Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český voják po útoku v Afghánistánu ochrnul. Za týden měl jet domů

Autor: ČTK, všm - 
18. října 2018
12:50

Těžce zraněný český voják ve čtvrtek prošel v Afghánistánu další operací. A to kvůli obtížím se slezinou a s obratlem, kvůli kterému nemůže dočasně hýbat končetinami. Potvrdil to náčelník generálního štábu armády Aleš Opata, výsledek procedury ale detailně nekomentoval. Za týden se měl přitom daný voják vracet z mise zpátky do Česka, jak uvedl ve vysílání Radiožurnálu generál Štefan Muránský.

K útoku došlo ve středu v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan. „Byl způsoben civilním vozidlem naloženým výbušninou. Následkem výbuchu se obrněné vozidlo převrátilo a bylo zraněno pět českých vojáků osádky. Čtyři vojáci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) byli lehce zraněni a jeden voják D. K. (1983) byl zraněn těžce,“ popsal Opata.

Pumový útok prý nemířil cíleně na české vojáky, ale na kolonu koaličních vozidel. První v sestavě jel americký vůz.

Podle Opaty zranění u nejvíce zasaženého vojáka odpovídají těžké autonehodě. „S otcem daného vojáka jsme v neustálém kontaktu,“ řekl generál.

Stav vojáka je momentálně stabilizovaný, muž ale nemůže hýbat končetinami, jak potvrdil ve vysílání Radiožurnálu generál Štefan Muránský s tím, že muž měl příští týden odjíždět domů i se zbytkem své jednotky.

Jakmile to jeho zdravotní stav dovolí, bude převezen na léčení do České republiky. Zadal jsem k tomu již potřebné příkazy,“ okomentoval situaci ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). 

Tři mrtví vojáci a únik informací

Útok přišel dva a půl měsíce po sebevražedném atentátu, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. V úterý Lidové noviny zveřejnily informaci, že spolupachatele atentátu zabily následně české speciální síly. Vedení armády a ministerstva obrany ji nepotvrdilo.

Metnar i Opata incidenty odmítli spojovat. Ministr ale kvůli zprávě nařídil vyšetření úniku informací. Žádné výsledky zatím k dispozici nemá.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota tvořená především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora. Jejich úkol v těchto dnech končí a nahrazují je vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

PPP150W ( 18. října 2018 21:29 )

Tak si hleďte 1250 německých okupantů. Našich vojáků je v Afganistánu 250.

PPP150W ( 18. října 2018 18:53 )

Vadí vám 1250 německých okupantů v Afganistánu?

Pepex ( 18. října 2018 18:18 )

Upřímnou soustrast.

Pepex ( 18. října 2018 18:04 )

kokos: Nejraději hulím Kalouska.

prasatkopepicek ( 18. října 2018 17:31 )

Tak hodne sil at se z toho brzo dostane! Bolsevicky pytle sr@c3k neni treba vubec komentovat. Ti by nejradeji doma na hnoji pocitaly ruble jen kdyz by meli klid. Jak zpival Kryl: "...do cizich veci nevmesujeme se a jeste mene vlastne do tech vlastnich..."

Zobrazit celou diskusi