Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt malíře Libora Vojkůvky (†71): Maloval za miliony, ale umíral sám

Autor: Pavel Ryšlink - 
23. září 2018
05:00

Nádor na mozku zabil o půlnoci z pátku na sobotu jednoho z nejvýraznějších českých malířů současnosti, Libora Vojkůvku (†71). Jeho díla plná vlastního pohádkového světa visí v mnoha světových galeriích a jejich cena se počítá v milionech.

Smutnou zprávu Blesk.cz sdělil malířův dvorní galerista a přítel Jiří Skácelík. „Zemřel v nemocnici, kde měl veškerou péči. Bohužel to bylo nezvratné,“ prozradil. O malíře se po propuknutí zákeřné nemoci, kterou nebylo možné zastavit operativním zásahem, starala dcera z prvního manželství, Alena.

Vojkůvka se před šesti lety podruhé oženil – o 38 let mladší restaurátorka Dagmar Kubíčková ho však po dvou letech i se synem Damiánem opustila. Malíř se s nimi nevídal. Vojkůvka, jenž byl původním povoláním zahradník, prožil celý život ve Šternberku na Olomoucku. Proslavil se svébytným stylem malby, který bývá řazen k naivismu.

Procestoval na 140 zemí světa. O svých zážitcích pak dokázal barvitě s osobitým humorem vyprávět v rozhlase i televizi, kde byl hostem například Karla Šípa. Zážitky  z cest se také promítaly i do jeho díla. Byl zvyklý malovat až 10 hodin denně a pracoval obvykle na několika obrazech najednou.

Maloval i pro děti

Byl také autorem večerníčků Skopičinky a malůvky i autorem pomalovaného autobusu ve filmu Trhala fialky dynamitem. Skvěle hrál na kytaru a zpíval. Libor Vojkůvka se mimo malování věnoval i entomologii či studiu bible.

Video  Malíř Vojkůvka se oženil s o 38 roků mladší můzou  - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Milo Konek ( 25. září 2018 20:36 )

 Byl to velmi dobrý člověk,cest jeho památce.

tenerife ( 23. září 2018 18:32 )

Ano, máte pravdu, pan Vojkůvka byl moc fajn chlap, v roce 1987 mě manžel vzal do jeho atelieru, pracoval tehdy ještě jako zahradník na hradě ve Šternberku, bylo to před Vánoci, ať si vyberu nějaký obraz, vybrala jsem si nádherný portrét ženy,byla jsem unešena, obraz měl úžasný rám,pan Libor mně tenkrát řekl:,,Pani, jestli budu slavný, tak to máte dobrý, jestli ne,tak to máte na ho.no,, Je mi to moc líto, že odešel tak brzy, měl tu ještě tolik práce, tak ho v nebi andělé hýčkají....

baronessa ( 23. září 2018 15:11 )

Tak jenom doufám, že tu zítra opět nebude nějaký vývar z předchozích článků. Pan Vojkůvka byl originální člověk, sršel vtipem a určitě, jako každý bohém, byl zdravě "švihlý". Je mi moc líto, že už nic nenamaluje a ani neuvidí svého synka vyrůstat. A ještě víc je mi líto, koho si vzal jako druhou manželku.

dajanca ( 23. září 2018 14:12 )

Každý umírá sám a bohužel si smrt nevybírá. Muselo to s ním být rychlé. Škoda takového člověka, který byl svéráz, jak v umění, tak v životě.

mazd ( 23. září 2018 13:57 )

Byl to moc prima člověk, každý k němu mohl do atelieru a popovídat si s ním.

Zobrazit celou diskusi