Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U rakve vojáka „plakal“ jeho pes. Zabitého Tomáše (†42) na letišti uctili rodina i Zeman

Autor: ČTK, všm, bud - 
25. října 2018
00:54

Na vojenské letiště Praha Kbely krátce před středeční půlnocí přistál vojenský speciál s ostatky vojáka Tomáše Procházky (†42). Na letištní ploše na něj čekala rodina, představitelé ministerstva obrany a armády, přítomen byl i prezident Miloš Zeman. Poslední stráž u rakve držel i jeden ze psů, který s Procházkou sloužil v Afghánistánu. Padlého vojáka pohřbí rovněž s vojenskými poctami, souhlasila s tím jeho rodina.

Z letadla rakev zahalenou do české vlajky vynesla čestná stráž a za doprovodu smuteční hudby ji položila na černý katafalk. Doprovázel ji jeden ze psů, kteří s Procházkou sloužili v Afghánistánu. Před rakví držel voják fotografii padlého.

Krátce poté promluvil vojenský kaplan Petr Šabaka a zazněla státní hymna. Vojáci následně rakev odnesli do pohřebního vozidla, u kterého se s Procházkou rozloučili jeho blízcí. Pohřební služba za doprovodu motocyklů zamířila do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Zástupce velitele Společného operačního centra Štefan Muránský dnes ČTK řekl, že rodina Procházky souhlasila s pohřbem se všemi vojenskými poctami. Při posledním rozloučení by ho tak měla doprovodit čestná jednotka či státní hymna. Místo a čas pohřbu bude upřesněn, dodal Muránský.

Poprvé slyšela německého ovčáka plakat, svěřila se poslankyně

Kromě rodiny se s padlým přišli rozloučit například prezident Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka, ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník generálního štábu Aleš Opata nebo americký velvyslanec Stephen King.

„Bylo mi ctí vzdát dnes o půlnoci Tomášovi hold. Poprvé v životě jsem slyšela německého ovčáka plakat a viděla nejvěrnější bytost na světě chránit rakev... Dívám se do nebe a tečou mi slzy. Vážený pane štábní praporčíku, děkuji Vám za službu vlasti. Nikdy nezapomeneme!“ napsala emotivně na Twitteru předsedkyně sněmovního branného výboru Jana Černochová (ODS). 

Přivezli i dva zraněné vojáky

Armáda svým speciálem přepravila do Česka i dva české vojáky, kteří byli zraněni při útoku, během kterého Procházka zemřel. Letadlo opustili ještě před zahájením smutečního aktu. Vrtulníky je následně přepravily do střešovické nemocnice.

Podle ředitele speciálních sil Pavla Koláře je jejich stav dobrý, v nemocnici je nyní čeká další vyšetření. V Afghánistánu zůstává voják, který byl vážně zraněn minulý týden. Na palubě byla i část příslušníků 10. strážní roty, kteří v uplynulých měsících hlídali spojeneckou základnu Bagrám. V Afghánistánu je vystřídali kolegové z 11. strážní roty.

Přenos z letiště:

Útok na vozidlo

Procházka zemřel v pondělí na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. Procházka u jednotky, která má na starosti výcvik afghánských kolegů, sloužil jako kynolog. S rodinou žil v Hrádku nad Nisou.

Narodil se v Prachaticích v prosinci 1976. Do armády vstoupil v roce 2002. Nejprve působil jako řidič u 4. brigády rychlého nasazení, o dva roky později nastoupil ke kynologům. Podílel se na výcviku desítek psů. Působil ve čtyřech zahraničních misích, kromě Afghánistánu byl také v Iráku a dvakrát v Kosovu.

Do Afghánistánu ho doprovázeli německý ovčák Bred a belgický ovčák Doky. Náčelník Centra vojenské kynologie Chotyně Andrej Vítek novinářům po ceremoniálu řekl, že Procházka odváděl velice profesionální práci a kynologii dělal srdcem. Zpět do ČR podle něj přiletěli oba psi, kteří s ním v misi sloužili. Nyní je čeká karanténa a poté se rozhodne, jakému vojenskému kynologovi budou přiděleni. Ve své armádní službě budou pokračovat.

Procházku dnes ministr obrany Metnar povýšil in memoriam z hodnosti rotný do nejvyšší praporčické hodnosti štábní praporčík. Zároveň mu udělil vysoké resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Sbírka pro rodinu

S Procházkou se už před odletem z Afghánistánu na bagrámském letišti rozloučili jeho kolegové. Speciální síly na pomoc rodině padlého vypsaly charitativní sbírku. Své příspěvky mohou posílat do Nadačního fondu speciálních sil do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

Pondělní útok byl třetím od začátku srpna, kdy po útoku sebevražedného atentátníka zemřela trojice českých vojáků. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou.

V Afghánistánu kromě lehce zraněných vojáků ze dvou posledních incidentů zůstal i voják, jehož stav byl minulý týden hodnocen jako středně těžký. Z nemocnice zpět k jednotce byl propuštěn v sobotu, řekl Muránský.

Jeho stav v příštích dnech posoudí český lékař a rozhodne, zda zůstane v Afghánistánu či se vrátí zpět do ČR. Voják je na misi pouze několik dnů, do Afghánistánu přiletěl při střídání strážní roty teprve před asi 14 dny. Podle Muránského byla hlídka, při kterém bylo české obrněné vozidlo napadené atentátníkem, jeho prvním operačním úkolem. Označil to za krutou první zkušenost.

montevideo ( 26. října 2018 16:37 )

Říká ti něco pojem "nadsázka"?

zaka ( 26. října 2018 09:02 )

to byl blbec z blesku co přišel na obrat,, pes plakal''

nemok ( 26. října 2018 08:56 )

Vzpomínám si moc dobře jak byli u nás okupanti. Neměl jsem je rád i když oni tu nebyli dobrovolně. Ty sem nahnali rusáci. Dobrovolných okupantů a žoldáků mě není líto.

fouk.si ( 26. října 2018 07:30 )

Přesně jak píšete, pes byl nervózní s toho humbuku který kolem něho byl, proto vyl. Nevěděl vůbec co v té rakvi je. Blesk záměrně překrucuje, aby hrál lidem na city. Chudáci psi, ti jsou tam nedobrovolně.

Koordinator ( 25. října 2018 23:50 )

 Je to od hlavy statu hezke, ze se prisel rozloucit se svym vojakem. Vojakem zabitym hodne daleko od sve vlasti. Ja na to dnes uz nemam, ale jsem rad, ze se i dnes najdou kluci kteri vi co je to vlast! Tomasi dekuju.

Zobrazit celou diskusi