Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi pomstili své vojáky zavražděné v Afghánistánu. Zabili spolupachatele útoku

Autor: ČTK, všm - 
17. října 2018
09:02

České speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci, a dalšího zajaly. Napsaly to středeční Lidové noviny (LN), kterým informaci o odvetě potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Podle jednoho z nich se to stalo před delší dobou při poměrně rozsáhlé operaci.

Bude nás zajímat, kdo bombu sestrojil, kdo vybral sebevražedného atentátníka a kdo celou tu věc řídil. Protože pro nás je zásadní, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu,“ uvedl již v létě Aleš Opata, náčelník generálního štábu Armády ČR. 

A k tomu skutečně došlo. Podle deníku Češi vypátrali teroristy, kteří u přípravy útoku asistovali, na základě zpravodajských informací od aliančních spojenců. Na pachatele poté zaútočila 601, skupina speciálních sil generála Moravce z Prostějova.

Premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar, generální štáb ani americká ambasáda v Praze nechtěli podle LN informaci komentovat. V průběhu probíhajících operací se nemůžeme a nebudeme vyjadřovat, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Situaci nechtěl komentovat ani mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády sebevražedný atentátník zaútočil v neděli 5. srpna. Odpálil se v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi, Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, zemřeli. Vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

Krátce po události armáda uvedla, že podle jejího zjištění nebyl sebevražedný atentátník sám a útok byl připraven.

V Afghánistánu jsou stovky Čechů

Česká republika měla do léta v Afghánistánu vojáky, kteří působili na základně Bagrám a v Kábulu. Do země mohla armáda vyslat až 250 svých příslušníků. V červnu Sněmovna schválila rozšíření mandátu o dalších 140 vojáků. Podle webových stránek armády bylo na začátku října v Afghánistánu již 346 vojáků.

Armádní plány předpokládaly vyslání jednotky do province Lógar, kde by Češi cvičili speciální jednotku afghánské policie, a do provincie Herát, kde by pomáhali s výcvikem afghánských vojáků. Podle dřívějších vyjádření vedení armády se do tohoto výcviku měly zapojit právě prostějovské speciální síly, které nyní podle LN zaútočily na pachatele útoku.

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 27. listopadu 2018 08:06 )

Pamatujete, jak nám chtěli vnutit: Žižka byl jen škůdce, ničitel. Historie ale dala husitům za pravdu!!!! Byl neporažený HRDINA!!!! A sním i jeho druhové!!!!

willi48 ( 18. října 2018 08:18 )

Tak ony to zveřejnily Lidovky. Babiši, teď už jsi nejen lhář, podvodník, spolupracující, zloděj. Teď už jsi i neuvěřitelný pitomec, toužící pouze a jenom po vlastním prospěchu. Tebou řízená tiskovina zveřejnila zprávu, o které každý rozumný stát mlčí. To by ale v čele ČR nesmělo stát takové hovado jako ty. Netrvalo to dlouho a odveta přišla. Pět zraněných po útoku afgánců. Teď jsi už spokojenej ??

karlos107 ( 17. října 2018 15:06 )

O co jsou lepší jak ti avgánci? Dijeli do jejich země vraždit. Nemají tam co dělat žoldáci zasraní. Ať je tam třeba zmasakrujou všechny. Je mi to jedno.

fido2 ( 17. října 2018 14:58 )

To je úžasná novina, zabíjet Afgánce v jejich vlastní zemi...vnucovat jim "demokracii",aby a.m.ci dosáli na přírodní bohatství...Nemají tam co dělat.

Velký Malý ( 17. října 2018 14:51 )

Antonin Blaha: Které Afghánce? Demokraty nebo autokraty?

Zobrazit celou diskusi