Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodičovská může stoupnout rovnou na 300 tisíc. „Plán B“ Maláčové má háček

Autor: peb, ČTK - 
2. listopadu 2018
19:15

Vládní koalice ANO a ČSSD se zatím nedohodla na tom, kdy a o kolik by se mohla zvýšit rodičovská v Česku. Jedná se o dvou možných variantách. Podle chystané novely, kterou navrhlo ministerstvo práce, by se měla suma na rodičovský příspěvek zvýšit o 40 tisíc korun na 260 tisíc už od července 2019. Pak je tu druhá možnost, která počítá s růstem o 80 tisíc korun, ale až od ledna 2020. Uvedla to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení slibuje, že zvýší rodičovskou na 300 tisíc korun. Maláčová už dřív řekla, že by se měl příspěvek zvýšit ve dvou etapách. Nejdřív by rostl příští rok o 40 tisíc korun, do konce volebního období pak ještě o dalších 40 tisíc.

„Navrhovali jsme navýšení o 40 tisíc korun k 1. červenci příštího roku. Ale v podstatě na úrovni koalice jsou stále dvě možnosti možné. Ta druhá možnost, ta by byla pro občany mnohem výhodnější, to by bylo navýšení o slíbených 80 tisíc korun od ledna 2020,“ uvedla ministryně. Řekla, že osobně preferuje druhou variantu.

Ministryně: Lepší je přidat víc o něco později

Přidání o 40 tisíc korun by si ročně vyžádalo asi 4,9 miliardy korun navíc. Vedení ministerstva rozdělené přidání zdůvodňovalo dřív i chystanou evropskou směrnicí ke sladění práce a rodiny, která by mohla pravidla péče upravit. Nyní ministryně naopak zmínila, že by kvůli připravovanému předpisu EU bylo lepší zvednout sumu později naráz.

„Je tam celá řada věcí (v připravované evropské směrnici), které musíme převést do našeho systému. Nechceme zákon o státní sociální podpoře (s rodičovským příspěvkem) novelizovat co čtvrt roku,“ uvedla Maláčová.

Jourová chce k dětem poslat i otce

Kdy by směrnice měla začít platit a do kdy by členské státy měly upravit své zákony, není zatím jasné. Náměstek ministerstva práce pro legislativu Petr Hůrka už dřív na jednání sněmovního sociálního výboru řekl, že pokud by směrnice začala takto platit, znamenalo by to „do jisté míry překopání rodičovského příspěvku“. Ministerstvo práce tedy s dalšími změnami a navyšováním vyčkává.

Předpis, který pochází z dílny eurokomisařky Věry Jourové (ANO) a který Evropská komise předložila loni, má otce do péče víc zapojit a pravidla mění. Podle předlohy by mělo být rodičovské volno mnohem flexibilnější a mělo by se dát čerpat do 12 let věku dítěte. Bylo by možné ho vybírat po částech, a to třeba i v části pracovní doby.

Čtyři měsíce rodičovské by musely být nepřenosné, rodiče by se tedy museli vystřídat. Po čtyři měsíce by se také musel vyplácet příspěvek aspoň ve výši nemocenské. Vedle rodičovské se předpis týká také mateřské, otcovské, pečovatelského volna a pružné pracovní doby.

 

Bude mít přednost příspěvek pro postižené? 

Ve Sněmovně je nyní návrh rozpočtu na příští rok. Resortu v něm na některé věci peníze chybí. V dolní komoře je třeba senátní novela, která by zvedla od ledna nejvyšší příspěvek na péči nejvážněji postiženým lidem, kteří mají opatrování doma, o 6000 na 19 200 korun.

Poslanci navrhli, aby se o 4000 korun na 13 900 pro děti a 12 800 pro dospělé zvýšil i třetí stupeň příspěvku, tedy druhá nejvyšší dávka. Celkem by to stálo ročně asi 4,7 miliardy. Podle šéfky sněmovního sociálního výboru Radky Maxové (ANO) by mělo mít navýšení příspěvku přednost, zvednutí rodičovské by se mohlo odsunout do roku 2020.

„Jsou to dvě věci, které spolu nesouvisí,“ řekla Maláčová. Podle ní panuje shoda, že by se příspěvek zvýšil od července příštího roku. 

deratizater ( 3. listopadu 2018 00:17 )

Je to v podstatě jen populistický hovadismus.Na všechny ty luxusní dávky si stát půjčuje takzvaně u žida na vysoký úrok a který stejně tyto takto státem obdařené děti budou muset zplácet po celý svůj život.Je to dluhová past nic jiného

jedova11 ( 2. listopadu 2018 19:46 )

Do rodičovské je rozhodně lepší investice, než do platů poslaneckých vyzirek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa