Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Každý rok přibude 60 tisíc seniorů. „Města stárnutí nezvládnou,“ varuje expert

Autor: David Budai - 
23. října 2018
05:20

Česko začíná rychle stárnout. Už v roce 2050 bude počet 85letých obyvatel nejméně pětinásobný a tuzemská města na takový „šok“ nejsou připravena. Chybí lavičky, zastávky i nízkopodlažní vozy v MHD. „Je potřeba začít jednat, než nás demografická změna předstihne,“ řekl ve studiu Blesku ředitel seniorského centra Jiří Hrabě. Podle něj chybí i terénní služby, které seniorům pomohou v běžném životě, třeba s nákupy nebo stříháním nehtů.

„Společnost stárne a je nezbytné přistoupit k plánování úprav městského prostoru,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy Jiří Hrabě, ředitel seniorského centra Elpida. Podle něj česká města nejsou na budoucí příval lidí ve vyšším věku připravena, což způsobí velké problémy. „Je to o tom, jak města řeší chodníky, stanice MHD i celý vnitřní městský prostor tak, aby byl přívětivý stárnoucí věkové skupině,“ zmínil.

Jako příklad uvádí Japonsko, které podobný problém řešilo přibližně před 20 lety. Tehdy tamní města začala rychle stárnout, podobně jako se to nyní děje v Česku i jinde v Evropě. A třeba lidé žijící na periferii měst měli problém se dostat k lékaři nebo za kulturou.

Lavičky i centra pro seniory s vnoučaty 

„Zcela přebudovali systém MHD. Zavedli nízkopodlažní vozy, více zastávek, na křížových bodech vybudovali centra, kam mohou chodit senioři s vnoučaty, ať už plavat nebo na různé jiné kulturní aktivity. A najednou se z města stala přirozená věc i pro seniory a lidé centrum začali oživovat,“ popsal Hrabě s tím, že ve městech také upravovali veřejný prostor, přidali více laviček a více zeleně. „To zvedlo kvalitu života nejen seniorů, ale i ostatních lidí, kteří ve městě žili.“

„Toto je cesta, která bude stát nějaké peníze. Ale je potřeba si říct, že Česko není chudou zemí a že má na to, aby do toho investovalo. Demografická změna, která je před námi, stále probíhá. A pokud ty městské plány na to nebudou připraveny právě teď, tak by nás mohla předběhnout a my bychom to nemuseli stihnout,“ myslí si expert.

Chybí lidé, kteří pomohou s koupelí i nákupem

Každý rok podle něj přibývá 60 tisíc seniorů a trend se začne zrychlovat v roce 2025. „Budou stárnout starší skupiny seniorů, kteří budou potřebovat nejenom přívětivé město, ale i síť terénních služeb, které umožní zachovat si kvalitní život,“ řekl Hrabě s tím, že péče o seniory je klíčová.

„Dneska řada seniorů bere příspěvek na péči, ale v řadě regionů ho nemají možnost utratit. A jsou to základní věci – aby jim někdo došel na nákup, aby jim někdo pomohl s koupelí nebo ostříhal nehty nebo vlasy. Někde to funguje, ale je toho strašně málo,“ dodal.

Dnes je ve starobním důchodu přibližně 2,4 milionu Čechů, za 10 let už to možná bude až o milion více. Zatímco dnes je starší 65 let přibližně každý pátý obyvatel, v polovině století to bude už každý třetí, ukazují odhady Českého statistického úřadu. Zásadní bude i to, že ve 30. letech se do seniorního věku dostanou silné ročníky z éry socialismu, takzvané „Husákovy děti“.

Co dalšího říkají „stárnoucí“ odhady?

  • Počet lidí v Česku bude obecně klesat.
  • Naroste délka dožití mužů i žen, obyvatelstvo výrazně zestárne. Dnes se ženy dožívají průměrně 82 let, muži pak 76 let.
  • Počet obyvatel starších 85 let se do roku 2050 zpětinásobí.
  • Už přes 20 let je v Česku více seniorů než dětí do 15 let.

klara23_ ( 23. října 2018 12:15 )

at blokujou MHD i obchody, at skuhraj a nadávaj, at jim pridaj, at se o ne staraj, jen jediny at nedelaj..AT NEVOLEJ !!! (koblížky jsou lákavý a virtuální migranti děsivý)

flora ( 23. října 2018 08:37 )

Do důchodového věku se pomalu a jistě blíží právě všichni ti mládežníci, kteří si před 29 lety mysleli, že budou navždy mladí. A statečně vykřikovali, že ten, komu je přes 40 je nepotřebný, starý , nepoužitelný a pryč s ním. Ti,kteří již v dchodu byli, pak pro tyhle cucáčky představovali jen směšné pajdající figurky a vyžírky. Koukám, že po 29 letech mění názor

petr11 ( 23. října 2018 08:33 )

....důchodci jako odpad...to jsme dopadli, že?? Hlavně, že se máme dobře

kurna1 ( 23. října 2018 08:21 )

Lidi pomalu budou vymírat pod mostem a v kanálech

panamira ( 23. října 2018 06:23 )

Naši milý poslanci by mohli uzákonit, že volič po ukončení produktivního věku by nešel do důchodů, ale prošel by hned eutanazii. Přeci to vědí daleko dopředu, "co a jak", tak jaképak varování????? Politik slyší jen na slovo "ber", ale na "dej" jsou už hluší. Fakta o neurodě je ztráta 7% , ale zemědělci zaokrouhlili na 20%, aby se to lépe počítalo a lépe zdražovalo.

Zobrazit celou diskusi