které nás většinou nevyléčí a musíme je brát do konce života. Viz. John Virapen.

petrw ( 7. prosince 2018 11:48 )

jste podvodnici lumpove tahate z lidi jen peníze! A nechapu jak tomu muze někdo verit!!!!!!!!!!

flora ( 7. prosince 2018 09:32 )

Přepnula jsem , takže nevím... Už mám alergii na talk show paní Jílkové. Položí otázku a při prvních dvou slovech dotazovaného, který se snaží odpovědět, mu skočí do řeči a svoji otázku znovu začne rozebírat, upřesňovat a dokládat dalšími argumenty. Svůj herecký výkon podpoří otáčením se do kamery a na přísedící diváky. Tak se to opakuje pokaždé, když dotazovaný má snahu alespoň na něco odpovědět. Vždy to skončí tak, že aniž by dala konečně prostor na odpověď, obrátí se s dotazem , který ale vůbec nesouvisí s její původní otázkou na protistranu. (většinou na tu, které fandí, což je z jejího "nezaujatého moderování" víc než patrné) . Prostě co si sepíše na papír to musí ona říct za každou cenu a hosté jí tam dělají jen posluchače. Změřil již někdo vysílací čas vyměřený jednotlivým hostům a čas, který Jílková spotřebuje na sebeprezentaci?

offline ( 7. prosince 2018 09:23 )

Nebo podnikatel.

Zobrazit celou diskusi